روز دوشنبه ۴بهمن و همزمان با ادامه مذاکرات وین، امیر عبداللهیان وزیر خارجه رژیم گفت در موضوع هستهیی در نقطهیی هستیم که باید تصمیمگیری شود و اگر لازم باشد برای توافق خوب، گفتگو با آمریکا را نادیده نمیگیریم.
امیر عبداللهیان: ما در موضوع هستهیی به یک نقطهای داریم نزدیک میشیم که باید یک تصمیم مهمی گرفته بشه
مذاکرات ما به نقطهای دارد نزدیک میشود که مذاکرات فنی ما در آینده نه چندان دور به حد اشباع میرسد و ما بایستی تصمیم سیاسی بگیریم تا اینجای کار سه کشور اروپایی رفتار شان در مجموع در مذاکرات اینگونه بوده که وقتی از تحریم صحبت میشه تحریم را حواله میدهند به آمریکا انتقاد ما از سه کشور اروپایی عضو برجام این است که هیچ ابتکار جدید سازنده و رو به جلویی را در مذاکرات ارائه ندادند اگر در روند مذاکرات به مرحلهای برسیم که رسیدن به یک توافق خوب با تضمین بالا لازمهاش این باشد که سطحی از گفتگو را با آمریکاییها داشته باشیم این را هم نادیده نخواهیم گرفتم (خبرگزاری ایران پرس رژیم ۴بهمن).
بلافاصله پاسدار شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت رژیم گفت: تاکنون ارتباط با هیأت آمریکایی حاضر در وین با مبادله نوشتار غیررسمی انجام شده و نیازی به بیش از این نیز نبوده و نخواهد بود.
وی افزود: این روش ارتباطی تنها زمانی با روشهای دیگر جایگزین میشود که توافق خوب در دسترس باشد (خبرگزاری فارس رژیم ۵بهمن).
وزارت امور خارجه آمریکا تأکید کرد که برای مذاکرات مستقیم با رژیم ایران در راستای توافق هستهیی و سایر موضوعات آمادگی دارد.
خبرگزاری رویترز با انعکاس این خبر نوشت: این امر پس از آن صورت گرفت که وزیر امور خارجه رژیم ایران گفت تهران مذاکرات مستقیم را بررسی خواهد کرد اما هنوز تصمیمی اتخاذ نکرده است (رویترز ۴بهمن).
خبرگزاری رویترز افزود: دیپلماتهای غربی ابراز امیدواری کردهاند که در چند هفته آینده به پیشرفتی دست یابند، اما اختلافات شدید همچنان وجود دارد. رژیم ایران هر گونه ضربالاجل تعیین شده توسط قدرتهای غربی را رد کرده است.
یک منبع دیپلماتیک غربی گفت، تیم مذاکرهکننده رژیم ایران در بازگشت اخیر به تهران برای رایزنی، موضوع گفتگوهای مستقیم را مطرح کرده است. این منبع گفت روشن نیست که آیا خامنهای هنوز چراغ سبز نشان داده است یا خیر،
رابرت مالی نماینده آمریکا در امور ایران به رویترز گفت: "ما چیزی در این مورد نشنیدهایم. ما از آن استقبال میکنیم."
رویترز خاطرنشان کرد: اما پس از هشت دور مذاکرات، بغرنجترین موضوعات شامل سرعت و دامنه لغو تحریمها علیه رژیم تهران است. رژیم ایران میخواهد آمریکا تضمین بدهد که تحریم بیشتر اعمال نخواهد شد. چگونگی و زمان بازگرداندن محدودیتها روی فعالیت هستهیی رژیم ایران نیز از موضوعات بغرنج است.
از سوی دیگر روز دوشنبه ۴ بهمنماه وال استریت ژورنال خبر داد چند تن از اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکا در وین، پس از پافشاری بر اینکه در مذاکرات هستهیی باید برخورد سختتری با رژیم ایران در پیش گرفته شود، این تیم را ترک کردهاند.
وال استریت ژورنال روز سهشنبه ۵بهمن نوشت: در حالیکه مذاکرات هستهیی با رژیم ایران به نقطه حساسی رسیده است، اختلافات بر سر چگونگی سختگیری بر رژیم و زمان پایان دادن به مذاکرات در تیم مذاکرهکننده آمریکا ظاهر شده است.
مقامات آمریکایی تأیید کردهاند ریچارد نفیو معاون رابرت مالی، فرستاده ویژه کاخسفید در امور ایران، از تیم وی کناره گرفته است. نفیو که تدوین کننده و معمار تحریمهای اقتصادی دور قبل علیه رژیم ایران بوده است، خواهان اتخاذ مواضع سختتری علیه رژیم ایران در مذاکرات جاری بوده و از دسامبر گذشته در مذاکرات شرکت نکرده است.
وال استریت بهنقل از ناظران آشنا به این موضوع میافزاید: دو تن دیگر از اعضای تیم رابرت مالی نیز از مذاکرات کناره گرفته اند. آنها نیز خواهان برخورد سختتری با رژیم ایران در مذاکرات بودهاند. این کنارهگیریها در زمانی رخ میدهد که مقامات اروپایی و آمریکایی آنرا حساس توصیف میکنند و هشدار میدهند که تنها چند هفته برای ادامه مذاکرات باقی است و همزمان رژیم ایران به توسعه برنامه هستهایش ادامه میدهد.
در همین حال، ند پرایس سخنگوی وزارتخارجه آمریکا در مورد آخرین وضعیت مذاکرات هستهیی و ارتباط آن با آزادی گروگانهای آمریکایی گفت: این دو موضوع بنا به دلایل بسیار سادهای در دو بستر جداگانه در حال بررسی هستند: بازگشت دوجانبه به برجام در بهترین شکل یک طرح نامطمئن است. ما میخواهیم این شهروندان آمریکایی که برخلاف میل خودشان برای سالها نگهداشته شدهاند، هر چه زودتر به خانه برگردند. پس، این نه به نفع ما و نه به نفع آنهاست که سرنوشتشان را به مذاکراتی که در بهترین شکلش موضوعی نامطمئن و نامشخص است گره بزنیم (سایت وزارت خارجه آمریکا ۵بهمن).