موقعیت مجاهدین خلق یک موضوع سیاسی انفجاری در واشینگتن و یک موضوع آزاردهنده بزرگ در مناسبات رژیم ایران و آمریکا بوده است
همزمان با مذاکرات اتمی با رژیم ایران دیپلوماتها و تحلیلگران امور ایران نگرانند که هر اقدامی برای خروج مجاهدین از لیست منجر به این خواهد شد که رژیم ایران درخواستهای خود را در میز مذاکرات افزایش دهد
یک مقام رسمی دولت آمریکا گفت: رژیم ایران دشمنی زیادی با مجاهدین دارد اما خارج کردن آنها از لیست باید بر اساس فاکتها و قانون باشد
تحلیلگران گفتند: موضوع مجاهدین خلق محتملا در تهران بهعنوان تلاش دیگری توسط آمریکا برای سرنگونی حکومت مذهبی تهران تلقی خواهد شد
وال استریت ژورنال با عنوان گروه تبعیدی ایرانی به تولدی جدید در آمریکا نزدیک میشود، نوشت:
وزارتخارجه به این سمت میرود که مجاهدین خلق را از لیست سازمانهای ممنوعه، به قیمت عصبانیت رژیم ایران، خارج کند. در قسمتهایی از مقاله وال استریت آمده است:
در واشینگتن، مقاماتی که در رابطه با مذاکرات مربوطه توجیه شدهاند گفتند دولت اوباما به سمت خارج کردن یک گروه اپوزیسیون ایرانی از لیست وزارت امور خارجه حرکت میکند، اقدامی که میتواند روابط واشینگتن با تهران را، در برههیی که فعالیتهای دیپلوماتیک جدید برای متوقف کردن برنامه اتمی رژیم ایران، از سر گرفته شده، مسموم سازد.
طی دو سال گذشته، سازمان مجاهدین درگیر یک کارزار بسیار شدید حقوقی و سیاسی در واشینگتن برای خروج از لیست وزارتخارجه بوده است.
مقامات ارشد آمریکایی روز دوشنبه گفتند هیلاری کلینتون وزیر خارجه، میبایست تصمیم نهایی را در رابطه با موقعیت مجاهدین خلق اتخاذ کند. این مقامات ارشد گفتند ایالات متحده بهصورت مثبت به خروج از لیست مینگرد، اما خواهان ادامه همکاری آنها برای رفتن از اشرف به لیبرتی است و خانم کلینتون 60روز پس از آن، تصمیمگیری خواهد کرد.
از سوی دیگر، آمریکا دارد با سازمان ملل برای استقرار ساکنان اشرف در کشورهای ثالث کار میکند. این در حالیست که ۱۲۰۰تن از ساکنان در اشرف باقیماندهاند.
دیپلوماتهای غربی و رژیم ایران نگران این هستند که موضوع مجاهدین خلق باعث ساختن اتهامات جدیدی از جانب رژیم تهران شود، زیرا این رژیم بهطور کامل روی موضوع خنثی کردن این گروه متمرکز بوده است.
سخنگوی وزارتخارجه رژیم ایران هفته گذشته گفت: «ما معتقدیم که غربیها بهرغم ادعاهایشان در مورد مبارزه با تروریسم، بیشترین حمایت را از این گروهها بهعمل میآورند» و «در اروپا مجاهدین خلق از لیست خارج شدهاند و در آرامش کامل میتوانند به فعالیتهایشان ادامه دهند».
مقامات آمریکایی گفتند این حرکت ربطی به مذاکرات آتی اتمی ندارد، اما به چالشهای حقوقی مجاهدین خلق در دادگاه استیناف واشینگتن ربط دارد.
دو سال قبل، دادگاه به وزارتخارجه دستور داد استاتوی مجاهدین خلق را بازبینی کند و قوانین دادگاه تأکید میکند این پروسه فقط باید 180روز طول بکشد
یک مقام رسمی آمریکا گفت: ”در محافل رسمی رژیم ایران دشمنی زیادی علیه مجاهدین خلق وجود دارد. اما خارج کردن آنها از لیست توسط ما باید بر اساس فاکتها و قانون باشد“ و ”هر حرکتی برای خروج از لیست، نباید بهعنوان علامتی از حمایت ما دیده شود“.
سایر مقاماتی که در مورد موضوع مجاهدین خلق توجیه شدهاند گفتند خانم کلینتون با هدف مشخصی، مسأله رفتن از اشرف به لیبرتی را با موضوع نامگذاری مرتبط کرد تا از ایجاد یک موضوع آزاردهنده دیپلوماتیک بین واشینگتن و بغداد پیشگیری کند.
این مقامات گفتند خانم کلینتون هنوز میتواند علیه خارج کردن مجاهدین خلق از لیست رأی بدهد، اما بر اساس اینکه اطلاعات دیگری در رابطه با نقش آنها در تروریسم بهدست آید. ولی همین مقامات اذعان کردند که برای خانم کلینتون بهلحاظ سیاسی مشکل خواهد بود که بعد از اینکه بهطور علنی اهمیت موضوع کمپ اشرف را اعلام کرده است، نامگذاری را حفظ کند.
یک مقام که در مورد بحثها توجیه شده بود گفت ”موضعگیری وزیر روشن بود که رابطهای بین خارج کردن از لیست و انتقال از اشرف وجود دارد. اینهم صحت دارد که ما در حال پیشرفت هستیم. اگر خودتان این ارزیابی را بکنید که مجاهدین خلق از لیست خارج خواهد شد، این یک ارزیابی واقعبینانه است. اما در سیاستگذاری شما هرگز نمیدانید عملاً چه رخ میدهد“.
موقعیت مجاهدین خلق یک موضوع سیاسی انفجاری در واشینگتن و یک موضوع آزاردهنده بزرگ در مناسبات رژیم ایران و آمریکا بوده است.
بحثها پیرامون موقعیت مجاهدین خلق در حالی رخ میدهند که پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان مللمتحد و آلمان هفته آینده در بغداد برای مذاکرات با رژیم ایران با هدف متوقف کردن برنامه اتمیش دیدار میکنند. مقامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در وین با نمایندگان رژیم ملاقات کردند و خواستار دسترسی بیشتر به تأسیسات اتمی در ایران شدهاند.
دیپلوماتها و تحلیلگران امور ایران نگران هستند که هر اقدامی برای خارج کردن مجاهدین خلق از لیست منجر به این خواهد شد که رژیم ایران درخواستهای خود را در میز مذاکرات افزایش دهد.
این تحلیلگران گفتند موضوع مجاهدین خلق محتملا در تهران بهعنوان تلاش دیگری توسط آمریکا برای سرنگونی دولت مذهبی تهران تلقی خواهد شد.
این سازمان از حمایت بزرگی در کنگره برخوردار است و برخی از قانونگذاران خواستار این هستند که از خارج کردن احتمالی نام این سازمان برای ارائه کمک مالی از جانب آمریکا به آن استفاده کنند.
نماینده جمهوریخواه از کالیفرنیا دانا روهرا باکر گفت: ”اگر ائتلافی علیه ملایان شکل بگیرد، ما میبایست به آن ائتلاف کمک مالی ارائه کنیم“ اما او هشدار داد که خواهان کمک مالی به مجاهدین خلق نیست. او گفت: ”مجاهدین خلق منابع برای مقاومت و مبارزه علیه دیکتاتوری ملایان را در اختیار دارد. آنها به پول ما احتیاج ندارند، آنها فقط به این نیاز دارند که از سر راه آنها کنار برویم و بندهایی که به آنها زدهایم را باز کنیم“.