هیجدهمین روز دادگاه استیناف، رسیدگی به جنایات دژخیم حمید نوری
- دفاعیات وکیل کنت لوییس وکیل مجاهدین خلق: ما با حکمی که دادگاه اول در مورد محکومیت حمید نوری به حبس ابد کاملاً موافق هستیم. ادله اثبات مبنی بر مجرمیت او بسیار زیاد است که موکلان من در شهادتهایشان ارائه کردهاند.
- از نظر ما جنگ بین مجاهدین و رژیم ایران یک جنگ غیربینالمللی بوده است و حمید نوری باید بر اساس جنایت در یک نزاع مسلحانه غیربینالمللی محکوم شود.
- یک جنگ داخلی بین سازمان مجاهدین خلق ایران و رژیم ایران از ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ با سرکوب تظاهرات مسالمتآمیز و دستگیریهای گسترده و اعدامهای دستجمعی توسط رژیم شروع شد. بهگفته مقامات رژیم از جمله مصطفی پورمحمدی این جنگ تا امروز ادامه دارد.
- اعدامهای دستجمعی از همان شامگاه ۳۰ خرداد شروع شد. بعد از این اعدامها بود که مجاهدین به مقاومت مسلحانه روی آورد.
- بسیاری از دادههای دروغی که در مورد رابطه مجاهدین و عراق در دادگاه به آن استناد شده بهنقل از فردی به نام روزبه پارسی است که طبق اسنادی که اخیراً منتشر شده است، از سوی رژیم مأموریت داشته است که اطلاعات غلط و گمراهکننده جهت تأثیر گذاری بر کشورهای اروپایی منتشر کند.
- برخی دیگر از دادههای دروغ علیه مجاهدین بهنقل از فردی است بهنام آنتونی کوردزمن که مطالبش علیه مجاهدین فاقد هر گونه منبع معتبری است و فقط ادعاهای رژیم ایران را تکرار کرده است. مطالب کوردزمن هم غلط و هم متناقض است.
- بخشی از دعاوی آنتونی کوردزمن علیه مجاهدین بهنقل از یک مقاله از فیلادلفیا اینکوایر آمریکاست که وقتی شما به اصل مقاله مورد اشاره کوردزمن مراجعه میکنید، به هیچوجه دروغهایی که کوردزمن علیه مجاهدین نوشته است وجود ندارد.
- کنت لوییس با استناد به خبرنگاران متعدد خارجی که در عملیات چلچراغ شرکت داشتهاند، نشان داد که دعاوی کوردزمن مربوط به شرکت نیروهای عراقی در جنگهای ارتش آزادیبخش تا چه اندازه دروغ است.
- کنت لوییس با استناد به مطبوعات بینالمللی از جمله واشنگتن پست اول ژوئن ۱۹۸۸ نشان داد که مجاهدین از پرتاب موشک به شهرها ر مناطق مسکونی ایران علناً انتقاد میکردند.
- منبع ادعاهای کذبی مانند اینکه مجاهدین از حمایتهای مالی، تسلیحاتی و نظامی عراق برخوردار بودند. روزبه پارسی است. روزبه پارسی بخشی از یک گروه موسوم به (IEI- Iran Expert Initiative) است که توسط رژیم ایران برای تأثیرگذاری بر دولتها و افکار عمومی در غرب ایجاد شده است
- کنت لوییس: سفیر لینکلن بلومفیلد در سال۲۰۱۱ قبل از خروج نام مجاهدین از لیست تروریستی آمریکا در مقابل کنگره آمریکا شهادت داد در هیچ زمانی در طول جنگ عراق و ایران، از جمله عملیات «فروغ جاویدان» ارتش آزادیبخش ملی (NLA)، نیروهای نظامی عراق در عملیات با نیروهای مجاهدین خلق شرکت نکردند.
- سفیر بلومفیلد در این شهادت تأکید کرد مجاهدین خلق هرگز در هیچ زمانی و در هیچ عملیات مشترکی با ارتش عراق یا عملیات موازی در حمایت از ارتش عراق انجام ندادند.
- در ژوئن ۱۹۸۶، سازمان مجاهدین خلق ایران به عراق نقل مکان کرد و مسعود رجوی در ژوئن ۱۹۸۷ تشکیل ارتش آزادیبخش ملی ایران را اعلام کرد. از آن زمان، حداقل تا سال۲۰۰۳، ارتش آزادیبخش ملی ایران در حالت جنگی با رژیم ایران بود. به این ترتیب مجاهدین از سال۱۹۸۱ در گیر یک منازعه غیربینالمللی با رژیم ایران بودند
- ارتش آزادیبخش ملی ایران در عملیات خود کاملاً از دولت و ارتش عراق مستقل بوده است. این موضوع توسط گزارشهای بینالمللی متعدد، ژنرالهای ارتش سابق عراق، اسناد به جا مانده از دولت سابق و گزارشهای کارشناسان حقوق بینالملل تأیید شده است.
- این حقیقت که سازمان مجاهدین خلق ایران پس از سرنگونی دولت سابق عراق، تحت کنوانسیون چهارم ژنو بهعنوان افراد حفاظتشده شناخته شده، نشاندهنده عملکرد مستقل آنها در عراق بود
- روزنامه کویتی القبس در ۱۱ اوریل ۲۰۰۹ به قلم یک ژنرال عراقی به نام وفیق السامرایی که در زمان جنگ ایران و عراق رئیس اطلاعات نظامی عراق بود نوشته است: «مجاهدین خلق حتی یک عملیات نظامی را بهعنوان بخشی از عملیات نظامی نیروهای عراقی علیه نیروهای ایرانی انجام نداده است.
- وفیق سامرایی که بعد از جنگ بهعنوان ناراضی به خارج عراق رفت و بعد از سرنگوی دولت قبلی مشاور رئیس جمهور جدید عراق شد میافزاید: هر کاری مجاهدین انجام میدادند یک کار جداگانه با کاراکتر خاص بود. یگانهای آن با یگانهای عراقی ادغام نشدهاند و نیروهایش در تمام مدت حضورشان در طول جنگ در عملیاتهای عراق، حتی بهصورت فردی، شرکت نکردهاند
- ادعا شده است که سازمان مجاهدین از عراق حمایت مالی دریافت کرده است. در این زمینه، مایلم مقادیر زیادی تسلیحات و سایر تجهیزاتی را که مجاهدین خلق ایران بهویژه در جریان عملیات چلچراغ از نیروهای ایرانی به دستآورد و میلیاردها دلار ارزش داشت را یادآوری کنم
- ما اسناد زیادی ارائه کردهایم که نشان میدهد مجاهدین خلق مخارج خودشان را پرداخت میکردند و سلاح خریداری میکردهاند. نشریه مجاهد شماره ۹۱۵ در ۲۵ژوئن ۲۰۰۸ بخشی از این سندها را منتشر کرده است
- کنت لوئیس دو سند بانکی را در دادگاه نشان داد که مجاهدین از بانک کردیت سوئیس مبلغ ۸میلیون دلار به دولت عراق منتقل کردهاند که ما به ازای آن از این کشور دینار برای هزینههایشان در این کشور تحویل بگیرند.
- کنت لوییس نمونههای از اسناد خرید اسلحه و مهمات توسط مجاهدین از عراق در سالهای ۱۹۹۲، ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ را نشان داد و گفت این نشان میدهد که درگیریهای مسلحانه غیربینالمللی بین مجاهدین و رژیم پس از سال۱۹۸۸ نیز ادامه داشته است
- کنت لوییس گزارشی از سازمان سیا از ژوئیه ۱۹۹۳ درباره سازمان مجاهدین خلق ایران و حضور آن در عراق نشان داد که تصریح میکند: «در اوایل فوریه ۱۹۹۲، بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل از پایگاه اصلی ارتش آزادیبخش ملی در الخالص، که به پایگاه اشرف معروف است، تحقیق کردند. بنا بر گزارش بازرسان، این مکان مانند سفارت بوده و عراقیها آن را خاک ایران میدانند».
- کنت لوییس نامه مورخ ۱۵دسامبر ۱۹۹۸ دبیرکل سازمان مللمتحد خطاب به رئیس شورای امنیت را نشان داد که بهنقل از آژانس بینالمللی کنترل سلاحهای کشتار جمعی در عراق آمده است: «... دسترسی به این سایتها اعطا شد و بازرسیها به استثنای یک مورد که تأسیساتی است که تحت سکونت سازمان مجاهدین خلق ایران بود، صورت گرفت. اعلام شد که محل این تأسیسات تحت اختیار عراق نیست…»
- نامه مورخ ۹دسامبر ۲۰۰۲ مقامات عراقی به آژانس کنترل تسلیحات کشتار جمعی سازمان مللمتحد در عراق مبنی بر اینکه تأسیسات مجاهدین خلق در عراق تحت کنترل عراق نیست. در آن نوشته شده است: «تأسیسات متعلق به مجاهدین خلق بدون دخالت دولت عراق تحت اختیار این سازمان است».
- این اسناد نه تنها استقلال مجاهدین خلق از عراق را اثبات میکند، بلکه نشان میدهد که منازعه مسلحانه غیربینالمللی پس از سال۱۹۸۸ نیز ادامه یافته است.
- کنت لوییس در مورد زمینههای جنگ داخلی بین مجاهدین و رژیم گفت مسعود رجوی و دیگر رهبران مجاهدین تا سه هفته قبل از سرنگونی رژیم شاه در زندان بودند. ۵روز پس از آزادی از زندان، مسعود رجوی، رهبر مجاهدین، در اولین سخنرانی خود در دانشگاه تهران گفت زنده باد انقلاب دموکراتیک ایران» اما خمینی اصطلاح «انقلاب دموکراتیک» را کفرآمیز میدانست و بر «انقلاب اسلامی» تأکید کرد.
- از آنجایی که مردم ایران از مبارزات مجاهدین و فداکاریهایی که در زمان شاه کرده بودند اطلاع داشتند، بهسرعت به یک حزب گسترده در سراسر ایران تبدیل شدند. آنها در همه شهرهای ایران دفتر داشتند، اما از همان ماههای اول بارها توسط دارو دستههای وفادار به خمینی مورد حمله قرار گرفتند
- ۲۰ ژوئن ۱۹۸۱ یکی از مهمترین نقاط عطف تاریخ ایران است. در این روز آخرین تظاهرات مسالمتآمیز علیه رژیم ایران برگزار شد که رژیم آن را به حمام خون تبدیل کرد. تنها در تهران بیش از نیم میلیون نفر در این تظاهرات شرکت کردند.
- خمینی به سپاه پاسداران دستور داد تا به تظاهرات آتش گشودند. دهها معترض کشته و صدها نفر زخمی شدند. هزاران نفر دستگیر شدند.
- از شامگاه ۲۰ژوئن، موج اعدامهای دستهجمعی مجاهدین و دیگر گروههای مخالف رژیم ایران آغاز شد. روزنامه اطلاعات سه روز پس از تظاهرات، تصاویر ۱۲ دختر نوجوان مجاهد را منتشر کرد که حتی بدون اینکه هویتشان مشخص شود، اعدام شده بودند. به والدین گفته شد که اجساد را تحویل بگیرند
- منتظری در ۲۷سپتامبر ۱۹۸۱ در نامهیی به خمینی به ابعاد غیرقابل تصور اعدامها و سرکوبهای فراقانونی و غیرقانونی در زندانهای رژیم اعتراض کرد. در این نامه همچنین آمده است: «... و حتی اعدام دختران سیزده چهارده ساله بهدلیل تند خویی بدون دست بردن به سلاح یا شرکت در تظاهرات، کاملاً ظالمانه است. این وحشتناک است، فشار و شکنجه و شکنجه غیرقابل تحمل در حال افزایش است... ».
- روزنامه فرانس سوآر بود که در اکتبر ۱۹۸۱ خبر اعدام ۲۰۰کودک در تهران را در صفحه اول خود چاپ کرده بود. برای ایجاد ترس و وحشت در بین مردم، اعدامهای زیادی در میادین عمومی شهرها و در ملأ عام انجام شد
- گاهی اوقات بیش از صد نفر در هرشب اعدام میشدند. بهگفته شاهدان بهطور خاص محمد زند در دادگاه بدوی، مسئولان زندان گفتهاند که طی سه روز از ۲۷ تا ۲۹سپتامبر ۱۹۸۱، بیش از ۱۸۰۰نفر در زندان اوین اعدام شدهاند. تعداد اعدام شدگان در سالهای ۱۹۸۱ و ۱۹۸۲ ممکن است بیشتر از تعداد اعدامهای سال۱۹۸۸ باشد.
- سازمان مجاهدین خلق در سال۲۰۰۶ فهرستی از اسامی و مشخصات بیش از بیست هزار عضو و هوادار این سازمان را که در آن سالها اعدام شده بودند منتشر کرد. این فهرست نشاندهنده بخش کمی از ۱۰۰۰۰۰نفری است که از سال۱۹۷۹ تاکنون اعدام شدهاند.
- دستگیریهای دسته جمعی، شکنجه و اعدامهای دستهجمعی پس از آتش گشودن سپاه پاسداران به تظاهرات گسترده در حمایت از مجاهدین خلق در تهران در ۲۰ژوئن ۱۹۸۱ صورت گرفت. فعالیت سیاسی مسالمتآمیز دیگر امکانپذیر نبود. تنها پس از آن بود که مجاهدین خلق علیه رژیم اسلحه به دست گرفتند.
- مقامات رسمی رژیم ایران بارها وجود این جنگ را در خیابانهای تهران و شهرهای مختلف ایران اعتراف کردهاند. وزیر کشور فعلی رژیم که فرمانده سابق سپاه قدس و اولین فرمانده آن است، در مصاحبهیی در سال۱۹۹۷ گفت سازمان مجاهدین خلق ایران روزانه ۳۰۰ عملیات نظامی علیه سپاه در تهران انجام میداد.
- در ۹ژوئیه ۱۹۸۷، رژیم ایران با حملات مسلحانه شدید به پایگاه و دفاتر مجاهدین خلق در کراچی و کویته پاکستان حمله کرد که منجر به کشته شدن تعدادی از مجاهدین شد. این نشان میدهد که نزاع غیربینالمللی مابین رژیم و مجاهدین خلق به هیچوجه محدود نبود به فعالیتی که در عراق داشتند نمیشود.
- در ماههای مارس و آوریل ۱۹۹۱، پس از پایان جنگ کویت، چندین لشکر از سپاه پاسداران ایران به پایگاههای مجاهدین خلق در عراق حمله کردند.
- در ۶آوریل ۱۹۹۲ سیزده فروند هواپیمای فانتوم رژیم به کمپ اشرف حمله کردند و ۳۰تن بمب بر روی آن پرتاب کردند. بسیاری از ساختمانها ویران شدند، یک نفر کشته و تعدادی زخمی شدند. مجاهدین خلق در اشرف موفق شدند یکی از هواپیماها را ساقط کنند. این خبر اول نیویورک تایمز در آن روز بود
- در ۱۹آوریل ۲۰۰۱، رژیم ایران با موشکهای اسکاد به کمپ اشرف و دیگر پایگاههای ارتش آزادیبخش ملی در امتداد مرز ایران و عراق حمله کرد. بعداً یحیی رحیم صفوی مشاور نظامی خامنهای گفت که در آن تاریخ ۱۰۰۰موشک به سمت پایگاههای مجاهدین شلیک شده است. روزنامه کیهان صفحه اول خود را به این رویداد اختصاص داده است.
- در اول سپتامبر ۲۰۱۳، نیروهای رژیم ایران بهطور مخفیانه به کمپ اشرف که در حال تخلیه بود حمله کردند و ۵۲تن از اعضای غیرمسلح مجاهدین خلق ایران را قتلعام کردند و هفت تن دیگر از جمله شش زن مجاهد خلق را گروگان گرفتند. که هنوز از سرنوشت آنها خبری نیست
- در سال۲۰۱۸، رژیم ایران قصد داشت گردهمایی بزرگ سازمان مجاهدین خلق ایران را در ویلپنت پاریس بمبگذاری کند. اگر موفق میشد صدها نفر کشته و هزاران نفر زخمی می شدند. دهها هزار نفر در این گردهمایی شرکت کردند. این توطئه توسط پلیس امنیتی آلمان و بلژیک کشف شد.
- نتیجهگیری این است که درگیری مسلحانه مجاهدین و رژیم که از ژوئن ۱۹۸۱ شروع شده بود بهمراتب طولانیتر از جنگ ایران و عراق بود و دستکم تا سال۲۰۰۳ ادامه پیدا کرد و حتی این جنگ بعد از ۲۰۰۳ که مجاهدین سلاح هم نداشتند ادامه یافت
- کنت لوییس در قسمت دیگری از دفاعیاتش به حکم قتلعام از سوی خمینی پرداخت و گفت این حکم حاوی دستوری در مورد همه «منافقین» یعنی حامیان مجاهدین خلق در زندانهای ایران است
- حکم خمینی به این معنا بود که همه کسانی که آن را اجرا میکردند، کمیسیون مرگ، قضات سایر نقاط کشور، کارکنان زندان و دادستانی، موظف بودند در تعیین اینکه کدام زندانی از حامیان مجاهدین است و بنابراین باید اعدام شود مشارکت داشتند. این شامل یک دادیار مانند حمید نوری نیز میشود
- متن حکم خمینی ۲۴۰کلمه است و از سه قسمت تشکیل شده است: بخش اول فهرست «جنایات» مجاهدین و حکم اعدام علیه آنها. قسمت دوم، تدابیر اجرای این فرمان از سوی کمیتهیی است که بعدها «کمیته مرگ» نام گرفت. بخش سوم، توصیه و تأکید خمینی بر لزوم «قاطعیت» و سختگیری و بیرحمی نسبت به مجاهدین است
- درک متن حکم خمینی بسیار مهم است، زیرا این سند مهمترین سندی است که منجر به کشتار زندانیان سیاسی مجاهدین خلق ایران شد. این سند ۸ اتهام را متوجه مجاهدین میکند و به همین خاطر اعلام میکند «کسانی که در زندانهای سراسر کشور هستند و بر موضع نفاق خود پافشاری میکنند، محارب هستند و به اعدام محکوم میشوند».
- نکته محوری این حکم همین جمله پافشاری بر سر موضع نفاق است. جملات قبل از آن توجیه و جملات بعد از آن جزییات اجرای حکم است.
- سه دلیل اول بهوضوح ناشی از اعتقادات و نگرش مجاهدین خلق ایران نسبت به اسلام است و ربطی به مسائل سیاسی و نظامی ندارد و اساساً با تعریف نسلکشی مطابقت دارد. اعدام مردم بهخاطر عقایدشان، دیدگاههای مذهبیشان که تفسیر آخوندها از اسلام را رد میکند
- در میان هشت دلیلی که خمینی برای دستور کشتار نوشته است، عملیات فروغ جاویدان (یا مرصاد یعنی نام ضد حمله رژیم) ذکر نشده است. «جنگ کلاسیک» مجاهدین خلق ایران «در شمال، غرب و جنوب کشور» قطعاً فروغ جاویدان نیست. از آنجایی که اهمیت فروغ جاویدان بسیار زیاد بود، ذکر آن کافی و ذکر بقیه غیرضروری بود
- فرمان قتلعام خمینی، برای اولین بار در تلگراف مسعود رجوی به دبیرکل سازمان مللمتحد در ۲۵اوت ۱۹۸۸ با این عبارت ذکر شد: «بر اساس اطلاعات موثق، خمینی چند هفته پیش با دست خط خودش دستور اعدام زندانیان سیاسی مجاهدین خلق را صادر کرده. »...
- از آن پس و به مدت ۱۲سال هیچکس اجازه دیدن این سند را نداشت و مقامات ایرانی در مورد آن صحبتی نکردند تا اینکه متن این فتوا در سال۲۰۰۰ بهعنوان ضمیمه ۱۵۲ در خاطرات منتظری منتشر شد.
- پس از صدور این حکم، قضات شرع در برخی از مناطق سؤالاتی را در خصوص جزئیات و نحوه اجرای آن از موسوی اردبیلی رئیس وقت شورای عالی قضایی مطرح کردند. خمینی در متنی ۴۱کلمهای تمامی شبهات را درباره لزوم «نابود کردن منافقین» یعنی مجاهدین رفع کرد.
- پس از خروج نیروهای عراقی از خاک ایران در سال۱۹۸۲، فرصت خوبی برای توقف جنگ بود عراق نیز خواستار آن بود. اما خمینی بر ادامه جنگ برای سرنگونی دولت عراق و آزادسازی قدس بود اصرار داشت. اما در سال هشتم جنگ مجبور شد از هدف خود دست بکشد و شکست را بپذیرد که از آن بهعنوان خوردن جامزهر یاد کرد.
- به نظر میرسد تصمیم خروج از جنگ و تصمیم به کشتار مجاهدین تقریباً در یک زمان گرفته شده است. او نامهیی را به مردم ایران در مورد چرایی پذیرش آتشبس به خط خودش نوشت که تاریخ آن ۱۵ژوئیه است. این تاریخ یا چند روز بعد از آن، محتملترین تاریخ برای صدور فرمان قتلعام است.
- در مورد ابعاد اعدامها نظرات بسیار متفاوتی وجود دارد. مجاهدین با جمعبندی صدها گزارش و بررسی زندانهای قبل از کشتار و تعداد آزاد شدهها به این نتیجه رسیدند که حدود ۳۰هزار زندانی سیاسی در جریان این کشتار اعدام شدهاند که بیش از ۹۰درصد آنها مجاهدین بودند.
- در سالهای اول اطلاعات کمی از ابعاد اعدامها بود اما در سالهای اخیر صحبتهای زیادی در مورد ابعاد این کشتار منتشر شده است، بهطوری که گزارشهای زیادی مبنی بر اعدام بیش از ۳۰۰۰۰زندانی سیاسی در تابستان ۱۹۸۸ منتشر شده است.
- من معتقدم در ارائه حقایق مربوط به فعالیتهای مجاهدین خلق در عراق در طول جنگ ایران و عراق و همچنین در مورد چگونگی درگیری مسلحانه غیربینالمللی بین مجاهدین خلق ایران و عراق، از سوی برخی از کارشناسان اشکالات جدی وجود دارد.
- قبل از اینکه بهعنوان وکیل کار کنم، دانشجوی پژوهشی تاریخ بودم. ما آموزش دیدیم که دائماً موثق بودن منبع را دقیقاً ارزیابی کنیم. نباید در مورد یک رویداد تاریخی فاقد منبع نظر داد. اگر چندین منبع وجود دارد که با یکدیگر تناقض دارند، قبل از نتیجهگیری باید آنها را مورد بحث و ارزیابی قرار دهید.
- اگر کتابهای آنتونی کوردزمن، دیلیپ هیرو و بهویژه شهادت روزبه پارسی در این پرونده توسط پرفسور تاریخ من بررسی میشد، همه آنها نمره مردودی میگرفتند
- کوردزمن و هیرو منابعی را برای ادعاهای کلیدی خود علیه مجاهدین ذکر نمیکنند، اما با استنادهای دیگری که در نوشتههایشان کردهاند نشان میدهند که بهخوبی می دانستند که دیدگاههای متفاوتی در مورد این ادعاهای کلیدی وجود دارد
- بدترین آن روزبه پارسی است که در کل بیانیه ۱۰صفحهیی خود مجموعاً ۳ استناد دارد و این استنادها هم ادعاهای او را در مورد حقایق مهم در رابطه با روابط عراق و مجاهدین خلق تأیید نمیکند. در این موارد اصلاً منابعی ارائه نکرده است.
- من معتقدم ثابت شده است که بعد از ۲۰ژوئن ۱۹۸۱ یک درگیری مسلحانه غیربینالمللی بین مجاهدین خلق ایران و رژیم ایران در جریان بوده است. این درگیری حداقل تا سال۲۰۰۳ ادامه یافت، زمانی که مجاهدین خلق دیگر سلاحی نداشتند، اما این درگیری توسط بخشهایی از رژیم ایران، امروز هم ادامه دارد.