روز پنجشنبه شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه ای دوره ماموریت صلحبانی مشترک سازمان ملل و اتحادیه آفریقا در دارفور را، به مدت یک سال دیگر تمدید کرده است. در این قطعنامه، نسبت به قتل شماری از امدادرسانان بین المللی در دارفور و حمله به غیرنظامیان، از جمله به وسیله بمباران هوایی، ابراز تاسف شده است.
در حال حاضر، شمار صلحبانان مشترک سازمان ملل و اتحادیه آفریقا به حدود نه هزار و پانصد نفر می رسد که اکثر آنان از سوی کشورهای عضو اتحادیه آفریقا اعزام شده اند.
این قطعنامه، با رای مثبت چهارده عضو دائم و غیردائم شورا به تصویب رسید، اما آمریکا هر چند از دادن حق وتو برای جلوگیری از تصویب آن خودداری ورزید، اما به آن رای ممتنع داد. چرا که از این قطعنامه استنباط می شود که شورای امنیت برای بحث پیرامون توقف پیگرد عمر حسن البشیر، رئیس جمهور سودان، در دادگاه جنایی بین المللی آمادگی دارد. ماه گذشته، دادستانی دادگاه جنایی بین المللی، دادخواستی را برای صدور حکم بازداشت و محاکمه رئیس جمهور سودان به اتهام ارتکاب جرایم جنگی و جنایت علیه بشریت در دارفور، تسلیم قضات دادگاه کرده بود. ه نماینده آمریکا در شورای امنیت در مورد دلیل رأی ممتنع خود گفت: لحن قطعنامه جدید می تواند پیام نادرستی را در مورد نگرش جامعه بین المللی نسبت به برخورد رهبران سودان با بحران دارفور به آنان منتقل کند.
گفته میشود قطعنامه جدید با لحنی آشتی جویانه تر نسبت به رهبران سودان تدوین شد تا ادامه ماموریت صلحبانان بین المللی در دارفور به دلیل رای منفی این کشورها به مخاطره نیفتد. به دلیل مخالفت برخی از کشورهای عضو شورای امنیت با پیگرد قانونی رئیس جمهور سودان، قبل از تشکیل جلسه، کشورهای روسیه، چین، اندونزی،آفریقای جنوبی، لیبی، ویتنام و بورکینافاسو، به عنوان اعضای شورای امنیت، رای مثبت به قطعنامه را مشروط به توقف پیگرد رئیس جمهور سودان کرده بودند.
نماینده انگلستان در سازمان ملل، که تدوین پیش نویس و پیگیری تصویب قطعنامه را بر عهده داشت، از اینکه قطعنامه به اتفاق آرا به تصویب نرسید ابراز تاسف کرد و در عین حال تلاش برخی کشورهای عضو برای ارتباط دادن تمدید دوره ماموریت صلحبانی با اقدامات دادگاه بین المللی را مورد انتقاد قرار داد.
در مقابل، نماینده چین، کشوری که دارای روابط گسترده اقتصادی و نظامی با سودان است، اظهار داشت که صدور حکم پیگرد رئیس جمهور سودان به چشم انداز برقراری صلح در دارفور لطمه خواهد زد.
منطقه دارفور، در غرب سودان، محل سکونت مشترک اکثریت آفریقایی تبار و اقلیت عرب تبار سودان است و از سال 2003 دستخوش نا آرامی و جنگ داخلی بوده است.
نهادهای بین المللی گفته اند که در جریان این جنگ، تاکنون بیش از دویست هزار نفر کشته و دو و نیم میلیون نفر بیخانمان شده اند که اکثر آنان قربانی عملیات شبه نظامیان عرب تباری بوده اند که از سوی دولت سودان حمایت می شوند.
مقامات سودانی این ارقام را مبالغه آمیز میدانند و شمار کشته شدگان جنگ را ده هزار نفر اعلام کردهاند و همواره اتهام حمایت از شبه نظامیان عرب تبار را تکذیب کرده اند.
<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/a9e1cbc5-a85c-4a68-a03e-7b5ab158c5c8"></iframe>