معاون مؤسسه شورای سیاسی خارجی واشنگتن و نویسنده کتاب جنگ برای ایران گفت: شواهد رو به افزایش است مبنی بر اینکه ایرانیان اسیر که زیر یوغ آخوندها قرار گرفتهاند بهدنبال تغییرند.
سایت واشنگتن تایمز، روز ۳فروردین در مطلبی بقلم ایلان برمن معاون مؤسسه شورای سیاسی خارجی واشنگتن و نویسنده کتاب جنگ برای ایران خطاب به رژیم آخوندی نوشت: چه اتفاقی میافتد که بیشتر جمعیت شما خواهان کنار رفتن شما میشوند؟ برای آیتاللههای ایران، پاسخ به این ممکن است زودتر از اینها داده شود، زیرا شواهدی وجود دارد که نشان میدهد جمعیت اسیری که آنها کنترل میکنند، بهدنبال تغییری اساسی است.
ایلان برمن نوشت: رژیم ایران در پاییز سال۲۰۱۹، نیروی چشمگیری علیه تظاهر کنندگان در تلاش برای خواباندن یا حداقل ساکت کردن موقت اعتراضات، اختصاص داد. گزارششده که علی خامنهای ولیفقیه، در آن کارزار به نیروهای امنیتی کشور اجازه داده است "برای سرکوب قیام ها"هر آنچه لازم است انجام دهند".
در نتیجه این سرکوبی؛ بیش از ۱۵۰۰ کشته شدند که بدترین وضعیت در سرکوبی داخلی در تاریخ جمهوری اسلامی بود.
هنوز هم همان شرایطی که باعث ایجاد این اعتراضات شد (از جمله فساد رسمی، حاکمیت مذهبی غیرقابل تحمل و سوءمدیریت اقتصادی گسترده) هنوز هم وجود دارد و در نارضایتی گستردهیی که در مطالعه گامان ثبت شده، نقش داشته است.
با این وجود دادههای گامان نشان میدهد که قوس تاریخ ایران ممکن است بار دیگر به سمت تغییر بنیادین سمت بگیرد. حداقل، بیشتر و بیشتر ایرانیها این تفکر را درک کردهاند که رژیم ایران یک سیستم ایدئولوژیک بسته است و توانایی اصلاح ندارد. این، به خودی خود، یک نقطهعطف مهم است.
گذشته از این، تاریخ به ما میگوید وقتی تکامل غیرممکن شود، انقلاب محتمل میشود. در مورد ایران، سؤال اصلی دقیقاً این است که چه موقع ممکن است چنین انتقالی رخ دهد.
مسلماً حاکمان ایران تلاش خواهند کرد تا پیدا شدن پاسخ[برای انقلاب محتمل] تا آنجا که ممکن است زمان را به تأخیر بیندازند.
ایلان برمن مینویسد: این وضعیت در جدیدترین نظرسنجی توسط گامان (GAMAAN)، گروه تحلیل و اندازهگیری نگرشها در ایران تا اندازهیی به نمایش گذاشته شده است.
بنا به مؤسسه نظرسنج گامان؛ نظرسنجی از بیش از ۲۰۰۰۰ایرانی در ۳۱استان که در ماه گذشته انجام شد، نشان داد که حدود ۵۳٪ از پاسخ دهندگان خود را بهعنوان هواداران صریح تغییر رژیم معرفی میکنند، در همینحال ۲۶٪ دیگر از "تحول ساختاری و انتقال به دور از جمهوری اسلامی" حمایت میکنند.
در مقابل، فقط یک پنجم (۲۱٪) از نظرسنجیهای این مرکز مستقر در هلند از اصول زیربنای خمینی حمایت کردند یا گفتند که اصلاح رژیم از درون را ترجیح میدهند در سیستم فعلی کار کنند...
سالها است که گروهی از تحلیلگران و کارشناسان حامی رژیم استدلال میکنند که چنین رقابتی بین عناصر اصلاحطلب و عناصر محافظهکار در جریان است و آمریکا را وادار ساخته است تا سیاست خود را در قبال تهران را نرم کند تا به این وسیله اصلاح طلبها را تقویت نماید...
امروزه اختلاف بین کسانی است که میخواهند نظام ولایت فقیه را حفظ کنند و کسانی که آن را بهطور کامل رد میکنند...
یافتههای این مؤسسه، مؤید آنچه هست که مخالفان رژیم فعلی ایران مدتهاست ادعایش را میکنند که بیش از ۴دهه پس از انقلاب ۱۹۷۹، پیوندهای ایدئولوژیکی که رژیم آخوندی را سرپا نگهداشته، شکنندهتر از گذشته است. این واقعیتی است که حکام ایران خیلی خوب آن را درک میکنند، حتی اگر رهبران غربی هنوز این را درک نکنند.