خبرگزاری فرانسه روز ۲۸ آبان ۱۴۰۳ در گزارشی از تنبیهات تازه در نشست آژانس هستهیی و آغاز دور جدید فشارها علیه رژیم آخوندی خبر داد و نوشت:
رژیم ایران بهدلیل همکاری ضعیف با آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) در نشست هستهیی سازمان ملل با تنبیهات جدیدی مواجه خواهد شد. دیپلماتهای اروپایی با حمایت آمریکا، طرحی برای تصویب قطعنامهیی علیه رژیم ایران در این نشست که از چهارشنبه آغاز میشود، ارائه دادهاند.
تنش میان رژیم ایران و آژانس، که پس از فروپاشی توافق هستهیی ۲۰۱۵ شدت گرفته، به سطح جدیدی از بحران رسیده است. این توافق، که در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما به امضا رسید، محدودیتهایی بر برنامه هستهیی ایران اعمال میکرد؛ اما با خروج آمریکا به دستور دونالد ترامپ و سیاست "فشار حداکثری"، عملاً بیاثر شد.
به گزارش آژانس، رژیم ایران تنها کشور غیرهستهیی است که اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنیسازی کرده است؛ سطحی که تنها یک گام با تولید سلاح اتمی فاصله دارد. هر چند تهران همواره تلاش برای دستیابی به سلاح هستهیی را رد کرده، اما نگرانیها درباره سرعت گسترش برنامه هستهیی این کشور همچنان رو به افزایش است.
در پیشنویس محرمانهای که به دست خبرگزاری فرانسه رسیده، غرب خواستار ارائه گزارشی جامع توسط رافائل گروسی، رئیس آژانس، درباره فعالیتهای هستهیی ایران شده است. این گزارش قرار است شامل اطلاعاتی درباره همکاری ایران در موضوع آثار اورانیوم یافتشده در سایتهای اعلامنشده باشد.
سفر اخیر گروسی به تهران برای دیدار با پزشکیان و بازدید از تأسیسات نطنز و فردو، یکی از آخرین تلاشها برای تنشزدایی دیپلماتیک پیش از احتمال بازگشت ترامپ به قدرت تلقی شد. با این حال، کلسی داونپورت، کارشناس کنترل تسلیحات، این دیدار را "خیلی کم و خیلی دیر" توصیف کرده و گفت: «این سفر فرصتی از دسترفته برای پزشکیان بود تا نشان دهد که در مورد کاهش تنشها جدی است».
وی افزود: «اتخاذ گامهای ملموس برای افزایش شفافیت هستهیی، میتواند شایعات درباره فعالیتهای غیرقانونی ایران را کاهش دهد. اما عدم اقدام جدی تنها به تشدید بحران منجر خواهد شد».
از سوی دیگر، پزشکیان در این دیدار ابراز تمایل کرد که مذاکرات هستهیی "به دور از فشارهای سیاسی"انجام شود و ایران آماده است تا به"ابهامات" پاسخ دهد. اما با نزدیک شدن به ژانویه، نگرانی از بازگشت احتمالی سیاستهای تند ترامپ و شکست دوباره مذاکرات، سایه سنگینی بر دیپلماسی انداخته است.
در واکنش به طرح قطعنامه کشورهای غربی علیه رژیم ایران، حسن قشقاوی، دیپلمات سابق رژیم، در گفتگو با تلویزیون افق رژیم، هشدار داد که در صورت تصویب چنین قطعنامهای در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران واکنش قاطع و فوری نشان خواهد داد. قشقاوی تأکید کرد که ایران هیچگونه تهدیدی برای امنیت کشورهای اروپایی ندارد، اما در صورت ادامه فشارها، پاسخ قاطعی خواهد داد. وی همچنین به تصویب قانون راهبردی در مجلس اشاره کرد که دولت و مجلس را موظف به اتخاذ اقداماتی فوری در صورت تصویب قطعنامه ضد رژیم کرده است.
محمدجواد لاریجانی، از مقامات ارشد رژیم، نیز در گفتگویی با تلویزیون شبکه خبر، درباره توانمندی هستهای ایران گفت: «اگر اروپاییها فکر میکنند که ما میتوانیم در ظرف ۴۸ ساعت توان نظامی هستهای پیدا کنیم، اشتباه نمیکنند.» لاریجانی هشدار داد که ایران در برابر تهدیدات، توانایی بازدارندگی خود را حفظ کرده و به سرعت در سیاستهای هستهای خود تجدیدنظر خواهد کرد.
این تهدیدات در حالی مطرح میشود که کشورهای اروپایی بهویژه فرانسه، انگلستان و آلمان، فشارهای جدیدی را برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران در پی نقض تعهدات هستهای و همکاریهای مشکوک تهران با برخی کشورها به پیش بردهاند. در همین راستا، قطعنامهای جدید در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که این هفته برگزار میشود، احتمالاً به تصویب خواهد رسید.