ژانپیر برار، رئیس کمیته فرانسوی برای ایران دموکراتیک (CFID)، نماینده افتخاری مجلس ملی فرانسه
روزنامه فرانسوی اومانیته در تاریخ ۲ ژوئیه ۲۰۲۵ مقالهیی از ژانپیر برار منتشر کرد که مسیر مقاومت ایران را از قیام۱۳۶۰ تا امروز بررسی میکند.
سرنگونی با بمبارانها: رویاهای تو خالی
برار با اشاره به استراتژیهای نظامی اخیر مینویسد: «استراتژی سرنگونی با بمبارانها نه استراتژی درستی است و نه منبع امید. اینها بیشتر رویاهای غیرواقعی کسانی بودند که مانند پسر شاه تصور میکنند تاریخ میتواند تکرار شود».
او در ادامه انتقاد خود را چنین تبیین میکند: «شاهزاده کوچک فقط مسیرهای تحمیلشده از بالا را میشناسد، هرگز مسیرهایی را که توسط یک ملت آزاد طی شده است نمیشناسد».
این اظهارنظرها در چارچوب تحلیل عمیق برار مطرح شد که بر ناکارآمدی راهحلهای نظامی تأکید دارد.
جرقه قیام۱۳۶۰: نقطهعطف مقاومت
ژانپیر برار بهمناسبت سالگرد قیام ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ (۲۰ ژوئن ۱۹۸۱) در برلین حضور یافت و گفت: «در ۲۰ ژوئن ۱۹۸۱ … ۵۰۰ ۰۰۰تظاهر کننده مسالمتآمیز به خیابانهای تهران آمدند. آنها به دستور مستقیم خمینی با گلولههای پاسداران روبهرو شدند. آن روز، مقاومت تصمیم گرفت عقبنشینی نکند و از آن زمان، هرگز سکوت نکرده است».
او قیاس کرد این رویداد را با درخواستی که ژنرال دو گل در ۱۸ ژوئن ۱۹۴۰ از لندن داشت و گفت: «دو تاریخ، دو ملت، دو مبارزه علیه استبداد».
سخنرانی مریم رجوی: راهحل سوم
برار به یادآوری سخنان مریم رجوی در پارلمان اروپا اشاره نمود: «بیست و یک سال پیش، در همین مجلس، اعلام کردم که راهحل نه مماشات است و نه جنگ، بلکه یک راهحل سوم وجود دارد: تغییر دموکراتیک توسط مردم ایران و مقاومت سازمانیافته آنها».
او تأکید کرد که این مدل سوم، نه به مماشات میانجامد و نه به جنگ، بلکه مسیر تغییر واقعی است.
افشاگری هستهیی در ۲۰۰۲ و واکنش غرب
برار اشاره میکند که: «در سال۲۰۰۲، شورای ملی مقاومت ایران برنامه هستهیی نظامی رژیم را فاش کرد … آنها تصمیم گرفتند با جلادان وارد گفتگو شوند نه با افشاگران»...
او این رفتار غرب را نماد ضعف و کوتاهی در حمایت از مقاومت ایران ارزیابی میکند.
هشدار سیساله: مماشات = سرکوب مؤبد
او یادآور میشود که: «نزدیک به سی سال پیش مقاومت هشدار داده بود: سیاست سازش و مماشات فقط رژیم آخوندی را به ادامه سرکوب تشویق میکند و ناگزیر به جنگ منجر میشود».
افزون بر آن، او ادامه میدهد: «ولی ما بیآبرویی را انتخاب کردیم با این باور که از جنگ اجتناب خواهیم کرد».
برنامه دهمادهای مقاومت
برار بر برنامه دهمادهای مقاومت، مبتنی بر ارزشهای جهانی، تأکید کرد که بر «آزادی، برابری، برادری» استوار است. این برنامه شامل موارد زیر است:
آزادی بیان، تجمع، مطبوعات و احزاب
جدایی دین از دولت
برابری مطلق زن و مرد
حقوق اقلیتهای قومی
حفاظت از محیطزیست
ایران عاری از سلاحهای کشتار جمعی
او اضافه کرد: «در تنها یک سال، بیش از ۳۰۰۰عملیات علیه دستگاه سرکوب انجام شده است»، نشاندهنده ریشهدار بودن مقاومت در جامعه ایران است
امید روشن و پیروزی نزدیک
برار با بیان اینکه «راه هنوز طولانی است، اما پیروزی هرگز نزدیکتر نبوده است»، سخنان خود را چنین جمعبندی میکند:
«انقلابیون واقعی کسانی هستند که چراغ آزادی را از میان تاریکی میبینند… امروز، آن چراغ قابل مشاهده است».