روزنامه ایندیپندنت فارسی روز پنجشنبه ۳۰ آبان ۹۸ در مقالهای به قلم دکتر ولید فارس مشاور پیشین دونالد ترامپ در خاورمیانه موضوع تأثیر جنبشهای مردمی در لبنان و عراق بر رویدادهای اخیر ایران را مورد بررسی قرار داد.
فارس مینویسد: در گذشته نوشته بودم که اگر انقلابهای لبنان و عراق برای چند هفته تداوم پیدا کند، شعلههای آن به ایران میرسد و اکنون چنین مینماید که پیشبینی بنده بیجا نبوده و ایران شاهد قیام مردمی گستردهای شده است که میتوان آن را سومین انقلاب علیه رژیم ایران نامید.
وی افزود: نخستین انقلاب در سال ۱۹۹۹توسط دانشجویان دانشگاهها و دومین انقلاب در سال ۲۰۰۹رخ داد که هر دوی آنها از سوی رژیم ایران بهصورت خشن و قهرآمیز، سرکوب گردید. همچنان تظاهرات گسترده دیگری در سال ۲۰۱۸راه افتاد که باز هم با خشونت و ارعاب خاموش کرده شد.
اما اخگر این انقلابها در زیر خاکستر نهفته باقی مانده بود تا اینکه وزش بادهای انقلابهای لبنان و عراق، آن را بار دیگر مشتعل کرد و نیرومندتر از گذشته همه مناطق ایران را فرا گرفت و رژیم آخوندی را به لرزه در آورد.
ولید فارس اضافه کرد: انقلاب فعلی ایران که روی عوامل اقتصادی و بهخاطر گران شدن قیمت بنزین، راه افتاده در تمام شهرها و استانهای ایران از شیراز فارسی زبان گرفته تا اهواز عرب زبان و کردستان و آذربایجان و سیستان و بلوچستان گسترش پیدا کرده است. عکسها و ویدئوها نشان میدهد که مردم خشمگین پمپهای بنزین و بانکها را آتش میزنند و به نیروهای پلیس و بسیج حمله میکنند و عکسهای خامنهای را پاره میکنند.
خبرهای رسیده از ایران نشان میدهد که، قیام و انقلاب فعلی، گستردهتر و عمیقتر از انقلابهای گذشته بوده، زیرا فقر و بدبختی به اوج رسیده و فساد و اختناق رژیم دیگر تحملناپذیر شده است.
وی سپس به تاثیر انقلابها روی یکدیگر اشاره میکند: تأثیر جنبشهای مردمی عراق و لبنان، در رویدادهای جاری ایران، کاملاً آشکار و روشن است. جوانان ایرانی از طریق شبکههای اجتماعی، حوادث مرتبط به قیامهای مردمی را در این دو کشور دنبال میکنند. نافرمانی مدنی در دو کشوری که بهعنوان مستعمره ایران شناخته میشوند به مردم ایران انگیزه داده است که میتوان در برابر رژیم سرکوبگر آخوندی، ایستاد و آن را به چالش کشید.
فارس در ادامه گفت: ناظران و کارشناسان، بدین باورند که رژیم ایران هر چند در جریانهای سیاسی منطقه، خودنمایی میکند اما در حل و فصل چالشهای داخلی خود توانایی ندارد. از این رو، تحلیلهای اخیر، بیانگر این است که خامنهای، مسیر رویارویی را در پیش خواهد گرفت و برای سرکوبی معترضان و خاموش کردن انقلاب، بهزور نظامی و امنیتی متوسل خواهد شد و شکی نیست که این تحول میتواند سرنوشت ایران، عراق، سوریه، لبنان و حتی یمن را دگرگون کند.
ولید فارس در رابطه با رویکرد ایالات متحده نسبت به این انقلابها گفت: یا واشنگتن موضعگیری قاطع خود را برای حمایت از اعتراضات مردمی در خاورمیانه اعلام خواهد کرد. در غیراین صورت، ایالات متحده، دیگر چنین فرصت مناسبی را نخواهد یافت تا بتواند از توسعهطلبیهای رژیم ایران جلوگیری کند و خاورمیانه را از بحران کنونی نجات دهد.
بنا بر این، وضعیت فراهم شدهای موجود در منطقه، مستلزم یک راهبرد مشترک است و ایجاب میکند تا دولت ترامپ و کنگره در تلاش برای وحدت نظر در قبال تحولات خاورمیانه باشند و بهمنظور حمایت از انقلابهای مردمی و پایان دادن به تهدیدهای رژیم ایران، موضعگیری ثابت و قاطعانهای اتخاذ کنند.