16ژانویه 2013 (27 دی 1391)
استرون استیونسون، رئیس هیأت رابطه با عراق: در نامهیی که امروز صبح از طرف مجلس نمایندگان عراق و امضا شده توسط دو رئیس کمیته و 5 عضو پارلمان عراق دریافت کردهام آنها نوشتهاند: در زمانی که اعدامها در عراق به نحو بیسابقهیی افزایش یافته و تودههای مردم در اعتراضات روزانه خود به اسارت زنان اعتراض میکنند و بسیاری خواستار خروج مالکی از منصبش هستند این قطعنامه برای تقویت ظالم علیه مظلوم تنظیم شده است.
ریچارد چارنسکی، نماینده پارلمان اروپا از لهستان: ما در مورد وضعیت اعضای اپوزیسیون ایران در عراق بسیار نگران هستیم. مارتین کوبلر مایه ننگ ارزشهای سازمان ملل بوده و آقای بان کیمون باید او را جایگزین کند چرا که دست در دست رژیم ایران علیه مردم عراق و علیه ساکنان اشرف عمل میکند. ما میخواهیم همبستگی خود را با مردم عراق و قیامشان اعلام کنیم ما از فراخوانهای آنها برای دموکراسی و استعفای دیکتاتور عراق که عروسک دست ملاهای ایران و حامی جلاد سوریه بشار اسد است حمایت میکنیم. ما از بارونس اشتون میخواهیم فعال باشد و به جای امضای قرارداد با این دیکتاتور حقوقبشر و دموکراسی را در اولویت قرار دهد.
اورسته روسی، نماینده پارلمان اروپا از ایتالیا: وقتی ما در مورد روابط بین اتحادیه اروپا و عراق صحبت میکنیم باید در مورد کمپ اشرف و وضعیت لیبرتی صحبت کنیم که گروه کار بازداشتهای خودسرانه آن را یک زندان توصیف میکند یا لیبرتی باید بهعنوان یک کمپ پناهندگی بهرسمیت شناخته شود یا ساکنان باید به کمپ اشرف بازگردند. مارتین کوبلر، نماینده سازمان ملل باید برکنار شود. اتحادیه اروپا از دولت عراق بخواهد که لیبرتی را به یک کمپ تمامعیار پناهندگی با تمامی الزاماتش تبدیل کند.
ادوارد کوکان، نماینده پارلمان اروپا و وزیر خارجه سابق اسلواکی: با تبدیل کمپ لیبرتی به یک کمپ تمامعیار پناهندگی، باید به وضع آن بهبود بخشید و باید به افراد اجازه داد از اموالشان استفاده کنند
لوسیندا کریتون وزیر مشاور خارجه اتحادیه اروپا بهنمایندگی از کاترین اشتون: کمپ اشرف همچنان یک موضوع مهم و حساس باقی خواهد ماند تعداد زیادی از اعضای پارلمان اروپا نگرانیهای خود را در رابطه با جابهجایی ساکنان اشرف مطرح کردهاند ما و شرکای بینالمللیمان روی چگونگی برخورد با چالشهایی که افراد در لیبرتی با آن مواجه هستند بهطور دائم متمرکز هستیم.
استرون استیونسون، رئیس هیأت رابطه با عراق:
خیلی متشکرم، آقای رئیس، من یک سخنرانی آماده کرده بودم اما امروز صبح نامهیی از طرف شورای نمایندگان در عراق که توسط دو رئیس کمیته و 5 عضو پارلمان عراق امضا شده بود به دستم رسید اجازه بدهید که این نامه را برایتان قرائت کنم. با تأسف و شوک فراوان ما متوجه شدیم که پارلمان اروپا قصد تصویب قطعنامهیی در رابطه با عراق در این هفته در اجلاس استراسبورگ دارد این قطعنامه با شرایط عینی عراق و چالشهایی که با آن در عراق مواجه هستیم کاملاً بیگانه است. پیشنویس این قطعنامه که بر روی وب سایت پارلمان اروپا گذاشته شده دولت عراق را از جهات مختلف از جمله تأمین امنیت و حفاظت برای شهروندان عراقی تشویق میکند تمرکز اصلی این قطعنامه بر ارتقا تجارت و حمایت از دولت مالکی است و این برای ما غیرقابل درک است در زمانی که کشور ما (عراق) با یکی از مهمترین بحرانهای سیاسی خود روبهروست، در زمانی که معاون رئیسجمهور ما را غیاباً به مرگ محکوم کردهاند و خانه و دفتر وزیر دیگری توسط نیروهای امنیتی دولت مورد حمله قرار گرفته است و کامپیوتر و وسایل شخصی ایشان را بدون هیچ عذر قانونی ضبط کردهاند، غیرقابل درک است در زمانی که تعداد اعدامها به نحو بیسابقهیی افزایش یافته و تودههای مردم در اعتراضات روزانه خود به دستگیری و اسارت زنان اعتراض میکنند، در زمانی که تعدادی از دولتها خواستار خروج مالکی از منصبش هستند ما این انتظار را از خانه دموکراسی مردم اروپا داشتیم که به مسأله حقوقبشر و دموکراسی که هر روز ضعیفتر میشود توجه بیشتری میکرد به هیچیک از این موارد در قطعنامه اشاره نشده و این را تداعی میکند که این قطعنامه برای تقویت ظالم علیه قربانیان و مظلومان تنظیم شده است حتی اگر دولتهای کشورهای اروپایی تجارت را بر حقوقبشر ترجیح بدهند پارلمان اروپا که نماینده مردم اروپاست باید پرچم حقوقبشر و حقوق بنیادین جهانی را که برای همه ما جدای از فرهنگ و دین یکسان است بلند کند. ما مصرانه از شما میخواهیم این قطعنامه را تصویب نکنید زیرا تصویب این قطعنامه باعث سرکوب بیشتر مردم محروم ما خواهد شد.
چارلز تانوک، نماینده پارلمان اروپا از انگلستان:
نگرانی کلیدی در مورد ثبات کشور و استاتوی حقوقبشر در آن وجود دارد دولت عراق شکننده است و مردمش بهطور روزانه با نگرانی تروریسم و خشونتهای اجتماعی روبهرو هستند فقط امروز 10تن طبق گزارشها در یک حمله به دفاتر سیاسی در کرکوک کشته شدند.
ما باید بهلحاظ اقتصادی و سیاسی با عراق درگیر شویم و به آنها به بهترین وجهی که میتوانیم کمک کنیم تا شاهد تحقق امیدهایشان باشند ولی سطح فساد دولتی و نگرانیهای بزرگ در مورد دولت نوری المالکی وجود دارد که کنترل شده توسط جریانهای شیعه از جانب سوریه و ایران است این امر به اعتبار عراق بسیار ضربه زده که اجازه میدهد سلاحهای رژیم ایران از طریق عراق برای بشار اسد فرستاده شود. ما نمیتوانیم وضعیت حقوقبشر را در نظر نگیریم بیش از 100نفر زندانی پارسال اعدام شدند با تعداد بسیاری گزارش از شکنجه پلیس و اعترافگیری زیر فشار در حالی که زنان و اقلیتها همچون مسیحیان از هیچگونه حفاظت توسط دولت برخوردار نیستند. هراس بزرگی بهخاطر آزادی عقیده و امنیت روزنامهنگاران وجود دارد نکته دیگر اینکه ما بهطور جد نگران تهدید زندانی شدگان سازمان مجاهدین هستیم که از اشرف به کمپ لیبرتی آمدهاند ولی من از زندگی بهتر و همچنین ثباتی که در منطقه خودمختار کردستان وجود دارد حمایت میکنم که اکنون مستقیماً نفت به ترکیه صادر میکند. ما باید امیدوار باشیم که این ثبات بتواند در نهایت به تمامی کشور گسترش بیابد.
ادوارد کوکان نماینده پارلمان اروپا، وزیر خارجه سابق اسلواکی:
شراکت و همکاری با عراق اولین توافق قراردادی با این کشور است و گام مهمی در روابط عراق و اتحادیه اروپاست چنین توافقنامهای لازم است با اینحال شرایط اخیر در عراق نشان میدهد که ممکن است با مشکلات متعددی مواجه شود. ثبات کشور و تضمین و احترام به حقوق بنیادین بشر بهنظر میرسد از مهمترینها هستند از دولت مالکی بهخصوص بر سر موضوعات مربوط به دموکراسی، احترام به حقوقبشر و در دست گرفتن کنترل نهادینه شده کشور بهشدت انتقاد شده است. گردهماییها و تظاهرات نیز این را منعکس کردهاند و علاوه بر این برخی حوادث افراطی که در کشور صورت گرفته و در این بحث به آن اشاره شده نشانی از یک مشکل عمیقتر دارد همینطور مایلم اینجا اشاره کنم بهرغم نظراتی که برخی از سخنرانان قبلی اشاره کردند من فکر میکنم برای ما اتحادیه اروپا بسیار مشروع است که از دولت عراق بخواهیم شرایط زندگی افرادی که در کمپ لیبرتی هستند را با تبدیل آن به یک کمپ تمامعیار پناهندگی با همه چیزهایی که به آن تعلق میگیرد بهبود بخشد و همینطور اینکه از دولت بخواهیم به افراد آنجا اجازه دهد از اموالشان استفاده کنند با نظر گرفتن همه اینها من درباره امضای این توافقنامه در این مقطع نگران هستم با این وجود من معتقدم ما باید با عراق تعامل کنیم تا ابزار لازم برای رابطه با این کشور را در اختیار داشته باشیم. در همین حال خوشحالم که در بین موارد اصلی توافقنامه بندهایی در مورد مذاکرات سیاسی، حقوقبشری و همچنین مبارزه با تروریسم وجود دارد متشکرم آقای رئیس.
تونه کلام نماینده پارلمان اروپا از استونی:
خانم کمیسیونر و وزیر خوشآمد گویی بیشتر برای شما برای شش ماه آینده من فکر میکنم این لایحه بسیار صریحی است از سوی اتحادیه اروپا برای رابطه نزدیک با عراق بهعنوان یک شریک درازمدت و قبول مسئولیت مشترک برای ساختن یک دموکراسی پابرجا در آنجا خوب است که در گزارش تأکید شده روی اصول پایه، استفاده از منابع نفتی عراق باید مشروط به اعمال حاکمیت قانون و انطباق کامل با استانداردهای بینالمللی در مناقشات باشد ولی مشکل بسیار مهم وضعیت شکننده و متزلزل کشور عراق است.
توافق دو ساله اربیل در مورد ساختن دولت اتحاد ملی متأسفانه در عمل انجام نشده است به جای آن نخستوزیر نوری مالکی بیشتر و بیشتر روی انحصار قدرت در دست خودش متمرکز شده است وضعیت اقلیتهای مذهبی و قومی همچنان بهشدت متزلزل است بهخصوص این موضوع در رابطه با مسیحیان که تعداد آنها به کمتر از یک درصد رسیده است حقیقت دارد ما مشاهده میکنیم که اقلیتهای تاریخی در حال ناپدید شدن در مقابل چشمان ما هستند و ما باید در این رابطه نیز مسئولیت بپذیریم یک موضوع که گزارش به آن بهطور کامل نمیپردازد نتیجه طولانیمدت عملکرد دیکتاتوری میلیتاریزه حاکم بر ایران و سرویسهای امنیتی آن است که روی سیاستمداران شیعه بهخصوص نخستوزیر عراق اعمال میشود. سؤالی که باید جواب داده شود قبل از اینکه قطعنامه امضا شود این است که چطور ما میتوانیم انتظار داشته باشیم شریک آینده ما قابل اعتماد و دموکراتیک باشد؟ در حالی که چنین روابط دوستانهای با دولت مهاجم و صادرکننده تروریسم در تهران دارد؟ که اتحادیه اروپا علیه آن تحریم اعمال میکند و من خیلی متاسفم در مورد نحوه که پاراگراف شماره 17تنظیم شده است من فکر میکنم باید تصحیح شود و امنیت و آزادی انتخاب اشرفیها باید محترم شمرده شود.
ریچارد چارنسکی، نماینده پارلمان اروپا از لهستان:
ما میخواهیم همبستگی خودمان را با مردم عراق و قیامشان در 4ماه گذشته اعلام کنیم ما از فراخوانهای آنها برای دموکراسی و استعفای دیکتاتور عراق حمایت میکنیم او یک عروسک دست ملاهای ایران است و از جلاد سوریه، بشار اسد حمایت میکند. ما همچنین بسیار نگران وضعیت اعضای اپوزیسیون ایران متعلق به سازمان مجاهدین خلق در عراق هستیم فرستاده سازمان ملل، مارتین کوبلر مایه ننگ برای ارزشهای سازمان ملل بوده است آقای بان کیمون میباید او را جایگزین کند چرا که او دارد دست در دست رژیم ایران علیه مردم عراق و همچنین علیه ساکنان اشرف عمل میکند. ما از بارونس اشتون میخواهیم که فعال باشد و حقوقبشر و دموکراسی را در اولویت قرار دهد به جای برقراری روابط خوب دیپلوماتیک و امضای قراردادهای تجاری با این دیکتاتور.
ماریتا یاناگوداکیس، نماینده پارلمان اروپا از انگلستان:
من همراه با نماینده محلی پارلمان آنها مایک فریا و همکارم استراون استیونسون ملاقات کردم که بهدرستی برای این ناراضیان که متحمل سختیهای کمپ شدهاند یک قهرمان است ماجراهایی که از ساکنان سابق شنيدیم بسیار شوکهکننده بود یک زن گفت که چطور برادرش در کمپ توسط نیروهای عراقی کشته شد تا حال جامعه بینالمللی پناهندگان را رها کرده است و این شامل اتحادیه اروپا هم میشود فراخوان بارونس اشتون برای تحقیقات در مورد کشتار اشرف با گوشهای کر مواجه شد هیچ تحقیقاتی هرگز صورت نگرفت، در عوض ما حالا داریم درباره قرارداد تجاری بحث میکنیم ما نمیتوانیم به پناهندگان کمپ اشرف و کمپ جدید که تقریباً بهطور طنز آلودی کمپ لیبرتی نام گرفته پشت کنیم. چالش بازسازی عراق بزرگ است ولی هرگز نباید شرایط شکننده حقوقبشر در کشور را از نظر دور کنیم.
اورسته روسی، نماینده پارلمان اروپا از ایتالیا:
من فکر میکنم وقتی که ما در مورد روابط بین اتحادیه اروپا و عراق صحبت میکنیم باید در مورد کمپ اشرف و لیبرتی صحبت کنیم اینها پناهندگان سیاسی ضد رژیم ایران هستند که مدت بیش از 24سال در کمپ اشرف زندگی کردهاند و کمپ لیبرتی که میباید یک کمپ موقت ترانزیت میبود ولی در واقع یک زندان شده است همانطور که گروه کار بازداشتهای خودسرانه آن را توصیف میکند. کمیساریای عالی پناهندگان کمپ لیبرتی را بهعنوان یک کمپ پناهندگی بهرسمیت نشناخته است و همچنین دولت عراق میخواهد پناهندگان را از کمپ اشرف به کمپ لیبرتی منتقل کند اکنون فشارهایی است که کمپ لیبرتی بهعنوان یک کمپ پناهندگی بهرسمیت شناخته شود و باید بهعنوان یک کمپ پناهندگی شناخته شود یا ساکنان باید به کمپ اشرف بازگردند. مارتین کوبلر، نماینده سازمان ملل در عراق باید برکنار شود.
لوسنداکریتون، وزیر مشاور خارجه در شورای وزیران اتحادیه اروپا بهنمایندگی از کاترین اشتون:
کمپ اشرف همچنان یک موضوع مهم و حساس باقی خواهد ماند. بعضی پیشرفتها وجود داشته ولی همچنان چندین چالش دیگر باقی مانده پروسه بحرانی که وجود داشته توسط سازمان ملل تسهیل شده واز حمایت ما برخوردار بوده است. اکثریت سخنرانان نگرانی خود راجع به جامعه مسیحیان را اعلام کردند من موافقم که یک مورد نگرانی جدی موضوعی است که بهطور مستمر در صحبتهای ما با مقامات عراقی مطرح گردیده است این مسأله مستمراً مطرح گردیده و نماینده عالی ما و تیم وی این موضوع را مستمراً مانیتور میکنند. و به مسائل در این رابطه حساس میباشند. و من همین را نیز در رابطه با کمپ اشرف میتوانم تأکید کنم موضوعی است که تعداد زیادی از اعضا در رابطه با جابهجایی آنها نگرانی خود را مطرح کردهاند این البته مقوله بسیار پیچیدهای است و چالشهای پیچیدهای را در بر میگیرد. نه تنها در رابطه با وضعیت کنونی آنهایی که به کمپ جدید منتقل شدهاند اما همچنین در رابطه با آینده و چگونگی برخورد با چالشها و راهحلهایی که افراد در کمپ لیبرتی با آن مواجه هستند. بهنظر من این نیاز به یک برخورد مثبت سازنده از طرف اعضای پارلمان اروپا دارد آنها باید با این چالشها روبهرو شوند و راهحلهای سازنده ارائه کنند. ما همچنین نیاز به همکاری شرکای بینالمللیمان داریم در حال حاضر روی آن مشغول بهکار هستیم. این یک پروسه اجرایی است و من متوجه هستم که کندتر از آن چیزی که ما انتظار داریم به پیش میرود. اما این انعکاس پیچیدگی چالشی است که با آن مواجه هستیم و ما دائماً بر روی آن متمرکز هستیم و همانطور که گفتم تحت بحث و بررسی با اعضای اتحادیه اروپا و شرکای بینالمللی ما قرار دارد.