728 x 90

جیمز وب به‌دنبال رمز پیدایش حیات

کامیلیون یک
کامیلیون یک

تلسکوپ جیمز وب آخرین دستاورد بشر برای دستیابی به اعماق آسمان به‌دنبال پیدایش حیات و این‌که چه نوع ترکیب‌های شیمیایی برای تشکیل سیارات، یا حتی پیدایش حیات، لازم است شروع کرده است.

جیمز وب موفق به دریافت تصویری از ابر ملکولی «کامیلیون یک» شده است که در حدود ۶۳۰سال نوری از زمین فاصله دارد.

گفتنی است که در دمای منهای ۲۶۰درجه سانتیگراد و کمی کمتر از صفر مطلق، وب در حال ردیابی انواع دانه‌های یخی است که قبلاً مشاهده نشده بود و در نهایت این ابرها (سحابی) هستند که دچار فروپاشی و تشکیل ستارگان و سیاراتی در اطراف آنها می‌شوند.

قوس نارنجی رنگ در عکس فوق حکایت از یک «پیش‌ستاره» دارد؛ ستاره‌ای در حال شکل‌گیری که مواد را از سحابی به طرف خود جذب می‌کند.

در پایین‌تر از آن ستاره‌های نارنجی دیده می‌شوند که تکامل یافته‌تر هستند که باعث شکل‌گیری شش خط نور در تصویر جیمز وب شوند. این خطوط محصول نوع طراحی آینه‌های تلسکوپ است.

جیمز وب با نادیده گرفتن دانه‌های یخ، از این ستارگان کناری عبور کرده و و به ستارگانی خیره می‌شود که در ورای سحابی «کامیلیون یک» قرار دارند.

با عبور نور این اجرام از سحابی، بخشی از نور توسط ذرات یخ جذب می‌شود و ترکیب آن را آشکار می‌کند.

دکتر ملیسا مک‌کلور از دانشگاه لایدن هلند این منظره را به نمایش عروسک‌بازی تشبیه می‌کند و می‌گوید: «تقریباً شبیه نمایش عروسک‌بازی است که با سایه‌ها ساخته می‌شود. اشکالی دارید که سایه آنها دیده می‌شود. ذرات یخ نور را در طول موج‌های خاصی جذب می‌کنند. حاصل جمع آنها طیفی قابل رویت از گونه‌های شیمیایی موجود است».

جیمز وب علاوه بر ذرات یخی که از جنس آب، دی اکسید کربن، مونوکسید کربن، آمونیاک و متان هستند، شاهد چندین ترکیب دیگر شامل کربنیل سولفید و ماده ارگانیک (کربن‌دار) پیچیده‌تر، متانول، است. هم‌چنین سرنخ‌هایی از وجود ترکیب‌هایی با اتم های متعدد کربن، مثل استون، اتانول و استالدهید دیده می‌شود.

ردیابی این مواد وقتی در حالت گازی هستند برای ستاره‌شناسان خیلی آسانتر است. جیمز وب اما با دیدن آنها در حالت جامد - به‌صورت یخ - مرزهای تازه‌یی را گشوده است.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/59d3f869-48a9-4754-8c3d-8c62d231af5a"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات