در اجلاس شورای حقوقبشر ملل متحد در ژنو، نماینده بنیاد فرانس لیبرته، با قرائت متن سخنرانی خانم دانیل میتران، بانوی اول پیشین فرانسه، از ملل متحد خواست تا حقوق تصریح شده در کنوانسیون چهارم ژنو را برای ساکنان اشرف تضمین نماید. خانم میتران خواستار استقرار یک هیأت دائم از دفتر کمیسر عالی و یونامی در اشرف شد. همچنین نمایندگان چند سازمان حقوقبشری دیگر نیز درباره جنایت علیه بشریت در اشرف و جنایات رژیم در سرکوب قیام مردم ایران صحبت کردند.
گزارشی از این اجلاس در زیر آمده است:
نماینده فرانس لیبرته:
«این بیانیه قرار بود دیروز بعدازظهر توسط خانم میتران قرائت شود، ولی متاسفانه او مجبور بود برای قراری اضطراری به پاریس برگردد و من از جانب او مایلم صبحت کنم.
کمیسر عالی، ما مایلیم حمایت کاملمان را به شما تقدیم کنیم. از گزارش شما برداشت کردم که برای بنانهادن صلح، باید در برابر فریبهایی که به سازش در برابر نقض حقوقبشر بهخاطر منافع کوتاه مدت سیاسی فرا میخواند، مقاومت کرد، با وجود درخواست از دولت عراق در ماه اکتبر گذشته، در 28 و 29 ژوئیه، نیروهای دولتی بهزور وارد کمپ اشرف شدند و تا به امروز11تن کشته و 500تن مجروح و 36تن به گروگان گرفته شدهاند، بدون آنکه اتهامات قانونی علیه آنها ارائه شده باشد، این اشخاص حفاظت شده، قانوناً تحت حفاظت کنوانسیون چهارم ژنو میباشند، ما بر این واقعیت اذعان داریم که ایالات متحده عهدهدار مسئولیت قانونی خود در قبال ساکنان اشرف نبوده است، ما از دولت عراق میخواهیم که از این پناهندگان در برابرهر نوع جابجایی اجباری، اخراج یا استرداد حفاظت نموده و حقوق اساسی آنان را تضمین نماید و از هر عملی که جان و یا امنیت آنان را به خطر میاندازد خودداری کند، ما از سازمان ملل میخواهیم که مینیمم حقوق تصریح شده درکنوانسیون چهارم ژنو را تضمین نماید و هرچه سریعتر یک هیأت مشترک دائم در اشرف، از دفتر کمیسر عالی و یونامی مستقر نماید تا از خشونتهای بیشتر ممانعت کند و آزادی 36 فردی را که خودسرانه بازداشت شدهاند، بهدست آورند.
ما همچنین از دولت آمریکا میخواهیم که حفاظت این هیأت را تامین نماید تا بتواند به سلامت، مأموریت خود را، که بررسی وضعیت و ممانعت از ارعاب و تهدید است، انجام دهد… »
نماینده لیگ بینالمللی زنان برای صلح و آزادی:
«خانم کمیسر عالی، ما در نگرانی شما که روز گذشته در مورد نقض فاحش حقوق انساندوستانه و حقوقبشر که در تخاصمات جاری اتفاق میافتد شریک هستیم. هنگامی که غیرنظامیان هدف حملههای خشونتبار نشأت گرفته از تنفر و تبعیض قرار میگیرند.
مایل هستیم توجه شما را به مورد مشخصی در همین رابطه جلب نماییم. این مورد مربوط به عدهیی از شهروندان ایرانی است که در قرارگاه اشرف در عراق زندگی میکنند. آنها هدف نقض شدید حقوقبشر و حقوق انساندوستانه قرار گرفتهاند. مدارکی وجود دارند که موارد نقض را توسط نیروهای عراقی در 28 و 29 ژوئیه امسال علیه ساکنان غیرمسلح قرارگاه ثبت نمودهاند.
این اعمال غیرقابل قبول و نیازمند توجه فوری این شورا و دفتر کمیسر عالی حقوقبشر میباشد.
سرکوب 3400تن ساکنان قرارگاه که یک سومشان زنان هستند منجر به کشته شدن 11نفر و زخمی شدن 500نفر دیگر گردید. 36نفر از ساکنان بهطور خودسرانه توسط نیروهای عراقی دستگیر شدند و برخلاف قانون و بهرغم حکم یک قاضی عراقی مبنی بر آزادی شان، در زندان بهسر میبرند.
خانم کمیسر عالی، احترامأ به اطلاع میرسانیم مایلیم بدانیم چه اقداماتی را دفتر شما در این رابطه اتخاذ کرده است و خواستار این هستیم که با در نظر گرفتن چشمانداز تهدیدات بدتر و سختتر آتی توسط دولت عراق، یک تیم ناظر از جانب دفتر شما در قرارگاه اشرف در کنار یونامی مستقر شود.»
نماینده دیدبان سازمان ملل:
«با تشکر از ریاست جلسه، خانم کمیسر عالی از شما بهخاطر توجه دادن به قربانیان شکنجه تشکر میکنم.
پدرم توسط یک رژیم وحشی مورد شکنجه قرار گرفت، بنابراین میفهمم حرفهای شما چه معنایی دارد. با تشکر از شما که نقض حقوقبشر در تبت، نقض حقوق زنان در سودان، و شلیک به مدافعان حقوقبشر در روسیه را مورد توجه قرار دادید.
از شما تشکر میکنم بهخاطر جلب توجه به جمهوری اسلامی ایران، انتخابات شک برانگیز در ژوئن، دستگیری وحشیانه تظاهر کنندگان صلح طلب، قتل ندا و سایر بیگناهان و تجاوز به زندانیان مرد و زن که جزئیات این جنایات هولناک این هفته توسط مهدی کروبی افشا شد.
این دولتی است که پدرم را شکنجه کرده است. کسی که در کنارم نشسته است احمد باطبی است. او را به مدت 9سال مورد شکنجه قرار دادند بدلیل اینکه در یک تظاهرات دانشجویی شرکت کرده بود. این دولتی است که حداقل 160 نوجوان را در نوبت اعدام دارد که نقض ماده سه اعلامیه جهانی حقوقبشر و ماده 6 کنوانسیون بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و ماده 37 کنوانسیون حقوق کودک است. مدارک در این کتاب که در دست من است جمعآوری شده است. این کتاب توسط هیأت «اعدام کودکان را متوقف کنید» زیر عنوان «از گهواره تا تابوت»، گزارشی در مورد اعدام کودکان در ایران گردآوری شده است.
خانم کمیسر عالی! شما از حقوقبشر، شجاعت و عزم سیاسی صحبت کردید. آقای باطبی و من امروز اینجا هستیم که این گزارش را تقدیم کنیم که توسط 50 مدافع حقوقبشر جمعآوری شده است. ما از شما خواستاریم که یک جلسه ویژه این شورا را به بررسی نقض فاحش حقوق بنیادین در ایران اختصاص دهید و اقداماتی اتخاذ کنید که زندگی قربانیان را حفظ نماید.
پس از انتخابات ژوئن دنیا میداند که احمدینژاد مردم ایران را نمایندگی نمیکند. مردم ایران آزادی، دموکراسی و حقوقبشر میخواهند. سرکوبها هر روز بدتر میشوند. زمانی برای تلف کردن وجود ندارد. خواهش میکنم، ما به کمک شما نیازمندیم.»
نماینده انجمن حقوقبشر بینالملل زنان:
«خانم کمیسر عالی ملل متحد، شما بهدرستی نگرانی خود را در مورد نقض حقوقبشر در یک زمینه دیگر در جهان ابراز کردید، یعنی حمله به انسانهای صلحدوستی که مخالف حاکمانی هستند که در کشورشان حکومت میکنند. من در اینجا خواهان اقدام فوری شما هستم تا سریعاً مداخله کنید تا علیه حمله وحشیانه اخیر نیروهای مسلح عراق که به کمپ اشرف شده، قدمی جدی بردارید. این حمله در ژوئیه گذشته علیه ساکنان غیرمسلح و بیدفاع این کمپ صورت گرفته است. این حمله علیه ساکنان کمپ اشرف شامل یک هزار زن بوده است. این حمله منجر به کشته شدن 11نفر از ساکنان و مجروح شدن بیش از 500نفر در این کمپ گردید. در این حمله مرگبار همچنین 36نفر بدون دلیل دستگیر شدهاند.
این زنان نه تنها مورد ضرب و جرح قرارگرفتند بلکه توسط نیروهای عراقی تهدید به تجاوز شدند. این حمله نقض آشکار کنوانسیون چهارم ژنو و علیه اشخاص حفاظتشده کمپ اشرف بوده است. 36نفر از دستگیرشدگان اکنون مدت 45روز است که در اعتصاب غذا هستند. آنها در اعتراض به این دستگیری ناعادلانه و غیرقانونی دست به اعتصاب غذا زدهاند.
صدها نفر از زنان و مردان در اشرف و خانوادههای آنها در اروپا، آمریکا و کانادا نیز 43روز است در اعتصاب غذا هستند تا به این بیعدالتی و برای پیشگیری از هرگونه حمله دیگر به ساکنان کمپ اشرف، اعتراض کنند. »
در اجلاس شورای حقوقبشر ملل متحد در ژنو، هنگامی که نماینده یک سازمان دولتی در مورد جنایت علیه بشریت در اشرف و کشتار و گروگانگیری توسط نیروهای عراقی صحبت میکرد، نماینده رژیم آخوندی برآشفت و خواستار قطع سخنان وی گردید. اما نماینده سوئد که ریاست اتحادیه اروپا را بر عهدهدارد، از رئیس اجلاس خواست برخلاف شانتاژ رژیم آخوندی، اظهارات سازمانهای غیردولتی مطرح شود. اعتراض نماینده رژیم در حالی بود که سخنران مزبور سخنی از رژیم ایران به میان نیاورده بود و راجع به جنایات نیروهای عراقی در اشرف صحبت میکرد و رژیم آخوندی در برابر نمایندگان کشورهای جهان، نشان داد که مسئولیت اصلی جنایاتی که در 6 و 7مرداد در اشرف اتفاق افتاد، تماما به عهده این رژیم است.
نماینده رژیم در شورای حقوقبشر:
«سؤال این است که چطور چنین عناصری اجازه یافتهاند یا صالح شناخته شدهاندکه بهعنوان سازمانهای غیر دولتی حقوقبشری این امکان را بیابند که در این اجلاس سخنرانی کنند.
آقای رئیس پیشتر یادداشتی در این رابطه به دفتر شورای حقوقبشر، کمیسیون عالی حقوقبشر و خودتان بهعنوان رئیس شورا ارائه کردیم. محترما از شما و دفتر شورا درخواست میکنیم که در مورد این موضوع تحقیق کامل انجام دهند.
آقای رئیس از شما میخواهیم که از ادامه بیانیه توسط سخنران ممانعت بهعمل آورید.»
نماینده سوئد (ریاست اتحادیه اروپا) :
«متشکرم آقای رئیس و صبح به خیر، بدون اینکه وارد جزئیات اتهامات طرح شده توسط نماینده رژیم ایران شویم، ما در اتحادیه اروپا بهعنوان یک قانون عام هنگامی که سازمانهای غیر دولتی در کار ما در شورا (حقوقبشر) شرکت میکنند، استقبال میکنیم. به شما توصیه میکنم به آنها تا حد امکان فضا بدهید. نقش سازمانهای غیر دولتی برای ما کشورهای عضو حیاتی است. هم از بعد گزارشاتی که از صحنه میدهند و هم نکاتشان که به ما میگویند در کار ما بهعنوان اعضای سازمان ملل موثر است.»
رئیس جلسه:
«به من گفته شده است که این سازمان غیر دولتی اعتبارش مورد تایید است و ما کارمان را ادامه میدهیم و نگرانی شما (سوئد) را در نظر میگیریم.»