728 x 90

اجلاس شورای حقوق‌بشر ملل متحد ژنو - ۲۸ اسفند ۱۴۰۲

شورای حقوق‌بشر ملل متحد
شورای حقوق‌بشر ملل متحد

شبنم مددزاده

شبنم مددزاده: متشکرم آقای نایب‌رئیس

از گزارش شما و تلاش شما برای افشای جنایات رژیم ایران سپاسگزارم. من از برچسب دقیق شما به وحشیگری رژیم به‌عنوان "جنایت علیه بشریت" قدردانی می‌کنم.

ضمن قدردانی از کار ارزشمند شما، باید اذعان کنم که به‌رغم قوی بودن آن، جزییات کامل و ماهیت واقعی آن، گزارش شما تنها به بخش کوچکی از جنایات رژیم می‌پردازد و آنها را افشا می‌کند. هزاران جوان نتوانسته‌اند شهادت دهند... .

 

نماینده رژیم

نماینده رژیم: متشکرم آقای نایب‌رئیس. من در قطع صحبت سخنران تردید داشتم، اما از آنجایی که دیدم او به استفاده نامناسب خود (از کلمات) در مورد کشور من ادامه می‌دهد، مجدداً از آقای نایب‌رئیس خواهشمندم به آنها یادآوری کنید که ما باید بسیار مؤدبانه صحبت کنیم و بشنویم. متشکرم.

 

نایب‌رئیس جلسه: می‌خواهم از همه نمایندگیها درخواست کنم که با عزت و احترام به مسائل حقوق‌بشر بپردازند و در اینجا به اصول به‌خوبی مقرر شده سازمان ملل متحد پایبند بوده و با در نظر گرفتن این نکته، از سخنران می‌خواهم به سخنان خودش ادامه بدهد.

 

شبنم مددزاده: زیرا هنوز تحت سرکوب، شکنجه و تهدید هستند.

من به‌عنوان یک زندانی سیاسی سابق در ایران با پنج سال حبس، اینجا هستم تا در مورد جنایات رژیم شهادت بدهم.

فروغ تقی‌پور و مرضیه فارسی که پس از قیام بازداشت شده بودند هر کدام به ۱۵ سال زندان محکوم شدند. مریم اکبری منفرد در پانزدهمین سال حبس خود به جرم حمایت از قیام به سه سال حبس دیگر محکوم شد. واکنش هراسناک مقامات رژیم، نگرانی شدید آنان را از افشای جنایات خود ثابت می‌کند

نایب‌رئیس: من مجدداً باید [طبق مقررات اجلاس] قطع کنم (زیرا) نماینده ایران [کارت اعتراض بلند کرده] باید صحبت دارد

 

نماینده رژیم: آقای نایب‌رئیس، با تأسف از این‌که دوباره شما را قطع می‌کنم و دوباره درخواست طرح نکته مربوط به مقررات را دارم. از آنجا که این سخنران به دستور و توصیه شما پایبند نیست، بیانات او را باید متوقف کرد زیرا او در وضعیتی نیست اصول و مقررات شورا را مراعات کند. متشکرم

نایب‌رئیس جلسه: حالا من باید مجدداً درخواست خودم از همه نمایندگیها را تکرار کنم که در رابطه با مقولات حقوق‌بشر با عزت و احترام برخورد کنند و به اصول به‌خوبی مقرر شده سازمان ملل احترام بگذارند و پایبند باشند که شامل همه سخنرانان می‌شود و با توجه به این نکته یک بار دیگر نوبت را به سخنران برمی‌گردانم و یک بار دیگر برخورد با عزت و احترام با این موضوع و پایبندی به اصول سازمان ملل را درخواست می‌کنم.

 

شبنم مددزاده: گزارش شما راه را برای حسابرسی از رژیم باز می‌کند!...

نایب‌رئیس: من مجدداً باید شما قطع کنم (زیرا) نماینده ایران [کارت اعتراض بلند کرده] صحبت دارد

 

نماینده رژیم: تشکر آقای نایب‌رئیس. این‌که نباید اخطار آئین‌نامه‌ای من باشد آقای نایب‌رئیس! فکر می‌کنم باید دبیرخانه و ریاست جلسه اظهارات او را قطع کنند. زیرا شما حداقل ۳ بار به او تذکر داده‌اید و از او خواسته‌اید که به مقررات شورا ملزم باشد، اما بدبختانه، هم‌چنان بر رویکرد نامناسبش اصرار می‌ورزد. متشکرم.

نایب‌رئیس: از اظهارات شما بسیار متشکرم. ما به این سخنران می‌پردازیم و بدیهی است که باید همین را دنبال کنیم، اما من بار دیگر از سخنران می‌خواهم که اصول ملل متحد را مراعات کند و با احترام رفتار کند. بنابراین با این درک، نوبت را به سخنران برمی‌گردانم و می‌خواهم به نتیجه‌گیری (از بیاناتش) بپردازد.

 

شبنم مددزاده: هدفی که هزاران ایرانی برای آن جان خود را فدا کرده‌اند.

زمان آن فرا رسیده است که پرونده جنایت علیه بشریت رژیم ایران را نه تنها در مورد قیام ۲۰۲۲ بلکه در مورد ۴۵ سال نقض حقوق‌بشر، از جمله کشتار ۱۹۸۸، به شورای امنیت سازمان ملل برد.

به شما اطمینان می‌دهم که این خواسته اولیه ایرانیان... .

رئیس جلسه: از اظهارات شما بسیار متشکرم [اتمام وقت سخنران]

این آخرین سخنران بود که می‌توانستیم برای این گفتگو در نظر بگیریم.

من اکنون از اعضای هیأت حقیقت‌یاب برای اظهارات پایانی خود درخواست می‌کنم که صحبت‌هایشان را شروع کنند.

 

سخنان پایانی سارا حسین رئیس هیأت حقیقت‌یاب سازمان ملل

در اجلاس شورای حقوق بشر

در پاسخ به دعاوی نماینده رژیم آخوندی

سارا حسین رئیس کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل در پایان سخنرانیها پیرامون گزارش هیأت حقیقت‌یاب سازمان ملل در پاسخ به ادعاهای حکومت آخوندی گفت:
فقط می‌خواستم به اظهارات نماینده دولت ایران پاسخ داده، روشن کنم که ما گزارشمان را مستند کرده‌ایم و این یک گزارش غیرمستند نیست، ما این گزارش را مستند کرده و تحقیقات آن را از نفراتی انجام داده‌ایم که امروز در اینجا در دسترس می‌باشند. ما هم‌چنین از گزارش کمیته ویژه امور ایران مطلع شدیم و یافته‌های آنرا تجزیه و تحلیل خواهیم کرد ولی تابحال موضوعات مشخصی که نتوانسته باشیم تحقیق کنیم را در آن نیافته‌ایم ولی اینکار را انجام خواهیم داد.
هم‌چنین می‌خواستم به تمامی شما در این شورا بگویم که وقتی ما در مورد کرامت و احترام صحبت می‌کنیم در نشست امروز شورا ۶نفر وجود دارند که قربانیان شلیکهای هدفمند می‌باشند که در خلال تظاهرات انجام شده که ما مشاهدات آنها را گرفته‌ایم امروز این جا هستند و بهمین دلیل است که ما فکر می‌کنیم کلمات کرامت و احترام باید به قربانیان این خشونت ها اطلاق شود.

 

ویویانا کرستیچویچ Viviana Krsticevic عضو هیأت حقیقت یاب در سخنان خود در اجلاس شورای حقوق‌بشر گفت:

در مورد آنچه جامعه بین‌المللی می‌تواند انجام دهد، کشورهای عضو می‌توانند با قربانیان، با بازماندگان، با زنان و کودکان و مردانی که شجاعانه برای برابری، کرامت و حقوق خود ایستاده‌اند، همبستگی نشان دهند. این شامل تداوم تأکید بر مطالبات برابری جنسیتی و آزادی، گرامیداشت یاد قربانیان نقض جدی حقوق‌بشر در ایران می‌شود.

 

شاهین سردار علی ـ عضو دیگر هیأت حقیقت‌یاب نیز طی سخنان کوتاهی در اجلاس شورای حقوق‌بشر گفت:

می‌خواهم در اینجا برای شورا روشن کنم که از روز اول مأموریت خود، تا به امروز ۲۱ نامه مفصل به رژیم ایران نوشته‌ایم و از آنها خواسته‌ایم تا با ما تعامل داشته باشند و مستندات و شواهد در اختیار ما قرار دهند و اطلاعاتی به ما بدهند تا هیأت ما بتواند واقعاً اطلاعات را از همه طرفهای درگیر گرفته و تحلیل کند.

متأسفانه این اتفاق نیفتاده است. اما ما توانستیم ۳۹ گزارش از ۴۱ گزارش شورای عالی در مورد ایران را بررسی کنیم و تمام اطلاعات و مستندات آن را مورد بررسی، تحلیل و ارزیابی قرار داده‌ایم. و ما هم در گزارشهای مأموریت و هم در مقاله اتاق کنفرانس خود به آنها اشاره کرده‌ایم.

درست مانند تک‌تک ۲۷۰۰۰ مدرکی که مأموریت ما برای هر یک از آنها جمع‌آوری کرده است، ما نیز به استانداردهای معقول اثبات مورد نیاز پایبند بوده‌ایم.

 

سخنرانی نمایندگان

شماری از کشورهای عضو شورای حقوق بشر

فراخوان به تمدید مأموریت هیأت حقیقت یاب

 

پنجاه و پنجمین اجلاس شورای حقوق‌بشر در ژنو

نماینده ایتالیا در رابطه با گزارش کمیته حقیقت‌یاب صحبت می‌کند و می‌گوید که ما خودمان را هم‌سو می‌دانیم با این گزارش و تشکر می‌کنیم ما نگرانی عمیقی داریم نسبت به نقض حقوق‌بشر که در اعتراضات اخیر صورت گرفته از جمله استفاده غیرمتناسب از زور، دستگیریهای خودسرانه، شکنجه، کشتارهای غیرقانونی و سرکوب خانواده قربانیان، ایتالیا اعدام معترضان را به‌شدت محکوم می‌کنه و مخالف مجازات اعدام هستیم. از رژیم ایران می‌خواهم که همه اعدامها رو متوقف کنه. رژیم ایران را فرا می‌خوانیم که تبعیض و خشونت علیه زنان را متوقف کند. مسئولان نقض حقوق‌بشر باید مورد حسابرسی قرار بگیرند و همه قربانیان باید در واقع ازشان اعاده حیثیت بشود. همکاری با این شورا خیلی حیاتی هست و ما اهمیت هیأت حقیقت‌یاب را می‌فهمیم و خواهان تمدید آن همکار گزارشگر ویژه هستیم.

بعد از ایتالیا نوبت نماینده فرانسه را می‌شنویم.

خیلی ممنونم آقای رئیس. به‌خاطر گزارش این هیأت تشکر می‌کنم که کار قابل توجهی انجام دادند به‌رغم مانع‌تراشیهای رژیم ایران. فرانسه حمایت می‌کند از مأموریت شما و از تمدیدش شدت بی‌رحمی و سرکوب علیه مردم ایران. سرکوب جنبشی که در ایران بود. خیلی روشن هست و در این گزارش نمایان شده. فرانسه قویاً مرگ مهسا امینی را محکوم کرد و بعد هم خشونتی که در این رابطه صورت گرفت. فرانسه تعهد خودش را برای مقابله با خشونت علیه زنان و دختران در سراسر جهان مورد تأکید قرار می‌دهد. و در این رابطه به کنوانسیون مشخصی، شورای اروپا تصویب شده. اشاره می‌کند. فرانسه از رژیم ایران می‌خواهد که التزامات بین‌المللی‌اش را به اجرا بگذارد و با هر دو مکانیزم سازمان ملل همکاری کند.

در ادامه جلسه صحبت‌های نماینده هلند را می‌شنویم.

تشکر می‌کنیم از هیأت حقیقت‌یاب به‌خاطر کار مهمش در رابطه با نقض حقوق‌بشر در ایران بعد از مرگ ژینا امینی. مرگ وی که با خشونت صورت گرفت در بازداشت ما خیلی شوکه هستیم از نقض جدی حقوق‌بشر که رژیم ایران علیه کسانی انجام داده که از زنان و دختران و حقوق آنها حمایت کرده در قیامهای سراسری. بسیاری از این نقضها مثل قتل، استفاده نامتناسب از زور، شکنجه، خشونت و تعرض، جنایت علیه بشریت هست. ما کسانی که از حقوق زنان دفاع می‌کنند را تحسین می‌کنیم. مسئول جنایتها باید مورد حسابرسی قرار بگیرند. ما قویاً از فراخوان هیأت حقیقت‌یاب حمایت می‌کنیم و تمدید آن را می‌خواهیم. از نمایندگان هم یک موضوع را مورد سؤال قرار می‌دهم که چه کاری جامعه بین‌المللی می‌تواند بکند برای جلوگیری از تبعیض سیستماتیک علیه زنان و دختران و اقلیتهای قومی و مذهبی.

سوئیس نماینده‌اش تشکر می‌کند از کار هیأت حقیقت‌یاب و می‌گوید:

۱۸ ماه بعد از مرگ مهسا امینی وضعیت حقوق‌بشر و حقوق زنان و دختران مثل قبل نگران‌کننده است و بدتر هم شده. با اقدامات محدوده کننده‌تر و تبعیض آمیزتر علیه زنان. به‌طور خاص ما نگران اقدامات مقام‌های رژیم ایران هستیم. در رابطه با تبعیض علیه زنان. زمان آن هست که اقداماتی در راستای برابری صورت بگیرد. دست‌کم ۸۳۴ اعدام گزارش‌شده در کشور در سال ۲۰۲۳. مجازات مرگ فقط نقض حقوق‌بشر و کرامت بشری نیست بلکه نه عدالت می‌آورد و نه امنیت می‌آورد و به فضای خشونت دامن می‌زند. سوئیس مستمراً از رژیم ایران خواسته است که متوقف کند اعدامها را. همه اعدامها را از جمله اعدامهای مرتبط با تظاهراتها و این گام اولی باشد برای لغو کامل مجازات اعدام. در پایان سوئیس تأکید می‌کند بر فراخوان خودش به رژیم ایران برای همکاری با همه مکانیسمهای بین‌المللی حقوق بشر. نظر شما را می‌خواهم، نظر هیأت در رابطه با لوایح سرکوبگرانه‌یی که رژیم علیه زنان سؤال می‌کنند.

نماینده ایرلند صحبت می‌کنه تشکر می‌کنه میگه ما با بیانیه اتحادیه اروپا هم‌سو هستیم. گزارش خشونتهای جنسی و جنسیتی توسط مقام‌های حکومتی خیلی نگران‌کننده است. حقوق همه دختران و زنان ایران باید رعایت بشه. مورد حفاظت قرار بگیره. زنان و دختران باید بتونند به‌طور کامل و برابر و جدی در همه پهنه‌های زندگی شرکت داشته باشند. هم‌چنین از رژیم ایران می‌خواهیم که با هیأت حقیقت‌یاب همکاری کنه. امکان تحقیقات درباره همه نقضهای حقوق‌بشر داده بشه. در یک فضای بسیار بسته در جامعه چطور میشه کار کرد برای حفاظت از حقوق همه زنان و دختران ایران.

نماینده بلژیک سخنرانی می‌کنه. بلژیک تشکر می‌کنه از هیأت حقیقت‌یاب به‌خاطر گزارش با جزئیاتش درباره سرکوب بی‌رحمانه جنبش و قیام مردم ایران. هم‌چنین می‌خواستم درود بفرستم به مردان و زنان و دختران و پسرانی که ایستادند و اعتراض کردند علیه سرکوب نهادینه علیه زنان و دختران. لیست بلند بالایی هست درباره نقض حقوق‌بشر و جنایات در ایران توسط مقام‌های رژیم ایران. و بسیار شوکه‌کننده است. بلژیک با نگرانی هیأت نسبت به این‌که رژیم اجازه نداده به ایران بروند شریک هست.

کشور بعدی اتریش هست. که نماینده‌اش سخنرانی‌اش را شروع می‌کنه. اتریش بیانیه اتحادیه اروپا را تأیید می‌کند و از هیأت حقیقت‌یاب به‌خاطر گزارشش تشکر می‌کنه. من حمایت کامل خودمان را در اینجا به اطلاع می‌رسانم در رابطه با کار مهمی که هیأت انجام داده. و از رژیم ایران می‌خواهیم که به‌طور کامل با این هیأت و سایر مکانیزمهای بین‌المللی همکاری کنه. و فراخوانهای مکرر توسط مقامات رژیم هست که محاکمه‌ها رو تسریع کنند برای سرعت بخشیدن به اعدامها ما خواهان آزادی همه کسانی هستیم که خودسرانه دستگیر شدند. خواهان توقف اذیت و آزار قربانیان و خانواده‌ها هستیم.

 

نماینده آمریکا صحبت می‌کنه و تشکر می‌کنه از هیأت حقیقت‌یاب به‌خاطر گزارشش بعد از مرگ ژینا امینی تحت بازداشت مقام‌های رژیم ایران ایرانیان شجاع به خیابان‌ها آمدند تا جنبشی را هدایت کنند که خواهان رعایت حقوق‌بشر در بزرگترین تظاهراتها در ۴۰ سال گذشته بود. نیروهای امنیتی رژیم ایران با بی‌رحمی سبعانه پاسخ دادند. مقامها بیش از ۵۰۰ایرانی را کشتند و بیش از ۲۰ هزار نفر را دستگیر کردند از جمله زنان و کودکان. برای این حسابرسی به‌خصوص کشتار معترضان ایرانی خواهان این هستم که بدونم هیأت چه توصیه‌هایی داره

نماینده اسلوونی: ما هم با بیانیه اتحادیه اروپا هم‌سو هستیم اسلوونی تشکر می‌کنه از هیأت حقیقت‌یاب به‌خاطر مسئولیت حیاتی تحقیق درباره حقوق‌بشر در ایران بعد از قیامی که بعد از مرگ مهسا امینی رخ داد.

نتایج هیأت حقیقت‌یاب در رابطه با نقض حقوق‌بشر توسط مقامات رژیم ایران در چارچوب قیامی که در شهریور سال ۴۰۱ شروع شد برخی‌اش جنایت علیه بشریت هست و به‌شدت مورد نگرانی است ما به‌طور خاص نگران هستیم به‌خاطر گزارشهایی که دستگیریهای خودسرانه، شکنجه و خشونتهای جنسی و جنسیتی توسط مقام‌های رژیم علیه زنان مردان و کودکان که دستگیر شدند در چارچوب همان اعتراضات. ما می‌شنویم و می‌پیوندیم به فراخوانهای برای توقف اعدامها و آزاد کردن همه کسانی که به‌طور خودسرانه دستگیر شده‌اند. نقض حقوق‌بشر در ایران یک حمله سیستماتیک علیه مردم هست به‌خصوص زنان دختران و دیگران که از آزادی و عدالت و حقوق‌بشر دفاع می‌کنند. نقض حقوقق بشر باید متوقف بشه همین الان.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/45202d98-e1de-445f-91fa-914883de9457"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات