وال استریت ژورنال روز دوشنبه ۱۵آذر درباره افزایش فشار اقتصادی و سیاسی روی رژیم ایران بهدنبال شکست دور هفتم گفتگوهای اتمی رژیم ایران در وین نوشت: امید آمریکا برای گفتگوهای اتمی با رژیم ایران حالا به چین و روسیه است.
وال استریت ژورنال افزود: در حالیکه گفتگوها برای ابقای توافق اتمی ۲۰۱۵ در تهدید فروپاشی است، دولت بایدن با چشمانداز اتکاء به دو تا از بزرگترین رقبای بینالمللی خود یعنی روسیه و چین برای پایان دادن به بنبست با ایران روبهروست.
حتی در حالیکه تنشها با روسیه بر سر اوکراین و با چین بر سر تایوان و دیگر مسائل افزایش یافته، مقامات غربی اذعان دارند که سریعترین مسیر برای افزایش فشار اقتصادی و سیاسی روی دولت جدید و سختسر تهران از مسکو و بهخصوص از چین عبور میکند.
چین طی ماههای اخیر تا ۷۰۰۰۰۰بشکه نفت در روز از ایران وارد کرده است. چین همچنین از شبکههای طراحی شده توسط ایران برای دیگر تجارتها، از قطعات اتومبیل گرفته تا ساخت راهآهن، برای دور زدن تحریمها استفاده کرده است...
مقامات آمریکایی و اروپایی میگویند معتقدند که هر دو کشور نسبت به افزایش فشار روی ایران رویکرد باز دارند چرا که هر دو علناً به خطرات شکست دیپلماتیک اذعان کردهاند...
اما آوردن روسیه و چین در یک کمپین فشار هماهنگ و چند جانبهٔ جدید علیه ایران احتمالاً آهسته و دشوار خواهد بود.
چین یک توافق امنیتی و اقتصادی ۲۵ساله با ایران در ماه مارس امضاء کرد ولی در عینحال دارای پیوندهای مهمی با دشمنان منطقهیی ایران، از جمله عربستان سعودی و امارات متحدهٔ عربی است که تأمین کنندگان بزرگ نفت چین هستند. امارات تبدیل به یک دروازهٔ حیاتی برای صادرات چینی به خاورمیانه شده است...
پیوندهای اقتصادی چین با ایران هم به این کشور اهرمی روی ایران میدهد...
چین در عینحال، بهخصوص بعد از آنکه دولت رئیسی بازگشت به مذاکرات را برای ۵ماه به تعویق انداخت در حالیکه کار روی اتمی خود را تشدید کرد، همکاری در گفتگوهای اتمی در وین را افزایش داده است.
وال استریت ژورنال در ادامه نوشت: بنا به گفتهٔ دو مقام اروپائی، بعد از آنکه هیأت مذاکرهکننده رژیم ایران هفتهٔ گذشته متن پیشنویس جدیدی را حول تعهدات اتمی خود پیشنهاد کرد که بسیاری از امتیازات قبلی که تهران داده بود دیگر در آن دیده نمیشد، مذاکرهکنندهٔ ارشد چین در اول دسامبر بهمدت ۳ساعت با همتای خود در رژیم ایران دیدار کرد تا روی او فشار بگذارد که پیشنهادات خود را به میزان قابل توجهی در راستای خط مقبول کلی بیاورد.
چین همچنین صریحاً به دیگر هیئتها در وین گفت که پکن خواهان آن است که برنامهٔ اتمی ایران تحت کنترل بینالمللی قرار گیرد، موضعی که عمدتاً مفروض بوده اما بندرت بیان شده بود.
یک مقام ارشد وزارتخارجه روز شنبه گفت که چین و روسیه ”از میزانی که رژیم ایران از مصالحههای صورت گرفتهٔ قبلی عقب نشسته غافلگیر شده بودند. من نمیگویم که آنها همان دیدگاه ما را دارند ولی فکر میکنم که آنها هم احساس سرخوردگی کردند“ .
هر چند متقاعد کردن چین برای قطع واردات نفت از ایران در زمانی که کمبود انرژی جهانی وجود دارد ممکن است امکانپذیر نباشد، اما برخی دیپلماتهای سابق که به گفتگوها نزدیک هستند میگویند که اگر ایران رویکرد خود را تغییر ندهد، دولت بایدن ممکن است بتواند پکن را راضی کند که درآمدهای نفتی ایران در حسابهای بانکی چین را مثل سایر کشورهای آسیا منجمد کند...
و در حالیکه روسیه بنبست جدید اتمی را تقصیر واشنگتن میداند، اما تابهحال در از سرگیری فروش تسلیحات متعارف به ایران از زمانیکه ممنوعیت اینکار در اکتبر ۲۰۲۰ منقضی گردید، محتاط بوده است.