728 x 90

حملات پیشگیرانه به ایران: نگاهی به گزینه‌های جدید ترامپ

تأسیسات هسته‌یی ایران
تأسیسات هسته‌یی ایران

وال استریت ژ‌ورنال روز جمعه ۲۳ آذر درباره اقدامات آینده برای توقف برنامه هسته‌یی رژیم ایران نوشت: تیم ترامپ گزینه حملات هوایی را برای توقف برنامه هسته‌یی ایران می‌سنجند

مشاوران رئیس‌جمهور منتخب که نگرانند فشار اقتصادی برای مهار تهران کافی نبوده و، در حال بررسی اقدام نظامی هستند.
ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، در حال بررسی گزینه‌هایی برای جلوگیری از توانایی ایران در ساخت سلاح هسته‌یی است، از جمله احتمال حملات پیشگیرانه هوایی؛ اقدامی که سیاست دیرین مهار تهران از طریق دیپلماسی و تحریم‌ها را نقض خواهد کرد.
ترامپ در تماس‌های اخیر به نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل، گفته است که نگران دستیابی ایران به توانایی ساخت سلاح هسته‌یی در دوران ریاست‌جمهوری او است. دو منبع آگاه از این تماس‌ها گفته‌اند که ترامپ به‌دنبال پیشنهادهایی برای جلوگیری از این اتفاق است.
وال استریت درباره عدم تمایل آمریکا برای رویارویی مستقیم با رژیم ایران نوشت: رئیس‌جمهور منتخب می‌خواهد طرح‌هایی ارائه شود که منجر به آغاز جنگ جدیدی نشود، به‌ویژه جنگی که ممکن است پای نیروهای نظامی آمریکا را به میدان بکشد، چرا که حملات به تأسیسات هسته‌یی ایران می‌تواند آمریکا و ایران را در مسیری متضاد قرار دهد.
یکی از مسیرها، که توسط دو منبع آگاه به برنامه توضیح داده شده است، شامل افزایش فشار نظامی از طریق اعزام نیروهای بیشتر، هواپیماهای جنگی و کشتی‌های آمریکایی به خاورمیانه است. آمریکا هم‌چنین می‌تواند سلاحهای پیشرفته‌ای مانند بمبهای نفوذی به اسراییل بفروشد تا توانایی تهاجمی آن برای از کار انداختن تأسیسات هسته‌یی ایران تقویت شود.
تهدید به نیروی نظامی، به‌ویژه اگر با تحریم‌های اعمال‌شده توسط آمریکا همراه باشد که اقتصاد ایران را فلج کند، ممکن است تهران را متقاعد کند که راهی جز حل بحران به‌صورت دیپلماتیک وجود ندارد.
مسیر جایگزین این است که از تهدید نیروی نظامی، به‌ویژه همراه با تحریم‌های آمریکا، برای مجبور کردن تهران به پذیرش راه‌حل دیپلماتیک استفاده شود. این استراتژی‌ای بود که ترامپ در دوران نخست ریاست‌جمهوری خود با کره شمالی به کار برد، اگر چه در نهایت دیپلماسی در این مورد شکست خورد.
ترامپ در حالی که تأکید کرده است که به‌دنبال افزایش تنشهای گسترده در خاورمیانه نیست، در مصاحبه‌یی که پنجشنبه در تایم منتشر شد، گفت این احتمال وجود دارد که آمریکا با ایران وارد جنگ شود، تا حدی به‌دلیل این‌که تهران برای ترور او نقشه کشیده است.
او گفت: "هر چیزی ممکن است رخ دهد. این یک وضعیت بسیار بی‌ثبات است."
دولت اسراییل نیز به درخواستها برای اظهارنظر درباره احتمال حمله پیشگیرانه به ایران در دوران ترامپ پاسخی نداد. اما در ماه نوامبر، پس از سه تماس با ترامپ، نتانیاهو گفت که او و ترامپ در تمام اجزای تهدید ایران و خطری که از سوی آن متوجه می‌شود، دیدگاه مشترکی دارند. "
ترامپ ایده حملات پیشگیرانه به برنامه هسته‌یی ایران را در اواخر دوره نخست ریاست‌جمهوری خود بررسی کرد. به‌گفته مقامات سابق، این موضوع زمانی رخ داد که بازرسان بین‌المللی اعلام کردند ذخایر مواد هسته‌یی ایران افزایش یافته است. اما ترامپ پس از ترک دفتر، این موضوع را رد کرد که او هرگز به‌طور جدی در نظر داشته اقدام نظامی انجام دهد و مدعی شد مشاوران ارشد دفاعی او طرح‌های جنگی را تهیه کردند و او را برای مجوز حمله تحت فشار قرار دادند.
مشاوران و هم‌پیمانان ترامپ که از گزینه‌های نظامی برای دوره دوم ریاست‌جمهوری او حمایت می‌کنند، می‌گویند ایده اصلی این است که از حملات اسراییل به تأسیسات هسته‌یی ایران مانند نطنز، فردو و اصفهان حمایت شود و حتی احتمال دارد آمریکا در یک عملیات مشترک شرکت کند. بسیاری از مقامات فعلی و سابق اسراییلی می‌گویند عدم اطمینان زیادی وجود دارد که اسراییل بتواند به‌تنهایی حمله موفقی به تأسیسات هسته‌یی ایران، برخی از آنها در اعماق زمین، انجام دهد.
با این وجود، برخی از هم‌پیمانان ترامپ معتقدند که ماه‌های اول بازگشت او به دفتر ریاست‌جمهوری فرصت نادری برای مقابله با توسعه هسته‌یی ایران در زمانی است که رژیم در موقعیتی ضعیف قرار دارد.

بحث درباره حمله اسراییل به تأسیسات هسته‌یی ایران این بار متفاوت خواهد بود.
گابریل نورونا، که در دوران نخست دولت ترامپ روی سیاست ایران در وزارت‌خارجه کار می‌کرد، گفت: "حمایت قوی از اسراییل برای اقدام نظامی در صورت تصمیم‌گیری آنها وجود دارد. ایران دیگر فاصله زیادی با خطوط قرمز اسراییل ندارد و به نظر می‌رسد هم‌چنان قصد دارد بیشتر تنش‌زایی کند."
مقامات انتقالی ترامپ می‌گویند قصد دارند تحریم‌های فعلی را اجرا کنند و تحریم‌های جدیدی را اعمال کنند، از جمله بازطراحی حوثی‌های تحت حمایت تهران در یمن به‌عنوان یک سازمان تروریستی خارجی و منع کشورهایی که نفت ایران را می‌خرند...
دولت جدید اصرار دارد که شبکه نیابتی تهران تا زمانی که ایران از منابع اقتصادی و نظامی محروم نشود، به‌طور کامل قابل مقابله نیست. یک مقام انتقالی گفت: "این سر اختاپوس است. ما قرار نیست همه این مسائل را در همان جا حل کنیم. ما آنها را در نحوه برخورد با تهران حل خواهیم کرد."
تنها کشوری که تاکنون چنین کاری انجام داده، کره شمالی بوده است، که به‌طور پنهانی شروع به تولید سلاحهای هسته‌یی کرد؛ مسیری که تهران اشاره کرده ممکن است آن را انتخاب کند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/b67f2046-7b52-4584-b91f-2aeb5d0dfa81"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات