سخنرانیهای نمایندگان پارلمان اروپا درباره قطعنامه محکومیت حکومت آخوندی بهخاطر سرکوب و کشتار وحشیانه قیام مردم ایران
آنا فوتیگا وزیر خارجه سابق لهستان
حتی کمترین و محتاطانهترین تعداد قربانیان سرکوب اخیر در ایران بهمعنای آمار فوقالعاده زیاد تعداد کشتهها و آمار شوکهکننده کشتهشدگان است.
هزاران نفر دستگیر و راهی زندانها شدند و هزاران نفر نیز توسط مأموران مجروح شدند، با این وضعیت ما باید صدای اعتراضمان را بلند کنیم، من از پارلمان اروپا بسیار سپاسگزارم که فراتر از اختلافات سیاسی یک قطعنامه مشترک را ارائه کرده تا رژیم ایران را بهخاطر کشتار محکوم کند و از سازمان ملل بخواهد که بهطور مستقل موضوع را تحقیق کند؛ این رژیم را ملزم سازد تا اعداد قابل اتکایی از قربانیان را منتشر کند؛ اجساد را به خانواده قربانیان تحویل دهد و به مصونیت دادن به کسانی که مسئول سرکوب و خشونت علیه جامعه ایران هستند، خاتمه دهد.
آنا فوتیگا وزیر خارجه سابق لهستان، در روز دوشنبه۲۵ آذر (۱۶ دسامبر) در اجلاس پارلمان اروپا، پیشنهاد قطعنامه این پارلمان در محکومیت دیکتاتوری آخوندی و حمایت از قیام مردم ایران را ارائه کرد که با موافقت پارلمان به تصویب رسید.
آنا فوتیگا وزیر خارجه سابق لهستان
دیوید ساسولی، رئیس پارلمان اروپا
گروه محافظهکاران و رفرمیستهای اروپایی ECR بیانیهیی را به نماینده عالی ارائه کرده که در رابطه با سرکوب خشونتبار علیه اعتراضات اخیر در ایران است. این موضوع باید به برنامه عصر چهارشنبه افزوده شود و در پایان قطعنامهیی صادر شود.
حالا میکروفون را به آنا فوتیگا میدهم که درخواست گروه محافظهکاران و رفرمیستهای اروپا را ارائه میکند.
آنا فوتیگا وزیر خارجه سابق لهستان
متأسفانه ما پیشاپیش مطلع هستیم که در سرکوب اخیر در ایران ۱۵۰۰نفر کشته شدهاند و این با وجود مشکلاتی است که وجود دارد و معترضان عضو مقاومت با سختکوشی تلاش کردهاند اسامی کسانی را که طی تظاهرات و اعتراضات ناپدید شدهاند - شامل نوجوانان - به بیرون برسانند.
صدای ما باید بموقع مطرح شود زیرا برای اعتراضکنندگان ایرانی و آنهایی که در زندان و در ناامنی بهسر میبرند مسأله بود و نبود است برای خیلیها که در زندان هستند و کماکان در ناامنی بسر میبرند.
من مصرانه درخواست دارم که موافقت خودتان را با این محور اعلام کنید.
با تشکر
خانم فوتیگا: من میدانم برای آنها که همین حالا رنج میکشند و تحت ستم هستند چقدر حیاتی و مهم است که ما صدای آنان باشیم. میخواستم خواهش کنم حداقل در این مورد بیانیهای صادر کنید. بهنظر من صدای پارلمان اروپا بسیار مهم است.
دیوید ساسولی، رئیس پارلمان اروپا
آنهایی که با درخواست خانم فوتیگا موافقند لطفاً دستتان را بلند کنید.این درخواست تصویب شد.در نتیجه بیانیهیی از طرف معاون رئیس کمیسیون داده خواهد شد.از این رو روز چهارشنبه بیانیه نماینده عالی / نایبرئیس کمیسیون اروپا در مورد سرکوب خشونتبار اعتراضات در ایران مورد بحث قرار میگیرد
تریان باسسکو، رئیسجمهور سابق رومانی: طبق اعلام شورای ملی مقاومت ایران رژیم ایران ۱۵۰۰نفر را بهقتل رسانده است اتحادیه اروپا وظیفه دارد دست به اعتراض و اقدام بزند
اتحادیه اروپا برای دستیابی به توافق اتمی به هر قیمت اقدام کرد و به همین دلیل رژیم حاکم در تهران با دست باز همه قدرت خود را علیه مردم ایران بکار گرفت و خامنهای به سرکوب وحشیانه تظاهرکنندگان و معترضان در سراسر کشور روی آورد. طبق اعلام شورای ملی مقاومت ایران، رژیم ایران با خشونت بیسابقهیی جنبش آزادی را سرکوب کرده است. تقریباً ۱۵۰۰نفر جان خود را از دست دادهاند بیش از ۴۰۰۰نفر مجروح شدهاند. اکنون رژیم ایران به زندانی کردن معترضان بهویژه در سطح محلی ادامه میدهد. اتحادیه اروپا وظیفه دارد دست به اعتراض و اقدام بزند و ما نیز باید بدانیم که اتحادیه اروپا در معاملات خود با رژیم ایران، خود را گروگان برجام کرده و علت این موضوع این است که وانمود میکنیم که متوجه تمایلشان برای تبدیل شدن به یک قدرت منطقهیی نیستیم.
رودریگز راموس از اسپانیا عضو کمسیون حقوق زنان و برابری: ما شاهد صحنههایی هستیم که نیروهای امنیتی از هلیکوپتر به سوی مردم شلیک میکنندمردم به اینترنت دسترسی ندارند، که البته در مورد آن گفته شد، در واقع اینترنت مسدود شده است. ولی بهرحال ما تصاویری از خشونتهای فوقالعاده دریافت میکنیم. ما شاهد صحنههایی هستیم که نیروهای امنیتی از هلیکوپتر به سوی مردم شلیک میکنند و تک تیراندازها به مردم بیگناه و بیدفاع شلیک میکنند. خانوادهها نمیتوانند فرزندان و اعضای خانواده خود را خاکسپاری کنند. دو هفته پیش تعداد زیادی جسد در دریاچهها و رودخانههای مختلف در اطراف کشور کشف شده است. لذا مهم است که ما به این سرکوب وحشیانه بپردازیم. ما میخواهیم صدایمان را به صدای کمیسیر عالی حقوقبشر ملل متحد بیفزاییم. ما میخواهیم مطمئن شویم که سازمان ملل قادر است اقد امی در این رابطه انجام دهد تا مسئولان این اعمال را شناسایی کند و آنها را پاسخگو و مسئول قرار دهد. نباید برای این شکنجهگران مصونیتی قائل شد.
میلان زور نماینده پارلمان اروپا از اسلوونی: قبل از هر چیز ما در اتحادیه اروپا باید از جنبش اپوزیسیون که برای آزادی و دموکراسی در ایران میجنگد حمایت کنیم رژیم ایران علاوه بر اینکه به مردم ایران رحم نمیکند تهدیدی برای کل منطقه است.
قبل از هر چیز ما باید در اتحادیه اروپا از جنبش اپوزیسیون که برای آزادی و دموکراسی در ایران میجنگد حمایت کنیم. و بعد ما همچنین باید روابطمان با رژیم ایران را باز تعریف کنیم. ما نباید به راه دیگری فکر کنیم. ما همچنین باید تحریمهای جدیدی ارائه کنیم و اقدامات بیشتری نی علیه رژیم ایران انجام دهیم. رژیمی که نه فقط نسبت به مردم ایران رحم نمیکند بلکه تهدیدی برای کل منطقه است و به یک عامل بیثباتی تبدیل شده است.
بنا بر این حائز اهمیت است که یک هیات حقیقتیاب را برای ایران سازماندهی کرد.
روییز دوسا نماینده پارلمان اروپا از اسپانیا: اعتراضات اخیر مردم ایران بدون شک بزرگترین اعتراضات در حاکمیت ۴۰ساله رژیم ایران است.
ابتدا یادآوری میکنم که این اعتراضات بدون شک بزرگترین مواردی است که در دوران ۴۰ساله رژیم کنونی حاکم بر ایران دیده شده است. آرای پارلمان اروپا و اتحادیه اروپا به این معنی است که صدای اتحادیه اروپا شنیده میشود. واکنش حکومت ایران نسبت به تظاهرکنندگان بهشدت خشونتآمیز بوده و در چند ماه آینده شاهد وخیمتر شدن اعمال خشونتها باشیم.
لوئیزا پوریت نایبرئیس گروه لیبرال دمکراتها: اتحادیه اروپا باید اکنون عمل کند، از جوزپ بورل، میخواهم که از شورای حقوقبشر سازمان ملل درخواست کند تحقیقاتی در مورد سرکوب در ایران انجام دهد.
ماه گذشته شاهد بزرگترین اعتراض از زمان وقوع انقلاب ۱۹۷۹ بود. در اعتراض به افزایش ۵۰درصدی قیمت سوخت، معترضان در ایران دلیل موجهی برای اعتراض داشتند. با این حال، رژیم ایران بهطور نامتناسب پاسخ داده و به آنها آسیب رساندند. وظیفه دولتهاست که از مردم خود محافظت کنند. این اقدامات خیلی با این امر فاصله دارد. علاوه بر این، قطع کردن ارتباطات آنلاین توسط دولت در سراسر کشور، کار ایرانیان را برای گفتن آنچه بر آنها گذشته، دشوار کرده است. این نقض آزادی بیان است. اتحادیه اروپا باید اکنون عمل کند. از شما بهعنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا میخواهم تا همچنان نگرانیهای خود را در مورد وضعیت حقوقبشر در ایران مطرح کرده و از شورای حقوقبشر سازمان ملل درخواست کنید که تحقیقاتی انجام دهد.
لوکاس ماندل Lukas Mandl از اتریش: ما باید کاملاً روشن کنیم که برای این رژیم اعتباری قائل نیستیم.
وقتی ما میگوییم که اعتراضات در ایران با خشونت سرکوب شدهاند نباید اینگونه تصور کنیم معنایش این است که با یک بینی خونین یا استخوان شکسته مواجه هستیم که آن هم امر قبیحی است، بلکه معنایش این است که ما با بیش از ۱۰۰۰کشته بهدست رژیم مواجه هستیم. در اواسط نوامبر، همین چند هفته پبش، درست قبل از شروع سال ۲۰۲۰، این اتفاق افتاد.
ما چه باید بکنیم؟ ما باید این را کاملاً روشن کنیم که برای این رژیم اعتباری قائل نیستیم. باید مانع دستیابی این رژیم به تسلیحات کشتار جمعی شویم به این خاطر که خطراتی که برای امنیت جهانی دارد. همچنین مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تحریمهای دیپلماتیک و با مواخذه باید بر روی این رژیم فشار بیاورد. ما این را به مردم ایران مدیونیم زیرا ما باید به آنها کمک کنیم تا که به آزادی و دموکراسی برسند.
ایزابل سانتوش رئیس کمیسیون رابطه با کشورهای مشرق: لازم است از تمامی ابزارهای ممکن در برابر رژیم ایران استفاده کنیم.
ما برای بحث در مورد وضعیت وخیم ایران به پارلمان آمدهایم، دولت ایران نه فقط به درخواستها برای خویشتنداری توجهی نکرد بلکه بشکل خشونتآمیزی اعتراضاتی را که در سراسر کشور بهخاطر وضعیت وخیم اقتصادی و اجتماعی صورت گرفت، سرکوب کرد.
در مورد کسانی که بهطور خودسرانه دستگیر شدهاند رفتار غیرانسانی صورت میگیرد. آنان با ضرب و جرح و شلاق و حتی مجازات اعدام مواجه هستند. ما نمیتوانیم این واقعیتها را نادیده بگیریم.
حقوقبشر باید بخش اساسی گفتگوهای سطوح بالا میان اتحادیه اروپا و رژیم ایران باشد.
لازم است از تمامی ابزارهای ممکن در برابر رژیم ایران استفاده کنیم تا آنها را وارد کنیم به وظیفهشان عمل کنند و از کنوانسیوهای بینالمللی که خود امضاکننده آن هستند، تبعیت کنند.
کلمن گروشل عضو کمیته خارجی: اتحادیه اروپا باید بدون توجه به منافع سیاسی و اقتصادی خود
قویاً رژیم ایران را محکوم کند.
اتحادیه اروپا باید بدون توجه به منافع سیاسی و اقتصادی خود قویاً اعمال رژیم ایران را محکوم کند. ما باید به این رژیم پیام بسیار روشنی بفرستیم که با وجود منافع ژئوپلتیکیمان از ارزشهای اساسی اروپا منحرف نمیشویم و انتطار داریم که طرف حسابهای ما نیز اینچنین عمل کنند.
بیرحمی رژیم ایران همچنین نشاندهنده بیثباتی و مورد تهدید قرار داشتن آن است و استبداد مذهبی حاکم بر ایران بایدآگاه باشد که استفاده از نیروی بیرحم در داخل و ایجاد هژمونی منطقهای، نمیتواند باعث بقای آن شود....
ایزابل بن خومه از اسپانیا معاون کمیته توسعه منطقه ای: ما به مردم و جوانان ایران میگوییم که تنها نیستند.
قبل از هر چیز سرکوب وحشتناکی که توسط رژیم ایران انجام شده را محکوم میکنم این سرکوبی وحشتناک بوده است و رژیم تلاش میکند که آنرا مخفی کند. این رژیم سایر کشورها را سرزنش میکند که در امور آن دخالت میکنند.
در پارلمان اروپا آنچه ما میخواهیم به شهروندان ایران بگوییم این است که آنها تنها نیستند. جوانانی که در خیابانها خواستار آزادیاند، تنها نیستند.
ما باید وارد عمل شویم و لازم است که از صرف محکوم کردن به جانب اقدام عملی حرکت کنیم.
گوتهلاند نماینده پارلمان اروپا از سوئد: نیروهای امنیتی به سوی تظاهر کنندگان شلیک کردهاند و در این واقعه هولناک بسیاری از مردم کشته شدهاند.
ما برای آزادی فوری تمامی کسانی که بهطور خودسرانه زندانی شدهاند، فراخوان میدهیم. شنیدن اینکه نیروهای امنیتی به سوی تظاهر کنندگان شلیک کردهاند، به واقع هولناک است و بسیاری از مردم در جریان این ناآرامیها کشته شدهاند. بسته شدن اینترنت در ایران کار را برای ثبت آمار قربانیان ارائه تصویر کاملی که چه اتفاقاتی در دهها شهر افتاده، دشوار ساخته است. این غیرقابل قبول است بپذیریم مردمی که علیه بیعدالتیهای مدنی و اقتصادی تظاهرات میکنند، کشته یا مجروح شوند. ما دموکراتهای سوسیالیست اعمال این رژیم را محکوم میکنیم و میخواهیم این خشونتها فوراً پایان پذیرند. اتحادیه اروپا باید در کنار مردم ایران قرار گیرد، به همین خاطر من خشنودم که از این قطعنامه حمایت کنم و از اتحادیه اروپا میخواهم که نگرانی خود را نسبت در روابط دوجانبه یا چندجانبه خود با مقامات (رژیم) ایران مومضوع حقوقبشر را مطرح کند.
پوسپیشیل عضو زیرکمیته حقوقبشر از جمهوری چک: نباید طرف معامله حکومتی باشیم که به سوی تظاهر کنندگان شلیک میکند.
برای همه کشورهای معتقد به ارزشهای دموکراتیک کاملا روشن شده است که امکانپذیر نیست که طرف معامله حکومتی باشیم که به سوی تظاهرکنندگان شلیک میکند. ما باید بهصراحت و روشنی این اقدامات را محکوم کنیم و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا باید شیوه بسیار قاطعانهتری نسبت به سلف خود در مورد رژیم ایران اتحاذ کند. تا زمانی که رژیم ایران دست به چنین اقداماتی میزند ما نمیتوانیم یک روابط سالم با این رژیم ایران داشته باشیم. آنها دارند به سوی مردم ایران که علیه فساد و افزایش قیمتها تظاهرات میکنند، شلیک میکنند. این قابلقبول نیست.
اوگن توماک نماینده پارلمان اروپا از رومانی: اتحادیه اروپا دیگر نمیتواند فقط محتاط باشد بلکه باید در اقدامی قاطع آنچه را که در ایران میگذرد محکوم کند.
روی صحبتم با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و اعضای زیرکمیته حقوقبشر در پارلمان اروپاست، نوجوانان کشته شدهاند جوانان و دانشجویان و معلمان کشته شدهاند تمامی آنها شهروندان ایرانی بودند که راه دیگری برای بیان نارضایتیشان بجز تظاهرات نداشتند. اتحادیه اروپا و دیپلماسی ما دیگر نمیتواند فقط محتاط باشد! ما لازم است اقدامی قاطع و سرنوشتساز انجام دهیم که آنچه را هماکنون در ایران میگذرد محکوم کند.
بهخاطر توافق اتمی ما نباید آنچه را که در ایران اتفاق میافتد، تحمل کنیم. رژیم ایران رژیمی برای ایجاد بیثباتی است و میتواند کل منطقه را بیثبات کند.
لوپز آگپلار رئیس کمیسیون قضایی و آزادیهای مدنی:وضعیت در ایران به واقع تکاندهنده استما خون مردم را دیدهایم که جاری شده و اتحادیه اروپا بایستی به این موضوع مشخص توجه کند.
لوپز آگیویلار رئیس کمیسیون قضایی و آزادیهای مدنی پارلمان اروپا و وزیر دادگستری سابق اسپانیا
وضعیت در ایران بواقع تکاندهنده است، تشنج هست، دستگیری خودسرانه افراد هست، شکنجه میکنند و مسببان این جنایات بدون مجازات میمانند و از مجازات اعدام استفاده میکنند، خفقان هست، حق تظاهرات یا تجمع ممنوع شده است.
ما خون مردم را دیدهایم که جاری شده و اتحادیه اروپا بایستی به این موضوع مشخص توجه کند.