تحریمهای آمریکا علیه رژیم ایران هر روز گستردهتر میشود. این بار این تحریم به حوزه ورزش هم کشیده شد.
نایکی، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان وسایل، کفش و لباس ورزشی، تأیید کرد بهدلیل تحریمهای آمریکا علیه رژیم، بهعنوان یک شرکت آمریکایی نمیتواند به بازیکنان تیم ملی فوتبال کفش ورزشی ارائه کند.
خبرگزاری رویتر۱۵خرداد ۹۷ گفت: عواقب ناشی از تصمیم آمریکا به خروج از برجام و برقراری تحریمها به حوزه ورزش نیز کشیده شد.
محصولات نایکی و گستردگی فعالیتهای آن
نایکی که در فارسی نایک تلفظ میشود یک شرکت آمریکایی چندملیتی میباشد که در زمینه طراحی، تولید، توسعه و عرضه محصولاتی نظیر کفش، پوشاک، لوازم و ابزار ورزشی به بازار جهانی فعالیت میکند. دفتر مرکزی این شرکت در شهر بیورتون ایالت اورگان واقع در شمال باختری ایالت متحده آمریکا است. با درآمدی بالغ بر ۲۴٫۱بیلیون دلار در سال مالی سال ۲۰۱۲ و به کارگیری بیش از ۴۴۰۰۰نیروی کار در سراسر دنیا، نایکی یکی از چند شرکت بزرگ در زمینه تولید کفشهای ورزشی، لباسها و پوشاک، لوازم و ابزار ورزشی محسوب میگردد. ارزش این شرکت در سال ۲۰۱۰ به تنهایی بالغ بر ۱۰٫۷بیلیون دلار برآورد شده که این شرکت را در این سال برترین تولیدکننده محصولات ورزشی نمودهاست.. شرکت نایکی در ابتدا با نام Blue Ribbon sports بهمعنای محصولات ورزشی روبان آبی در ۲۵ژوئن سال ۱۹۶۴ توسط بیل بُوِرمن و فیل نایت آغاز به کار نمود و در ۳۰می ۱۹۷۱ بهصورت رسمی به نام NIKE تغییر نام داد.
شرکت نایک دارای زیرمجموعههایی از جمله آمبرو و کانورس (تولیدکننده کفشهای آل استار) و همچنین کول هان و هارلی اینترنشنال است.
توقف معاملات با رژیم ایران از ترس تحریمهای آمریکا
بسیاری از شرکتهای اروپایی تهدید تحریم آمریکا در برجام را جدی میگیرند و به تدریج تسلیم تهدیدهای آمریکا میشوند.
بنا به این گزارش که روز ۱۰خرداد ۹۷ منتشر شده است دو حوزه سیاست و اقتصاد اروپا میروند که به تدریج تهدیدهای ایالات متحده را جدی بگیرند که بهگفته وزیر خارجه این کشور مایک پومپئو، میخواهد "شدیدترین تحریمهای اقتصادی تاریخ" را علیه رژیم ایران به اجرا گذارد.
این تهدید بدان معناست که تمامی شرکتها و نهادهای اقتصادی که وارد "معاملات ممنوعه" با رژیم ایران شدهاند نیز باید هزینه پیامدهای آن را بپردازند.
روزنامه آلمانی "فرانکفورتر آلگماینه تسایتونگ" به همراه مجله سیاسی "پانوراما" گزارش دادند: هماکنون بسیاری شرکتهای اروپایی از تعاملات اقتصادی خود با رژیم ایران بهشدت کاستهاند و یا در کل به آن پایان دادهاند؛ و سرمایهگذاریهای برنامهریزی شده فعال نخواهند شد.
خروج سه شرکت بزرگ اقتصادی از ایران
شاخصترین نمونه که تحت تأثیر فشار تحریم آمریکا هستند شرکت آلمانی زیمنس، شرکت نفتی فرانسوی توتال و شرکت دانمارکی حمل و نقل لجستیک مرسک است. همچنین بانک DZ که بانک مادر بیش از یکهزار بانک تعاونی اعتباری در آلمان است، از معاملات خود با رژیم ایران عقبنشینی کرده است.
بانک DZ در نامهیی خطاب به مشتریان خود نوشته است که از ۳۰ژوئن ۲۰۱۸ کلیه معاملات در رابطه با رژیم ایران قطع خواهند شد. این بانک علت اصلی این اقدام خود را "حفظ خوشنامی گروه مالی تعاونی ما و فولکس بانکها و بانکهای رایفآیزن" عنوان کرده است.
خسارت شرکتهای متوسط اروپایی از تحریمهای آمریکا
خوزه کامپوس ناوه، یکی از مدیران عامل شرکت مشاوره رودل و شرکا در نورنبرگ در رابطه با دامنه تأثیر تحریمهای آمریکا بر شرکتهای خودروسازی آلمان میگوید:
هر شرکتی خود باید تصمیم بگیرد که کدام معامله مهمتر است: تجارت بزرگ با آمریکا که هماکنون در جریان است، یا تجارت کوچک با رژیم ایران که ریسک بالایی دارد. شرکتهای آلمانی بیش از ۱۱۰میلیارد دلار در آمریکا سرمایهگذاری کردهاند، در حالی که سرمایهگذاری آنها در ایران تنها سه میلیارد دلار است.
به گفته کامپوس ناوه، شرکتهای با قدرت متوسط هر آنچه در ایران سرمایهگذاری کردهاند را از دست خواهند داد. از این رو این شرکتهای متوسط باید سرمایهگذاریها خود در ایران را جزو هزینه و خسارت اعلام کنند.
این روند هماکنون در جریان است. مدیرعامل یک شرکت واقع در جنوب غربی آلمان که نمیخواسته نامش فاش شود، میگوید: «ما در دو سال گذشته سرمایهگذاری زیادی در ایران کردیم، چندین میلیون یورو. حال باید آن را بهعنوان ضرر اعلام کنیم.
پتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان هفته پیش در بروکسل گفت که حوزه سیاست در قبال شرکتهایی که در ایران سرمایهگذاری کردهاند احساس مسئولیت میکند، زیرا آنها از این پیشفرض حرکت کردند که توافق اتمی با رژیم ایران از اعتبار برخوردار است.
حال مقامهای سیاسی میخواهند بررسی کنند که کدام نوع معاملات اقتصادی با رژیم ایران در آینده بدون مسأله خواهد بود، و از سوی دیگر با مقامهای آمریکا درباره تفسیر تحریمها وارد گفتگو شوند.
مطالب مرتبط
تشدید تحریم ایران، توقف معاملات بانکها و شرکتهای اروپایی
- اقتصاد ایران پس از برجام - گزارش ویژه
- روز شمار برجام، چشمانداز برجام
- استقبال مقاومت مردم ایران از تحریم رژیم