728 x 90

برنار اورکاد: مجتبی خامنه‌ای احتمالاً بیشتر نقش یک عروسک خیمه‌شب‌بازی را ایفا خواهد کرد»

برنار اورکاد، پژوهشگر فرانسوی -متخصص جامعه و سیاست ایران
برنار اورکاد، پژوهشگر فرانسوی -متخصص جامعه و سیاست ایران

برنار اورکاد، پژوهشگر سرشناس فرانسوی و از متخصصان شناخته‌شدۀ جامعه و سیاست ایران که سال‌ها مدیر پژوهش درباره ایران در مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه بوده، انتخاب مجتبی خامنه‌ای به‌عنوان رهبر جدید رژیم ایران را نه نشانه‌ای از ثبات، بلکه بیانگر بحران عمیق و ضعف ساختاری در رأس قدرت این رژیم دانست.
وی که روز چهارشنبه ۲۰ اسفند در برنامه «کلوب فیگارو» در شبکه فیگارو تی وی سخن می‌گفت روند جانشینی پس از کشته شدن علی خامنه‌ای را بیش از آن که نشانه اقتدار باشد، از ناتوانی رژیم ایران در یافتن جانشینی معتبر و قدرتمند دانست.
او در این برنامه تصریح کرد «ما دقیقاً نمی‌دانیم این انتخاب چگونه انجام شده است. همه چیز تا حد زیادی مبهم است، اما در نهایت او انتخاب شده است».
به گفته این ایران‌شناس فرانسوی، این اتفاق دو واقعیت متناقض را درباره وضعیت رژیم ایران آشکار می‌کند. از یک سو، ساختار قدرت تلاش کرده است تصویری از ثبات نهادی ارائه دهد. او توضیح داد پس از کشته شدن علی خامنه‌ای، سازوکار پیش‌بینی‌شده در قانون اساسی فعال شد و یک ساختار سه‌نفره برای ادارۀ موقت قدرت شکل گرفت تا خلأ رهبری پر شود.
اما اورکاد تأکید کرد همین روند در عین‌حال نشانه‌ای از ضعف شدید در ساختار قدرت است. او گفت رژیم ایران در میان چهره‌های سیاسی و مذهبی خود نتوانسته است حتی یک شخصیت «سنگین و معتبر» برای جانشینی علی خامنه‌ای پیدا کند.
او در توصیفی صریح از فرد انتخاب‌شده گفت: «نظام در نهایت به سراغ کسی رفته است که بیشتر به‌عنوان مدیر دفتر و رابط میان محافل قدرت شناخته می‌شود و البته خوب پسر رهبر پیشین هم است».
این ایران‌شناس فرانسوی حتی فراتر رفت و تأکید کرد که مجتبی خامنه‌ای تقریباً هیچ وزن سیاسی مستقلی ندارد. برنار اورکاد افزود «او در واقع یک مرد ناشناخته در عرصۀ سیاسی است، کسی که عملاً وجود سیاسی ندارد و احتمالاً بیشتر نقش یک عروسک خیمه‌شب‌بازی را ایفا خواهد کرد».
اورکاد در جمع‌بندی تحلیل خود مرگ علی خامنه‌ای را پایان یک دوره در ساختار قدرت رژیم ایران دانست و اضافه کرد «علی خامنه‌ای در واقع آخرین رهبر واقعی این نظام بود؛ پس از او دیگر چیزی از آن نوع رهبری باقی نمی‌ماند».

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/0ce64132-071d-4b86-ac28-e30f0541aa76"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات