ایران جلوی بازرسان اتمی را برای بازدید از سایتهای اتمی گرفته است و در عینحال تولید اورانیوم بهشدت غنی شده را افزایش داده است.
سایت فری بیکن، ۸ اکتبر۲۰۲۱ - ۱۶مهر ۱۴۰۰ نوشت:
وزارتخارجه آمریکا میگوید که امتناع ایران از اجازه بازرسان بینالمللی هستهیی به بحث انگیزترین سایتهای اتمی خود، دستیابی به هدف بایدن برای بازگشت به توافق هستهیی ۲۰۱۵ را دشوارتر کرده است.
سخنگوی وزارتخارجه آمریکا روز جمعه در پاسخ به سؤالات پیرامون موضع دولت بایدن در مورد نقض توافق هستهیی ایران گفت: ایران میگوید که میخواهد به راهحل دیپلماتیک بازگردد اما گامهایی را برای دشوارتر کردن آن برمیدارد. .
ایران دسترسی به سایتهای هستهیی خود را محدود کرده است و این باعث اختلاف بین این کشور و آژانس بینالمللی انرژی اتمی (آژانس بینالمللی انرژی اتمی) شده است.
از زمان خروج ایالات متحده از توافق در سال2018 در دولت ترامپ، تهران بارها با آژانس بینالمللی انرژی اتمی درگیر شده و با تولید اورانیوم بسیار غنی شده، جزء اصلی سلاح اتمی، این توافق را نقض کرده است.
تجاوزات هستهیی ایران باعث واکنش بینالمللی کشورهای اروپایی شده است، آنها ماه گذشته در بیانیه مشترکی اعلام کردند که آنها «از نقض مستمر تعهدات هستهیی ایران و تشدیدهای اخیر نگران هستند».
دولت بایدن همچنان به مذاکرات با ایران - که از زمان انتخاب رئیسجمهور افراطی و وزیر خارجه جدید ایران متوقف شده است - کاملاً متعهد است، اما همچنین میخواهد این کشور به بازرسیهای هستهیی از سایتها رضایت بدهد.
این مقام وزارتخارجه آمریکا گفت: «ما همچنان از ایران میخواهیم که فوراً دسترسی لازم را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه دهد... . ایالات متحده به صراحت اعلام کرده است که ما آمادهایم تا بهسرعت در مورد بازگشت متقابل به پایبندی کامل برجام به توافق برسیم».
سخنگوی وزارتخارجه گفت: «دسترسی به این مورد برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی ضروری است تا دانش خود را در مورد فعالیتهای هستهیی مرتبط با برجام حفظ کند».
تولید اورانیوم غنی شده از سوی ایران، یک سوخت هستهیی که با تولید اورانیوم با درجه تسلیحاتی فاصله زیادی دارد، جامعه بینالمللی، از جمله کشورهای اروپایی که هنوز در توافق هستند را تکان داد.
فرانسه، آلمان و انگلستان، در اواسط سپتامبر در جلسه هیأتمدیره آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفتند که آخرین اقدامات هستهیی ایران را تنها میتوان بخشی از برنامه تسلیحاتی آن دانست.
این شامل تولید فلز اورانیوم در ایران است که بهعنوان سوخت سلاح هستهیی استفاده میشود.