ژنو - مقر اروپایی سازمان ملل
کنفرانس مطبوعاتی هیأت مستقل حقیقتیاب ملل متحد دربارهٔ قیام۱۴۰۱
سارا حسین رئیس هیأت مستقل حقیقتیاب سازمان ملل
ما به این نتیجه رسیدیم که برخی از اعمال در چارچوب حملهٔ گسترده و سیستماتیک
بهخصوص علیه زنان و دختران ولی همینطور علیه کسانی صورت گرفته که
از برابری و حقوق دفاع میکنند و لذا نتیجهگیری کردیم که
جنایت علیه بشریت نیز رخ داده است
هیأت مستقل حقیقتیاب ملل متحد بهدنبال ارائهٔ گزارش خود در شورای حقوقبشر، یک کنفرانس مطبوعاتی را در مقر اروپایی ملل متحد در ژنو برگزار کرد و توضیحاتی را پیرامون این گزارش ارائه داد.
سارا حسین رئیس هیأت حقیقتیاب در سخنان خود ضمن یادآوری مفاد گزارش این هیأت، گفت: «در تمام طول این دوره آنچه ما دیدیم... تلاشی بود برای بهسکوتکشاندن همهٔ کسانی که در پی عدالت هستند... تحقیقات ما نشان میدهد که نقضهای جدی حقوقبشر در ارتباط با اعتراضات صورت گرفته است؛ شامل مرگهای غیرقانونی، اعدامهای فراقضایی، استفادهٔ غیرضروری و نامتناسب از زور، دستگیری خودسرانه، شکنجه و بدرفتاری و تعرض... ، ناپدیدسازی اجباری... ما همچنین به این نتیجه رسیدیم که برخی از این اعمال در چارچوب حملهٔ گسترده و سیستماتیک بهخصوص علیه زنان و دختران ولی همینطور علیه کسانی صورت گرفته که از برابری و حقوق دفاع میکنند و لذا نتیجهگیری کردیم که جنایت علیه بشریت نیز رخ داده است».
شاهین سردار علی عضو دیگر هیأت حقیقتیاب سازمان ملل در سخنانش، گفت: «هر چند توجه جهان روی جای دیگری متمرکز شده، اما سرکوب در ایران علیه زنان، مردان و اقلیتهای مذهبی و قومی که در پی تغییر بودند و همچنان در پی عدالت هستند، بهطور مداوم ادامه دارد... ما بهطور خاص نگران تلافیجویی علیه خانوادهها، حقوقدانان و حامیان قربانیان هستیم... زنان و دختران فقط در چارچوب اعتراضات رنج نکشیدند، بلکه تجربهٔ آنها از تبعیض روزانه، هم در قانون و هم در عمل امری است که در دورهٔ تحقیقات ما (برایمان) برجسته شد...» .
وی اضافه کرد: «جوانان در خط مقدم اعتراضات بودند و بههمین دلیل تمرکز قوی مأموریت ما بر کودکان ضروری بود. ما در تحقیقاتمان دریافتیم که کودکان خیلی اوقات در مراکز غیررسمی تحت بازداشت قرار گرفتند، همراه با بزرگسالان نگهداری شدند و بهعنوان مثال حق تحصیلات آنها در معرض خطر قرار گرفت؛ تا جایی که دریافتیم ۲۲هزار و ۸۰۰دانشجو تعلیق شدهاند و نتوانستند به تحصیلاتشان ادامه بدهند».
در ادامهٔ این کنفرانس مطبوعاتی ویویانا کرستیچویچ Viviana Krsticevic از اعضای هیأت حقیقتیاب طی سخنانی، گفت: «ما قربانیانی را دیدیم که بهطور مستمر خواهان برابری، حقیقت، عدالت و غرامت بودند. فراخوان به حسابرسی در صدر (خواستههایی) بود که قربانیان، بازماندگان و شاهدان برای هیأت حقیقتیاب داشتند...» .
او افزود: مصونیت همانطور که ما مستند کردهایم، به نقض حقوقبشر و جنایت علیه بشریت در ایران دامن زده است... ما همچنین جامعهٔ بینالمللی را فرا میخوانیم تا از صلاحیت جهانشمول برای ارائه مقدار کمی از عدالت، حقیقت و غرامت به قربانیان استفاده کند.
ویویانا کرستیچویچ در پاسخ به سؤالی دربارهٔ بند ۱۲۰گزارش هیأت حقیقتیاب که به امکان ارجاع برخی جنایات ثبتشده در این گزارش به دیوان بینالمللی دادگستری اشاره دارد، گفت: «ما راههای مختلف پاسخگویی را بررسی میکنیم و با توجه به تصویب کنوانسیون تبعیض نژادی توسط حکومت ایران، امکان مداخله در موارد نقض شدید این کنوانسیون و ارجاع پرونده به دیوان بینالمللی دادگستری از طریق اقدامات موقت وجود دارد... این یکی از مسیرهایی است که ما بررسی کردهایم و برای پاسخگویی باز است».
دژخیم غریب آبادی معاون امور بینالملل قضاییه جلادان در جلسه شورای حقوقبشر
گزارش هیأت حقیقتیاب سازمان ملل فاقد وجاهت قانونی و حقوقی است!
دژخیم کاظم غریبآبادی معاون امور بینالملل قضاییه جلادان در سخنرانی خود در اجلاس شورا حقوقبشر سازمان ملل در ژنو، در پاسخ به گزارش هیأت حقیقتیاب سازمان ملل در اجلاس شورای حقوقبشر گفت: گزارش هیأت بهاصطلاح حقیقتیاب، فاقد وجاهت قانونی و حقوقی بوده و از اعتبار ساقط است و جمهوری اسلامی ایران آن را کاملاً رد میکند گزارش این هیئت، در واقع، واگویی و مشروعیتبخشی به ادعاهای بیاساسی است که مکررا در رسانههای ضدایرانی و از تریبونهای برخی دولتهای غربی مطرح شده است و فاقد هر گونه منبع مستند است.