تعریف خامنهای از حوزه
خطّ مقدّم جبههٔ تقابل با تهدیدهای دشمنان در عرصههای گوناگون
خامنهای:
اذعان به اینکه حوزه دچار مشکل است
این صدها مقاله و مجلّه و گفتارهای مجلسی و تلویزیونی و امثال آن
در برابر سیل القائات مغالطهآمیز
نمیتواند وظیفهٔ بلاغ مبین را به انجام رساند
مدیران حوزه القائات مغرضانهای را
که طلّاب جوان را از آینده ناامید میکند
خنثی کنند
تلویزیون شبکه خبر (رژیم) اردیبهشت ۱۴۰۴:
مجری همایش بینالمللی صدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم: مقام معظم رهبری حفظالله تعالی پیامی را به این همایش ارسال فرمودند که توسط حضرت آیتالله اعرافی مدیر محترم حوزههای علمیه کشور قرائت میشود.
اعرافی مدیر حوزههای علمیه در قرائت پیام خامنهای به همایش بینالمللی صدمین سالگرد باز تأسیس حوزه علمیه قم:
امروز با تشکیل نظام اسلامی و مطرح شدن حکمرانی به شیوهٔ اسلام، موضوعات مهمّی برای حوزه اولویت یافتهیی که در گذشته مطرح نبوده است؛ مسألههایی از قبیل روابط دولت با مردمش و با دولتها و ملّتهای دیگر، موضوع نفی سبیل، نظام اقتصادی و پایههای اصولی آن، پایههای اصولی نظام اسلامی، منشأ حاکمیت از نظر اسلام، نقش مردم در آن و موضعگیری در قضایای مهم و در مقابل نظام سلطه، مفهوم و محتوای عدالت، و دهها موضوع اساسی و بعضاً حیاتی دیگر، برای امروز و فردای کشور دارای اولویت و منتظر پاسخ فقهی است.
در شیوهٔ کار کنونی حوزه، در بخش فقهی، توجّه کافی به این اولویتها دیده نمیشود.
آنچه مهم است، آشنایی با فضای فکر و فرهنگ جامعه و ایجاد تناسب میان آوردههای تبلیغی با واقعیتهای فکری و فرهنگی در میان مردم بهویژه جوانان است. در این بخش حوزه دچار مشکل است. این صدها مقاله و مجلّه و گفتارهای مجلسی و تلویزیونی و امثال آن، در برابر سیل القائات مغالطهآمیز، نمیتواند وظیفهٔ بلاغ مبین را چنانکه نیاز و شایسته است، به انجام رساند.
خطّ مقدّم جبههٔ تقابل با تهدیدهای دشمن در عرصههای گوناگون، این یکی از ناشناختهترین ابعاد حوزههای علمیه و کارکرد مجموع علمای دین است.
که امام راحل رضوان الله علیه برای آیندهٔ حوزه هم بیشترین امید خود را به طلّاب و فضلایی بستهاند که دغدغهٔ نهضت و مبارزه و انقلاب، آنها را به تحرّک واداشته است و از کسانی که فارغ از این مسائل حیاتی، فقط به کتاب و درس خود اکتفا میکردهاند، گلایهمندی خود را نشان دادهاند. در این پیام بارها به تحجّرگرایان اشاره شده و نسبت به نفوذ دشمن با استفاده از غفلت آنان هشدار و دربارهٔ شیوههای تحوّلیافتهٔ دینفروشی اعلام خطر شده است.
امروز نمونههای آشکار و کاملشدهٔ این بنای کجنهاد را در کشورهای غربی و دنبالهروان آنها میبینیم.
در نمونههایی همچون غزّه و فلسطین؛ تهدید به جنگ بهخاطر دخالت در امور دیگران در نمونههایی مانند رفتار دولتمردان آمریکا در دورانهای اخیر.
دیگران هر جا با ایمان و با محاسبه و با استقامت حرکت کردند، توانستند و پیروز شدند. نمونهٔ واضح و پیش چشم ما: انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی.
در این مبارزه آسیبها و ضربهها و دردها و فقدانهایی هست که باید تحمّل شود. در این صورت پیروزی حتمی است.
دفاع مقدّس ۸سالهٔ ما هم در برابر ائتلاف جهانی قدرتمندان ظالم و دروغگو نمونهیی دیگر است. حوزهٔ بزرگ و کارآمد امروز قم هم که در آغاز با آن محنتها روبهرو بود، نمونهٔ جلوی چشم ما است؛
این انتظار منطقی که حوزهٔ قم حوزهای پیشرو و سرآمد باشد، فاصلهٔ قابل توجّهی با وضعیت کنونی دارد. توجّه به نکات زیر میتواند این فاصله را کاهش دهد:
ــ مسیر حرکت این ملّت و آیندهٔ انقلاب را نیروهایی ترسیم خواهند کرد که امروز در حوزهٔ علمیه تربیت میشوند.
ــ حوزویان رابطهٔ خود را با مردم افزایش دهند.
ــ مدیران حوزه با تدبیر مناسب، القائات مغرضانهای را که طلّاب جوان را از آینده ناامید میکند، خنثی کنند.
اقلّیت بسیار اندک مُعرض از ظواهر دینی، حوزه را دچار تحلیل غیرواقعبینانه نکند.