بیانیه ۳کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا موسوم به (ای۳) درباره ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی: «ما هیچ تغییر اساسی در رفتار ایران نمیبینیم. در طول دوره گزارش، ایران بدون وقفه به افزایش برنامه هستهیی خود فراتر از توجیه غیرنظامی ادامه داده است».
E۳ قدردانی خود را از آژانس بهدلیل گزارش عینی آن در مورد برنامه هستهیی ایران ابراز میکند و مدیرکل را تشویق میکند که هیأت را در جریان همه فعالیتها و تحولاتی که نیاز به توضیح از سوی ایران دارند، نگه دارد. مایلیم از کار حرفهیی و بیطرفانه آژانس و بهویژه بازرسی از تأسیسات ایران قدردانی کنیم.
ما هیچ تغییر اساسی در رفتار ایران نمیبینیم. در طول دوره گزارش، ایران بیوقفه به افزایش برنامه هستهیی خود ورای توجیه غیرنظامی ادامه داده است و اراده کمی برای اجرای تعهدات شفافسازی مندرج در بیانیه مشترک توافق شده در مارس گذشته نشان داده است.
در مورد وضعیت برنامه هستهای، گزارش مدیرکل نشان میدهد که ایران به مسیر تشدید فعالیت هستهیی خود ادامه میدهد:
اول: ایران ذخایر اورانیوم غنی شده ۵، ۲۰ و ۶۰درصد خود را بیشتر گسترش داده است. کل ذخایر اورانیوم غنی شده ایران اکنون بیش از ۲۱برابر حد مجاز برجام است. ذخایر اورانیوم غنی شده ۶۰درصد ایران تقریباً یکسوم افزایش یافته و به ۱۱۴.۱کیلو گرم در قالب UF۶ رسیده است و اکنون تقریباً به میزان قابل توجه آژانس افزایش یافته است. این تقریباً سه برابر مقدار مواد هستهیی است که امکان ساخت یک وسیله انفجاری هستهیی از آن را نمیتوان رد کرد. همه ما در این هیأت باید این را گسترش عمده برنامه هستهیی ایران محصول کنیم که پرسشهای جدی در مورد هدف فعالیتهای ایران ایجاد میکند.
دوم: ایران به نصب آبشارهای سانتریفوژ پیشرفته بیشتری ادامه داده است و بهطور دائم تواناییهای غنیسازی خود را بهبود میبخشد و ارزش برجام را از بین میبرد.
سوم: با توجه به جدی بودن فعالیتهایی که بهعنوان گام های کلیدی برای توسعه سلاح هستهیی در نظر گرفته میشوند، ما همچنین کار قابل توجهی را که قبلاً بر روی فلز اورانیوم گزارششده بود، و دستآوردهای دانش غیرقابل برگشت حیاتی مرتبط را به یاد میآوریم. ما همچنان از ایران میخواهیم که کار دیگری در رابطه با تولید فلز اورانیوم که ارزش عدم گسترش برجام را نیز کاهش میدهد، آغاز نکند.
کشف ذرات اورانیوم غنی شده تا ۸۳.۷ درصد U-۲۳۵ در ژانویه گذشته، جدیت ادامه تشدید تنش ایران را برجسته میکند. این غنیسازی بهشدت با سطح اعلامشده توسط ایران مغایرت داشت و یک تحول بیسابقه و بسیار جدی بود که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری برای آن وجود ندارد. در حالی که مدیرکل گزارش میدهد که اطلاعات ارائهشده با توضیحات ایران «متناقض نیست»، اهمیت تشخیص تغییرات اعلامنشده در پیکربندی آبشار در فردو باید کاملاً فهم شود:
اول، این گام، همراه با برنامه هستهیی گستردهتر، ایران را بهطور خطرناکی به فعالیتهای واقعی مرتبط با تسلیحات نزدیک کرد.
ثانیاً، ایران هنوز از یک پیکربندی استفاده میکند که میتواند تولید مواد با غنای بالا را در سطوح قابل توجهی بیش از ۶۰درصد امکانپذیر کند که نشاندهنده بیتوجهی ایران به اهمیت این توسعه است.
شرایط کشف آن از طریق یک بازرسی اعلام نشده و همچنین تجمع گسترده اورانیوم بسیار غنی شده همچنان زنگ خطر را به صدا در میآورد. این اقدامات نشان میدهد که ایران تواناییهای مناسبی برای غنیسازی برای اهداف تسلیحات هستهیی ایجاد کرده است. این مسئولیت جامعه بینالمللی و بهویژه این شورا است که از ایران بخواهد در فعالیتهای غنیسازی که سؤالات جدی در مورد هدف آن ایجاد میکند، بهخصوص با توجه به سابقه تاریخی ایران، شرکت نکند.
چنین تشدید فعالیت کلی در زمانی اتفاق میافتد که آژانس برای بیش از دو سال به دادههای مربوط به ساخت سانتریفوژ و قطعات دسترسی نداشته است. همانطور که در این گزارش تکرار شد، تصمیم ایران برای توقف همکاری با فعالیتهای نظارت و راستیآزمایی توافقشده در برجام به این معنی است که آژانس دیگر نمیتواند تداوم دانش را حتی در صورت ازسرگیری کامل برجام دوباره برقرار کند. تصمیم ایران برای حذف تجهیزات شناسایی و نظارتی آژانس پیامدهای زیانباری برای توانایی آژانس در ارائه تضمین از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهیی ایران داشته است. ما از ایران میخواهیم همه تجهیزات را در همه مکانهایی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی ضروری میداند، دوباره نصب کند و تمام فیلمهای دوربینها، از جمله دادههای ثبتشده از فوریه ۲۰۲۱ تا ژوئن ۲۰۲۲ را ارائه دهد. این باید بدون تأخیر انجام شود. ما همچنین خاطرنشان میکنیم که، تحت توافقنامههای پادمان جامع آن، ایران قانوناً موظف به اجرای کد اصلاحی ۳.۱ است. و نمیتواند کاربرد آنرا تغییر دهد یا بهطور یک طرفه از آن خارج شود.
با توجه به بیانیه مشترک توافق شده بین سازمان انرژی اتمی ایران AEOI و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه مارس گذشته، ما متأسفیم که اجرای آن در این مرحله بسیار محدود و کمتر از حد انتظار است. در حالی که ما متذکر میشویم که آژانس از "برخی پیشرفت ها"صحبت میکند، اما به صراحت بیان میکند که"فرایند باید پایدار و بدون وقفه باشد تا تمام تعهدات مندرج در آن بدون تأخیر بیشتر انجام شود". بسیار مهم است که ایران فوراً بیانیه مشترک را بهطور کامل اجرا کند. رئیس، طیف کاملی از یافتههای ذکر شده در گزارش مدیرکل هشداردهنده است: ایران، بیشک و بیوقفه، در مسیر افزایش شدید فعالیت هستهیی قرار دارد. فعالیتهای آن تهدیدی آشکار برای امنیت منطقهای و جهانی است.
ما عمیقاً متأسفیم که ایران توافق عادلانه و متعادلی را که هماهنگکننده برجام تقریباً یک سال پیش ارائه کرده بود نپذیرفت و در عوض تصمیم گرفت برنامه خود را تسریع بخشد. مسئولیت کامل این وضعیت برعهده ایران است. ما از ایران میخواهیم که فوراً تشدید تنشهای هستهیی خود را متوقف و معکوس کند و با اعمال مجدد پروتکل الحاقی، اجازه شفافیت کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بدهد.
ما به رایزنیها در کنار شرکای بینالمللی درباره بهترین روش برای مقابله با تشدید بیوقفه و خطرناک هستهیی ایران ادامه خواهیم داد. ما از ایران میخواهیم تا تنش را کاهش دهد و انتظار داریم گامهای سریع و ملموس بیشتری برای اجرای تعهدات بیانیه مشترک در مورد راستیآزمایی و نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی اتخاذ شود. ما متعهد به انجام هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهیی هستیم. ما از مدیرکل میخواهیم که قبل از جلسه سپتامبر، شورای حکام را در جریان قرار دهد و در صورت لزوم بهروزرسانیهای قبلی را ارائه دهد و بخواهد که این گزارش علنی شود.