دیوید میلیبند وزیر امور خارجه انگلستان در سخنان خود در انستیتوی بینالمللی مطالعات استراتژیک لندن، به جاهطلبیهای هستهیی رژیم ایران و نقض التزاماتش در قبال جامعه جهانی پرداخت:
وزیر امور خارجه انگلستان سخنان خود را با بررسی معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای آغاز کرد و افزود: برنامه هستهای رژیم ایران، یک تهدید روشن و بارز برای پیمان منع گسترش تسلیحات هستهیی است. وارد شدن دولت اوباما در این موضوع و گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد پیشرفت رژیم ایران در مورد برنامه غنیسازی اورانیوم، بهمعنای آن است که ما در موقعیت بسیار بسیار حساسی قرار گرفتهایم.
وزیر خارجه انگلستان سپس به بررسی گامهای ضروری برای از بین بردن خطر سلاح هستهای در جهان پرداخت و گفت: اولین گام، ممانعت از تکثیر هستهای است. این مساله بهطور مستقیم به برنامه هستهای رژیم ایران مرتبط است. من فکر میکنم این گام مثبتی است که آمریکا وارد گفتگوها بر سر برنامه هستهای رژیم ایران میشود. ما برای مدتهای طولانی گفتهایم که این مسالهای حیاتی نه فقط برای خاورمیانه -که در صورت بروز یک مسابقه تسلیحاتی دچار مشکل خواهد شد- بلکه برای تمامیت جهان میباشد. از این رو من فکر میکنم بهعنوان اولین گام، درست همین است که روی منع تکثیر هستهای انگشت بگذاریم. دومین مساله که آن هم مهم است، افزایش فعالیت صلحآمیز هستهای است. سومین موضوع، وارد شدن آمریکا و روسیه در زمینه اندوخته و انبارهای هستهایشان است. چهارمین مساله هم آزمایش هستهای و متوقف شدن آن است.
پنجمین موضوع، پیشرفت در زمینه قطع و توقف مواد شکافت پذیر است. آنچه که در مورد رژیم ایران و پاکستان، امکانش مسدود شده است. و ششمین موضوع هم اقدامهای عملی برای خلع سلاح هستهای است. ما باید نشان دهیم که در این خصوص جدی هستیم. بعد از سالیانی که از امضای معاهده منع تکثیر هستهای میگذرد، زمان آن رسیده که نشان دهیم جدی هستیم.
وزیرخارجه انگلستان در ادامه سخنان خود به مخفیکاری رژیم ایران در زمینه فعالیتهای هستهاییش پرداخت و گفت:
بگذارید نکتهای را در مورد برنامه هستهای رژیم ایران بگویم. آنها امضاکننده ان.پی.تی هستند و گفتهاند به حقوقشان تحت ان.پی.تی علاقمند هستند. آنها برخی اوقات هم تکذیب میکنند که دارای برنامه هستهای برای تولید سلاح هستند. اما یک مورد هم، سایت هستهای صلحآمیز حتی برای نمایش (در ایران) وجود ندارد که اورانیومی که در نطنز غنی میشود، به آنجا برده شود.
مساله دیگر، پیشینهاین مشکل است. تاریخچه نقض و عدم تبعیت از آژانس، پایهای برای نداشتن اعتماد در جامعه بینالمللی در مورد برنامه هستهای رژیم ایران است… . من فکر میکنم که هیچکس نبایستی اهمیت برنامه هستهای رژیم ایران را زیر سؤال ببرد و هیچکس هم نباید شک کند که این مسالهیی عاجل برای شرایط فعلی و نه آینده است. مسالهای است که باید بهزودی با آن برخورد شود.
<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/e2c776a5-4b3f-4ddc-849f-6b5b60fbbde8"></iframe>