۱۵روز پس از تسخیر سامانههای شهرداری تهران و ضد و نقیض گوییها و عدم شفافیت در اطلاعرسانی رژیم آخوندی که رسانههای حکومتی هم به آن اعتراف میکنند، صبح روز شنبه ۲۸خرداد شهرداری رژیم در تهران اعلام کرد: «کاربران تهران من تا ۳۱خرداد رمز ورود خود را تغییر دهند.»
خبرگزاری نیروی تروریستی قدس (تسنیم) نوشت: طبق اعلام سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، کاربران سامانه «تهران من» باید رمز ورود به این سامانه را تا ۳۱ خردادماه تغییر دهند.
در پی حمله سایبری به سامانههای شهرداری تهران و در ادامه تلاش نیروهای متخصص مجموعه شهرداری برای رفع این اختلال در سامانهها از جمله سامانه «تهران من» سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران اعلام کرد: با توجه به لزوم ارتقاء سطح امنیت سامانه "تهران من" از کاربران خواهشمندیم حداکثر تا ۳۱ خردادماه نسبت به تغییر رمز عبور خود اقدام کنند.
در صورت عدم تغییر رمز عبور در بازه زمانی اشاره شده رمز عبور توسط کارشناسان سامانه، تا زمان تغییر توسط کاربر غیرفعال خواهد شد.
ضد و نقیضگوئیهای رژیم در این باره پایان ندارد. روز جمعه ۲۷خرداد روزنامه حکومتی جهان صنعت در مطلبی با عنوان: «عمق حمله سایبری به شهرداری» نوشت: متأسفانه هنوز هم در حمله سایبری که به شهرداری تهران شده مشکلات بهطور کامل رفع نشده و سیستمها بهصورت کامل بهحالت قبل برنگشته است.
با وضعیتی که در حال حاضر وجود دارد تهاجم بسیار گستردهیی به سیستمهای شهرداری شده است. این خود نشان میدهد که این حملات ابعاد بسیار گستردهیی داشته و از نظر کارشناسان بسیار مهم است که بتوانیم تمام ابعاد حادثه را بررسی کنیم و از راههای نفوذ احتمالی پیشگری کنیم.
جهان صنعت نوشت: چندی پیش شهرداری تهران مورد حمله سایبری قرار گرفت و بسیاری از فعالیتهای این مجموعه در سازمانها و معاونتهای مختلف را مختل کرد، اتفاقی که در چند سال اخیر بیسابقه بود البته همچنان هم بسیاری از مجموعههای شهرداری تهران فعالیت سیستمی ندارند.
سازمانها آماده باشند
جهان صنعت بهنقل از سعید امینیان کارشناس فناوری اطلاعات نوشت: با توجه به اینکه ضریب نفوذ آیتی در کشور ما و سایر کشورها بالا است و بسیاری از سازمانها، ادارات و وزارتخانهها خدماتشان را در بستر آیتی ارائه میکنند، این شواهد نشان میدهد که ما باید آمادگیهای لازم را برای چنین حملاتی در سازمانها ایجاد کنیم.
بزرگترین ضعف در کشور مدیریت بحران است
امینیان افزود: این مسأله خود ابعاد مختلفی دارد. صرفاً نمیتوان با خرید تجهیزات امنیتی بگوییم که توانستیم امنیت را در سازمانها برقرار کنیم. برقرار کردن امنیت در سازمانها هم در زیرساخت سختافزاری شبکه و هم در حوزه نرمافزارها و سامانهها باید صورت گیرد. همچنین باید مدیریت بحران به درستی انجام شود که متأسفانه بزرگترین ضعف در کشور ما در این حوزه است.
وی در ادامه گفت: نکته دیگری که بسیار مهم است اطلاعرسانی درست و شفاف است. ما باید اطلاعرسانی مناسبی از اتفاقات انجام دهیم تا بتوانیم از دامنزدن به شایعات پیشگیری کنیم.
متأسفانه در حمله سایبری که به شهرداری تهران انجام شده از ابتدا اطلاعرسانی درستی صورت نگرفته است.
او در ادامه خاطرنشان کرد: با وضعیتی که در حال حاضر وجود دارد تهاجم بسیار گستردهیی به سیستمهای شهرداری شده است. به این دلیل که پس از گذشت ۴، ۵روز از این اتفاق هنوز سیستمها قطع هستند و بهحالت عادی برنگشتهاند. این خود نشان میدهد که این حملات ابعاد بسیار گستردهیی داشته و از نظر کارشناسان بسیار مهم است که بتوانیم تمام ابعاد حادثه را بررسی کنیم و از راههای نفوذ احتمالی پیشگری کنیم. اگر اطلاعرسانی درست و شفافی در خصوص این حادثه صورت میگرفت ذهنها آرامتر و از شایعاتی که وجود دارد جلوگیری میشد. وی در پایان گفت: با توجه به شواهد میتوان حدس زد که آسیبهای زیادی به دادههای شهروندان در حوزه شهرداری وارد شده است. همچنین نسخههای مختلفی از سامانهها نشان میدهد که فرآیند مناسبی در بحث نگهداری و بکآپ وجود نداشته است. همچنین باید به این نکته توجه کرد که این حملات تمامی ندارد و هکرها با انگیزههای مختلف همیشه در حال فعالیت هستند تا بتوانند چنین آسیبهایی را بزنند.
هزینههای مربوط به امنیت سیستمها باید پرداخت شود
روزنامه حکومتی نوشت: روحالله مهرجو کارشناس فناوری اطلاعات گفت: متأسفانه هنوز هم در حمله سایبری که به شهرداری تهران شده مشکلات بهطور کامل رفع نشده و سیستمها بهصورت کامل بهحالت قبل برنگشته است.
وی در ادامه گفت: زمانی که یک حمله سایبری به سیستمها میشود همان لحظه این ویروسها از سیستمها پاک نمیشوند و تنها توانستند جلوی این حملهها را بگیرند و در حال حاضر در حال انجام پاکسازی سیستمها هستند.
متأسفانه ما همیشه بعد از اینکه به سیستمهای ما حمله میشود شروع به ساماندهی سیستمها میکنیم. همچنین با توجه به اینکه نزدیک به شش تا هفت روز است که سامانه شهرداری تهران کامل از کار افتاده بود، باید قبل از اینکه چنین اتفاقاتی رخ دهد، هزینههای مربوط به امنیت سیستمها را پرداخت کنیم.
وبسایت حکومتی دنیای اقتصاد بهتاریخ ۲۳خرداد در گزارشی از استمرار اختلال و خطا و پاسخگو نبودن این سامانه نوشت:
تا زمان نگارش این گزارش اگر چه برخی از سرویسهای شهری سامانه «تهران من» بازگردانده شدهاند، اما هنوز اکثر درخواستها با خطا مواجه میشوند و حتی اطلاعات برخی سرویسها نیز بازنگشته است. در سایت «تهران من» نیز مثل روزهای قبل، هنوز لینکها فعال نیستند و همگی به صفحه اصلی سایت بازگردانده میشوند. پرس و جوهای خبرنگار «دنیای اقتصاد» از شماری از شهروندان که برای دریافت سرویسهای شهری به سامانه «تهران من» مراجعه کردهاند، نشان میدهد که اطلاعات افراد در اکانتهای شهروندی بازگشتهاند، اما هنوز نمیتوان تغییر خاصی در اطلاعات ایجاد کرد، سامانه مکررا با خطا مواجه میشود و در عمل خدمت رسانی از طریق این سامانه همچنان مختل است. یکی از این شهروندان میگوید: در زمان مراجعه به سامانه از کاربر خواسته میشود تا برای اطمینان از حفظ امنیت اطلاعات، رمز ورود به سامانه را به روزرسانی کند. اما امکان انجام این کار وجود ندارد. همچنین سامانه ۱۳۷ در بخش پاسخگویی خودکار خود اعلام میکند که تا پایان هفته شهروندان نیازی به رزرو طرح ترافیک از طریق سامانه ندارند.
سایت حکومتی دنیای اقتصاد افزود: تکرار حملات سایبری در ماههای اخیر که عمدتاً نیز علیه سیستمهای ملی اعمال میشوند، نگرانکننده شده است. هک و نفوذ به سامانههای راهآهن، صدا و سیما، سیستمهای کارت سوخت پمپبنزینها و حمله اخیر به سامانههای شهرداری، تنها شماری از حملاتی هستند که در یک سال اخیر اتفاق افتادهاند و این سؤال را با خود به همراه میآورند که علت تکرار چنین حملاتی چیست. اما مدیران عموماً پاسخ قابل قبولی به این سؤال نمیدهند و همین موضوع باعث میشود کارشناسان نتوانند اظهارنظر درست و دقیقی در این مورد کرده و ناچارند به گمانهزنی بسنده کنند.
اما در مورد حمله اخیر شهرداری هیچ دادهای از سوی مدیران ارائه نشده و همین موضوع راه را بر هر گونه اظهارنظری میبندد و آنچه مطرح میشود چیزی فراتر از حدس و گمان نیست. ارائه نشدن اطلاعات کافی درباره عمق نفوذ هکرها و آسیبهای ایجاد شده در اثر این حمله، انتقادهای زیادی را نسبت به شهرداری بهدنبال داشته است.
خاطرنشانمیشود چمران رئیس شورای قلابی شهر تهران گفت: حمله سایبری به شهرداری با حمله سایبری که به سامانههای بنزین شده بود قابل قیاس نیست.
مزدور چمران، رئیس شورای شهر رژیم در تهران روز یکشنبه در مورد تسخیر دوربینهای شهرداری گفت: حمله و عملیات بسیار وسیع و بزرگی به سامانههای شهرداری تهران وارد شد. این حمله سایبری با حمله سایبری که به سامانههای بنزین شده بود قابل قیاس نیست.
وی افزود: نمیتوان این سیستم گسترده را بهصورت یکجا راه انداخت بلکه باید بهصورت تدریجی این کار را انجام داد دوستان ما راههای نفوذ را پیدا کردند و بهدنبال حل آنها هستند.
رئیس شورای شهر رژیم در تهران گفت: سازمان فاوا اعلام کرد که تا روز شنبه میتواند مشکل را حل کند و در حال حاضر نیز بسیاری از سیستمها در دسترس است اما هنوز چند سیستم در حال بررسی هستند و هنوز راهاندازی نشدهاند. هنوز نمیتوانم بگویم دفاتر خدمات الکترونیک بهصورت کلی راهاندازی شدهاند (خبرگزاری مهر رژیم ۲۲خرداد).
زاکانی، شهردار بسیجی رژیم در تهران اعلام کرد که از روز شنبه همه سامانههای شهرداری وارد مدار شده و تلاش دشمن ناکام مانده است، رسانههای حکومتی همچنان از ادامه اختلال در سیستمهای الکترونیکی شهرداری تهران خبر دادند و نوشتند: سامانهٔ الکترونیکی شهرداری یک هفته بعد از هک آنها همچنان غیرقابل دسترس است (سایت زومیت رژیم ۲۲خرداد).