گمانه زنی در مورد پیامدهای انتخابات آمریکا برای رژیم، حمله به باند علی خامنهای و بحرانهای اقتصادی مهمترین عنوانهای روزنامههای باند هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی در روز یکشنبه 21آذر هستند:
آفتاب یزد: سعید حجاریان: ایران برجام را بر هم نمیزند- مدل ریاستجمهوری ترامپ سلطانی است
آفتاب یزد: دلواپسان برجام را در تابوت کرده و تشییع هم نمودند، تمسخر شادی برجامی مردم
شهروند: جهانگیری در جمع نمایندگان اتاق اصناف ایران: هیچ کشوری به اندازه ایران درگیر قاچاق نیست
فرهیختگان: معاون اول رئیسجمهور مطرح کرد: پرداخت حقوق کارمندان چالش جدید دولت
هدف و اقتصاد: گاز خانگی گران میشود
هدف و اقتصاد: نعمتزاده: تشدید کنترل در واردات ته لنجی
همدلی پزشکیان نایبرئیس مجلس شورای اسلامی: حقوقهای نجومی عوامفریبی است
روزنامههای باند رفسنجانی – روحانی بر ضرورت تمکین به شرایط جدید تمدید تحریمها تأکید کرده و نسبت به تخطی از آن به نظام هشدار دادهاند:
شرق: سه هشدار درباره ایسا: تمدید این قانون و تفسیری که از آن یکباره در فضای سیاست داخلی ایران غالب شده، قطاری را به سمت تقابل مستقیم با دولت جدید آمریکا به حرکت درآورده که در مقطع فعلی ظاهراً کمتر کسی به فکر ترمز و سرعتگیر آن است!
هر چند اغلب سیاسیون کشور تمدید «قانون تحریم ایران» را «نقض برجام» خواندهاند، اما لازم است این نکته را در نظر داشته باشیم که در فضای بینالمللی، جامعه «حقوقدانان» الزاماً با چنین برداشتی موافقت ندارد. به واقع، بسیاری از حقوقدانان معتقدند تمدید قانون «ایسا» صرفاً بهمثابه تمدید «اختیارات» رئیسجمهور آمریکا برای وضع تحریم علیه ایران (در صورت تخطی ایران از برجام) است و مادام که بندهای تعلیقشده این قانون احیا و به اجرا گذاشته نشدهاند، «نقض برجام» صورت نگرفته است.
ضمن اینکه، مطابق نص برجام، دولت آمریکا تعهد کرده است که قوه مقننهاش زیرساختهای حقوقی تحریمها را حداکثر تا سال ۲۰۲۳ - در ازای تصویب پروتکل الحاقی از سوی مجلس شورای اسلامی ایران - لغو کند؛ از این رو، در مقطع فعلی، فسخ «زودهنگام» این قانون-که زیرساخت تحریم یا بهاصطلاح فنی Authority محسوب میشود-را فراتر از تعهدات آمریکا ارزیابی میکنند. به عبارت دیگر، اثبات اینکه قوه مقننه آمریکا با تمدید اختیارات تعلیقشده رئیسجمهور - در این مقطع از اجرای قرارداد - مرتکب «نقض برجام» شده است، آنقدر هم که در فضای داخلی ایران تصور میشود، امر سهلالوصولی نیست. در نتیجه، لازم است تصمیمگیران کشور در نظر داشته باشند که نبود تناسب میان واکنش و گفتمان سیاسی آنها با تفسیر «حقوقی» این اقدام کنگره از منظر جامعه بینالمللی، میتواند زمینهساز انزوای ایران و دستمایه سوءاستفاده سیاسی و تبلیغاتی از جانب دولت جدید در واشینگتن شود... لازم است با رویکارآمدن دولت ترامپ، مسئولان کشور - ضمن رعایت اصول پایهیی سیاست خارجه کشور - نسبت به احتمال افزایش تنش با آمریکا حساس و هوشیار باشند. چینش کابینه دولت ترامپ، مواضع بسیار تند او علیه ایران، اتهامهای مکرر تیم سیاست خارجه او درباره «نقض برجام از جانب ایران»، تمایل او به دستیابی به یک «معامله بزرگ» با روسیه، همسویی مجلسین نمایندگان و سنا با دولت او و نزدیکیاش با نخستوزیر رژیم اسرائیل، همگی نشان از یک صفآرایی بیسابقه و تمامقد علیه ایران دارد. یک صفآرایی درخور ملاحظه که سالهاست طیف ایرانستیز و جنگطلب در دستگاه نظامی و سیاست خارجه آمریکا در انتظار و در پی تشکیل آن بوده است. در نتیجه، ضروری است موضعگیریها و اظهارات در مورد توافق هستهیی - بیش از آن که تابع محاسبات انتخاباتی و ملاحظات سیاست داخلی باشد - مبتنی بر ملزومات و ضرورتهای فضای جدید بینالمللی باشد.
در برخی دیگر از روزنامههای باند رفسنجانی تلاش برای کاستن از التهابات ناشی از وحشت در دوران جدید با تناقضگویی و توصیه به زهرخوران همراه است:
آرمان: سعید حجاریان درباره رابطه ایران و آمریکا در عصر ترامپ هم معتقد است: «جمهوریخواهان با ما بهتر هستند، اهل معاملهاند و کاری با حقوقبشر هم ندارند؛ چون جمهوریخواهان همیشه دوست دارند با کشورهای دیکتاتوری مانند عربستان سعودی کار کنند و کاری با ما ندارند، در دوره اوباما انگار موضوع برعکس شد، اوباما در زمینه حقوقبشر مشکل کمتری با ما داشت؛ اما ممکن است ترامپ با ما مشکل داشته باشد، بهویژه با وجود لابی آیپک که بیشتر در جمهوریخواهان نفوذ دارند ممکن است ایران را حتی در زمینه حقوقبشر زیر فشار قرار دهد. شما ببینید فیدل کاسترو از دنیا میرود و ترامپ میگوید، دیکتاتور بیرحم مرد؛ اما اوباما مرگ کاسترو را تسلیت گفت و محترمانهتر برخورد کرد. این رفتار ترامپ میتواند برای ما هم نشانه باشد؛ بنابراین من معتقدم ترامپ با ما مشکل خواهد داشت و در مقابل ما هم با او بیشتر از اوباما دچار تنش میشویم». حجاریان گفته است: «مقامات ایران تهدید کردند در صورت تمدید تحریمها ما هم بستههای موردنظر خودمان را داریم و عکسالعمل نشان خواهیم داد؛ اما نگفتند این واکنش به برجام مرتبط خواهد بود، در این مسأله باید دقت شود؛ به نظر من عکسالعمل ایران در راستای برهمزدن برجام نخواهد بود ایران در زمینههای دیگر واکنش خواهد داشت».
روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع به حملاتشان به باند رفسنجانی روحانی ادامه دادهاند، پاسخ به اظهارات حسن روحانی در روز 16آذر و به میان کشیدن پای علی خامنهای در مذاکرات هستهیی در کانون حملات روزنامههای این باند قرار دارد:
کیهان: جماعتی که چشمشان به دست آمریکا بود و همه چیز را در آینه مذاکرات با این کشور استکباری میدیدند، بعد از چهار سال اشتباه رفتنِ مسیر و نادیده گرفتن بدعهدیهای مکرر آمریکا و بیتوجهی به هشدارهای رهبرمعظم انقلاب و منتقدان دلسوز ، اکنون که به نقض آشکار برجام رسیدهاند، برای توجیه مسیر اشتباه رفته و خودشیفتگی و خوشبینی خود به کدخدا و فرار از پاسخگویی در محضر ملت، به فرافکنی و تناقضگویی روآوردهاند. یکی از این توجیهات و تناقضات خرج کردن از رهبر معظم انقلاب است که بهرغم حمایتهای بزرگوارانه و صبورانه ایشان از تیم مذاکرهکننده، این خود بزرگترین جفا به جایگاه رهبری و شخص حضرت آقاست. سخنران مراسم روز دانشجو در دانشگاه تهران گفت «ما هیچ قدمی در مورد برجام برنداشتیم مگر آن که با مقام معظم رهبری مشورت کردیم». برخی رسانههای داخلی و هماهنگ با رسانههای بیگانه در فضای تبلیغاتی خود نیز این بخش از صحبتهای این مقام اجرایی کشور را برجسته کردند.
وطن امروز: اینکه بعضیها بعد از عمری چرخش خلاف و رسیدن هر چند دیر به صحت نصایح بزرگان، بخواهند خود را مستظهر به حمایت رهبر انقلاب نشان دهند، قطعاً راهش سخن خلاف واقع نیست! عاقبت، از دوستترین دوستان تا دشمنترین دشمنان، نظر حضرت آقا درباره توافق را میدانند؛ هم میدانند ایشان از اساس، خوشبین به مذاکره با آمریکاییها نبودند، هم میدانند رهنمودی اگر ارائه دادند، ناظر بر کلیات بوده، نه جزئیات و آن هنگام که مانند نامه به رئیسجمهور الزامات و ملاحظات راهبردی خود را در 9 بند اعلام کردند کدامشان اجرایی شد؟
خب حالا! بعضیها عیبی ندارد خود را متکی به حمایت و نظر لطف رهبر فرزانه انقلاب نشان دهند لیکن راهش این نیست که مدعی شوند: «ما در برجام، قدمی برنداشتهایم الا آن که با بزرگان هماهنگ کرده باشیم!» نتیجه میشود اینکه، آحاد ملت برمیدارند و در حرکتی کاملاً خودجوش و البته قابل پیشبینی، شبکههای اجتماعی خود را پرمیکنند با قیاس ادعای ارائه شده از طرف ایشان و سخن بزرگان! نتیجه این قیاس هم، واضح است: «نخیر! هرگز اینگونه نبوده که شما در توافق، هر قدمی را هماهنگ با نظر مبتنی بر عقل و خرد بزرگان برداشته باشید! که اگر برداشته بودید، حتم، دشمن اینهمه کلاه «تقریبا هیچ» سرتان نمیگذاشت!»
اذعان به ناکارآمدیهای اجتماعی نظام و بازتاب آن در آسیبهای اجتماعی موضوع مقالات متعدد در روزنامههای باند رفسنجانی-روحانی است:
شرق: «درحالحاضر ۴۳ هزار ازدواج دختربچههای ۱۰ تا ۱۵ساله در کشور داریم که از این تعداد دو هزار دختربچه و پسربچه از همسر خود جدا شده یا بیوه شدهاند.
در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ تعداد ازدواج کودکان ۱۰ هزار مورد افزایش داشت و طلاق آنها هم روند افزایشی دارد
مردمسالاری: بحران بیآبی در ایران تاکنون 33هزار روستا را خالی از سکنه کرده و 25هزار روستا را با جمعیتی کمتر از 20 خانوار مواجه کرده است و باعث شده 10میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی کشور بلاتکلیف بمانند.
ما از نظر فیزیکی کمبود آب داریم ولی نمیتوانیم از آن غافل شویم که سالها کوتاهی در مسائل مدیریت آب بهخصوص در 12سال گذشته این بحران را شدیدتر کرده است.
در روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع اذعان به فساد همراه ابراز نگرانی از ناکارآمدی نظام در مواجهه با آسیبهای اجتماعی و پیامدهای آن دغدغه باندهای سرکوبگر شده است:
جوان: توکلی در نشست «در برابر فساد» : وزیری که با فشار، عضویت در هیأت مدیره ۱۸ شرکت را کنار گذاشت، امروز ۱۴ شرکت را در دست همسر و فرزندانش دارد... حال باید دید منظور احمد توکلی در رابطه با وزیری که همسر و فرزندانش 14شرکت را عهدهدار هستند کدام یک از وزراست و آیا این شرکتها خصوصی بوده و تماماً به این وزیر یا نزدیکانش تعلق دارد یا اینکه در شرکتها بهعنوان یک سهامدار هستند در عینحال باید دید رانتی از جایگاه این وزیر متوجه شرکتهای مذکور شده است یا خیر.
جوان: . تغییرات بنیادین در ساختار کشور چه بهلحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، لایههای مختلف کشور را درگیر مشکلات و آسیبهای فراوانی کرده است که شاید در مراحل اولیه شدت این آسیبها چندان حس نشود اما در مراحل بعدی گستردگی بیشتری هم خواهد یافت.
از دهه 80 تحت عنوان دهه بحرانهای اجتماعی یاد کرده بودند و اکنون در اواسط دهه 90 میبینیم که هر روز ابعاد جدید و گستردهتری از آسیبهای اجتماعی به چشم میخورد، در حالی که تهدیدات این آسیبها مورد غفلت واقع شده و اگر هم اقدامات متناقض و صرفاً سلبی صورت میگیرد، بهدلیل تأکیدهای مقام معظم رهبری است که این مسأله و عمق بحران را درک کردهاند. اما متأسفانه و در هر حال در سطوح مدیریتی و مسئولیتی توجهی به بحران آسیبهای اجتماعی نمیشود.
پیچیدگی و گستردگی شعاع موجود در حوزه آسیبهای اجتماعی به شکلی است که حل بحران مربوط به این حوزه در بازه زمانی مسئولیتی سه یا چهار ساله قطعیت نخواهد داشت و همین امر بر هراس دولتها دامن میزند. از سوی دیگر مطالبهگری قشرهای مردم در سطوح مختلف جامعه مزید بر علت میشود تا هیچ دولتی بهصورت جدی آن را در دستور کار قرار ندهد، جز در موارد محدودی که آسیبهای اجتماعی به قول معروف شکل «کف خیابانی» به خود میگیرد... در نهایت از دل آن موضوعاتی چون مقابله با اراذل و اوباش و گشت ارشاد بیرون میزند. این در حالی است که بنا به تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی عرصه کنونی وقت انجام کارهای فوقالعاده از سوی دستگاههای اصلی و همکار در موضوع کنترل و مقابله با آسیبهای اجتماعی است که برای مقابله با آن، پنج آسیب اصلی از جمله اعتیاد، حاشیهنشینی، طلاق، مناطق بحرانی و حاد و مفاسد اخلاقی و اجتماعی باید اولویت قرار گیرد.
در روزنامههای باند رفسنجانی، به شکلی بودن ادعاهای حکومتی در مبارزه با قاچاق اذعان شده است:
ابتکار: وزیر صنعت، معدن و تجارت در هفتمین اجلاس عمومی ششمین دوره نمایندگان اتاق اصناف ایران گفت: باید در مبادی ورودی کالا با قاچاق مقابله کرد و در این راستا توافق نامهیی با وزارت کشور در مورد " تهلنجی " امضا کردیم که میتواند مشکلات بسیاری را حل کند. پیش از این هم کولبران نوک پیکان مبارزه با قاچاق را به خود اختصاص داده بودند. ته لنجیها، کولبران و پیله وران تنها بخش خرد معضل قاچاق در کشور را تشکیل میدهند در حالی که حجم بزرگ ورودی قاچاق به کشور بهطور قطع جای پایی فراتر از این افراد ضعیف دارند. طی چند دهه اخیر اقتصاد شهرهای مرزی برای ساکنان آن، ارمغانی جز محرومیت و بیکاری به همراه نداشته است و در نهایت جایگزین این بیکاری، کولبری و قاچاق یا مهاجرت به شهرهای بزرگ بوده است.
مبارزه با کولبری و ته لنجی در شرایط فعلی مصداق بارز دزدیدن منار قبل از کندن چاه است.
سایر عنوانهای اقتصادی اجتماعی روزنامهها، حاکی از گسترش دامنهٴ بحرانهای نظام است:
آفتاب یزد: معاون وزیر کشاورزی: شکر فقط توسط 3، 2 تاجر وارد میشد، تلاش دولت برای شکستن انحصار واردات شکر
ابرار: نامه فاضل لاریجانی به دادستان تهران: داراییهای نزدیکان احمدینژاد و ناطق نوری بررسی شود
رسالت: جهانگیری: بیکاری با حرف زدن حل نمیشود
رسالت: فواد ایزدی: رویکرد جناحی به سیاست خارجی سم مهلک است
سیاست روز: بیکاری و تورم چالشهایی که جدی گرفته نمیشود
سیاست روز: استیضاح آخوندی انتظاری که نباید از آن چشمپوشی کرد
فرهیختگان: معاون اول رئیسجمهور مطرح کرد: پرداخت حقوق کارمندان چالش جدید دولت
هدف و اقتصاد: گاز خانگی گران میشود
.
آفتاب یزد: سعید حجاریان: ایران برجام را بر هم نمیزند- مدل ریاستجمهوری ترامپ سلطانی است
آفتاب یزد: دلواپسان برجام را در تابوت کرده و تشییع هم نمودند، تمسخر شادی برجامی مردم
شهروند: جهانگیری در جمع نمایندگان اتاق اصناف ایران: هیچ کشوری به اندازه ایران درگیر قاچاق نیست
فرهیختگان: معاون اول رئیسجمهور مطرح کرد: پرداخت حقوق کارمندان چالش جدید دولت
هدف و اقتصاد: گاز خانگی گران میشود
هدف و اقتصاد: نعمتزاده: تشدید کنترل در واردات ته لنجی
همدلی پزشکیان نایبرئیس مجلس شورای اسلامی: حقوقهای نجومی عوامفریبی است
روزنامههای باند رفسنجانی – روحانی بر ضرورت تمکین به شرایط جدید تمدید تحریمها تأکید کرده و نسبت به تخطی از آن به نظام هشدار دادهاند:
شرق: سه هشدار درباره ایسا: تمدید این قانون و تفسیری که از آن یکباره در فضای سیاست داخلی ایران غالب شده، قطاری را به سمت تقابل مستقیم با دولت جدید آمریکا به حرکت درآورده که در مقطع فعلی ظاهراً کمتر کسی به فکر ترمز و سرعتگیر آن است!
هر چند اغلب سیاسیون کشور تمدید «قانون تحریم ایران» را «نقض برجام» خواندهاند، اما لازم است این نکته را در نظر داشته باشیم که در فضای بینالمللی، جامعه «حقوقدانان» الزاماً با چنین برداشتی موافقت ندارد. به واقع، بسیاری از حقوقدانان معتقدند تمدید قانون «ایسا» صرفاً بهمثابه تمدید «اختیارات» رئیسجمهور آمریکا برای وضع تحریم علیه ایران (در صورت تخطی ایران از برجام) است و مادام که بندهای تعلیقشده این قانون احیا و به اجرا گذاشته نشدهاند، «نقض برجام» صورت نگرفته است.
ضمن اینکه، مطابق نص برجام، دولت آمریکا تعهد کرده است که قوه مقننهاش زیرساختهای حقوقی تحریمها را حداکثر تا سال ۲۰۲۳ - در ازای تصویب پروتکل الحاقی از سوی مجلس شورای اسلامی ایران - لغو کند؛ از این رو، در مقطع فعلی، فسخ «زودهنگام» این قانون-که زیرساخت تحریم یا بهاصطلاح فنی Authority محسوب میشود-را فراتر از تعهدات آمریکا ارزیابی میکنند. به عبارت دیگر، اثبات اینکه قوه مقننه آمریکا با تمدید اختیارات تعلیقشده رئیسجمهور - در این مقطع از اجرای قرارداد - مرتکب «نقض برجام» شده است، آنقدر هم که در فضای داخلی ایران تصور میشود، امر سهلالوصولی نیست. در نتیجه، لازم است تصمیمگیران کشور در نظر داشته باشند که نبود تناسب میان واکنش و گفتمان سیاسی آنها با تفسیر «حقوقی» این اقدام کنگره از منظر جامعه بینالمللی، میتواند زمینهساز انزوای ایران و دستمایه سوءاستفاده سیاسی و تبلیغاتی از جانب دولت جدید در واشینگتن شود... لازم است با رویکارآمدن دولت ترامپ، مسئولان کشور - ضمن رعایت اصول پایهیی سیاست خارجه کشور - نسبت به احتمال افزایش تنش با آمریکا حساس و هوشیار باشند. چینش کابینه دولت ترامپ، مواضع بسیار تند او علیه ایران، اتهامهای مکرر تیم سیاست خارجه او درباره «نقض برجام از جانب ایران»، تمایل او به دستیابی به یک «معامله بزرگ» با روسیه، همسویی مجلسین نمایندگان و سنا با دولت او و نزدیکیاش با نخستوزیر رژیم اسرائیل، همگی نشان از یک صفآرایی بیسابقه و تمامقد علیه ایران دارد. یک صفآرایی درخور ملاحظه که سالهاست طیف ایرانستیز و جنگطلب در دستگاه نظامی و سیاست خارجه آمریکا در انتظار و در پی تشکیل آن بوده است. در نتیجه، ضروری است موضعگیریها و اظهارات در مورد توافق هستهیی - بیش از آن که تابع محاسبات انتخاباتی و ملاحظات سیاست داخلی باشد - مبتنی بر ملزومات و ضرورتهای فضای جدید بینالمللی باشد.
در برخی دیگر از روزنامههای باند رفسنجانی تلاش برای کاستن از التهابات ناشی از وحشت در دوران جدید با تناقضگویی و توصیه به زهرخوران همراه است:
آرمان: سعید حجاریان درباره رابطه ایران و آمریکا در عصر ترامپ هم معتقد است: «جمهوریخواهان با ما بهتر هستند، اهل معاملهاند و کاری با حقوقبشر هم ندارند؛ چون جمهوریخواهان همیشه دوست دارند با کشورهای دیکتاتوری مانند عربستان سعودی کار کنند و کاری با ما ندارند، در دوره اوباما انگار موضوع برعکس شد، اوباما در زمینه حقوقبشر مشکل کمتری با ما داشت؛ اما ممکن است ترامپ با ما مشکل داشته باشد، بهویژه با وجود لابی آیپک که بیشتر در جمهوریخواهان نفوذ دارند ممکن است ایران را حتی در زمینه حقوقبشر زیر فشار قرار دهد. شما ببینید فیدل کاسترو از دنیا میرود و ترامپ میگوید، دیکتاتور بیرحم مرد؛ اما اوباما مرگ کاسترو را تسلیت گفت و محترمانهتر برخورد کرد. این رفتار ترامپ میتواند برای ما هم نشانه باشد؛ بنابراین من معتقدم ترامپ با ما مشکل خواهد داشت و در مقابل ما هم با او بیشتر از اوباما دچار تنش میشویم». حجاریان گفته است: «مقامات ایران تهدید کردند در صورت تمدید تحریمها ما هم بستههای موردنظر خودمان را داریم و عکسالعمل نشان خواهیم داد؛ اما نگفتند این واکنش به برجام مرتبط خواهد بود، در این مسأله باید دقت شود؛ به نظر من عکسالعمل ایران در راستای برهمزدن برجام نخواهد بود ایران در زمینههای دیگر واکنش خواهد داشت».
روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع به حملاتشان به باند رفسنجانی روحانی ادامه دادهاند، پاسخ به اظهارات حسن روحانی در روز 16آذر و به میان کشیدن پای علی خامنهای در مذاکرات هستهیی در کانون حملات روزنامههای این باند قرار دارد:
کیهان: جماعتی که چشمشان به دست آمریکا بود و همه چیز را در آینه مذاکرات با این کشور استکباری میدیدند، بعد از چهار سال اشتباه رفتنِ مسیر و نادیده گرفتن بدعهدیهای مکرر آمریکا و بیتوجهی به هشدارهای رهبرمعظم انقلاب و منتقدان دلسوز ، اکنون که به نقض آشکار برجام رسیدهاند، برای توجیه مسیر اشتباه رفته و خودشیفتگی و خوشبینی خود به کدخدا و فرار از پاسخگویی در محضر ملت، به فرافکنی و تناقضگویی روآوردهاند. یکی از این توجیهات و تناقضات خرج کردن از رهبر معظم انقلاب است که بهرغم حمایتهای بزرگوارانه و صبورانه ایشان از تیم مذاکرهکننده، این خود بزرگترین جفا به جایگاه رهبری و شخص حضرت آقاست. سخنران مراسم روز دانشجو در دانشگاه تهران گفت «ما هیچ قدمی در مورد برجام برنداشتیم مگر آن که با مقام معظم رهبری مشورت کردیم». برخی رسانههای داخلی و هماهنگ با رسانههای بیگانه در فضای تبلیغاتی خود نیز این بخش از صحبتهای این مقام اجرایی کشور را برجسته کردند.
وطن امروز: اینکه بعضیها بعد از عمری چرخش خلاف و رسیدن هر چند دیر به صحت نصایح بزرگان، بخواهند خود را مستظهر به حمایت رهبر انقلاب نشان دهند، قطعاً راهش سخن خلاف واقع نیست! عاقبت، از دوستترین دوستان تا دشمنترین دشمنان، نظر حضرت آقا درباره توافق را میدانند؛ هم میدانند ایشان از اساس، خوشبین به مذاکره با آمریکاییها نبودند، هم میدانند رهنمودی اگر ارائه دادند، ناظر بر کلیات بوده، نه جزئیات و آن هنگام که مانند نامه به رئیسجمهور الزامات و ملاحظات راهبردی خود را در 9 بند اعلام کردند کدامشان اجرایی شد؟
خب حالا! بعضیها عیبی ندارد خود را متکی به حمایت و نظر لطف رهبر فرزانه انقلاب نشان دهند لیکن راهش این نیست که مدعی شوند: «ما در برجام، قدمی برنداشتهایم الا آن که با بزرگان هماهنگ کرده باشیم!» نتیجه میشود اینکه، آحاد ملت برمیدارند و در حرکتی کاملاً خودجوش و البته قابل پیشبینی، شبکههای اجتماعی خود را پرمیکنند با قیاس ادعای ارائه شده از طرف ایشان و سخن بزرگان! نتیجه این قیاس هم، واضح است: «نخیر! هرگز اینگونه نبوده که شما در توافق، هر قدمی را هماهنگ با نظر مبتنی بر عقل و خرد بزرگان برداشته باشید! که اگر برداشته بودید، حتم، دشمن اینهمه کلاه «تقریبا هیچ» سرتان نمیگذاشت!»
اذعان به ناکارآمدیهای اجتماعی نظام و بازتاب آن در آسیبهای اجتماعی موضوع مقالات متعدد در روزنامههای باند رفسنجانی-روحانی است:
شرق: «درحالحاضر ۴۳ هزار ازدواج دختربچههای ۱۰ تا ۱۵ساله در کشور داریم که از این تعداد دو هزار دختربچه و پسربچه از همسر خود جدا شده یا بیوه شدهاند.
در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ تعداد ازدواج کودکان ۱۰ هزار مورد افزایش داشت و طلاق آنها هم روند افزایشی دارد
مردمسالاری: بحران بیآبی در ایران تاکنون 33هزار روستا را خالی از سکنه کرده و 25هزار روستا را با جمعیتی کمتر از 20 خانوار مواجه کرده است و باعث شده 10میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی کشور بلاتکلیف بمانند.
ما از نظر فیزیکی کمبود آب داریم ولی نمیتوانیم از آن غافل شویم که سالها کوتاهی در مسائل مدیریت آب بهخصوص در 12سال گذشته این بحران را شدیدتر کرده است.
در روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع اذعان به فساد همراه ابراز نگرانی از ناکارآمدی نظام در مواجهه با آسیبهای اجتماعی و پیامدهای آن دغدغه باندهای سرکوبگر شده است:
جوان: توکلی در نشست «در برابر فساد» : وزیری که با فشار، عضویت در هیأت مدیره ۱۸ شرکت را کنار گذاشت، امروز ۱۴ شرکت را در دست همسر و فرزندانش دارد... حال باید دید منظور احمد توکلی در رابطه با وزیری که همسر و فرزندانش 14شرکت را عهدهدار هستند کدام یک از وزراست و آیا این شرکتها خصوصی بوده و تماماً به این وزیر یا نزدیکانش تعلق دارد یا اینکه در شرکتها بهعنوان یک سهامدار هستند در عینحال باید دید رانتی از جایگاه این وزیر متوجه شرکتهای مذکور شده است یا خیر.
جوان: . تغییرات بنیادین در ساختار کشور چه بهلحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، لایههای مختلف کشور را درگیر مشکلات و آسیبهای فراوانی کرده است که شاید در مراحل اولیه شدت این آسیبها چندان حس نشود اما در مراحل بعدی گستردگی بیشتری هم خواهد یافت.
از دهه 80 تحت عنوان دهه بحرانهای اجتماعی یاد کرده بودند و اکنون در اواسط دهه 90 میبینیم که هر روز ابعاد جدید و گستردهتری از آسیبهای اجتماعی به چشم میخورد، در حالی که تهدیدات این آسیبها مورد غفلت واقع شده و اگر هم اقدامات متناقض و صرفاً سلبی صورت میگیرد، بهدلیل تأکیدهای مقام معظم رهبری است که این مسأله و عمق بحران را درک کردهاند. اما متأسفانه و در هر حال در سطوح مدیریتی و مسئولیتی توجهی به بحران آسیبهای اجتماعی نمیشود.
پیچیدگی و گستردگی شعاع موجود در حوزه آسیبهای اجتماعی به شکلی است که حل بحران مربوط به این حوزه در بازه زمانی مسئولیتی سه یا چهار ساله قطعیت نخواهد داشت و همین امر بر هراس دولتها دامن میزند. از سوی دیگر مطالبهگری قشرهای مردم در سطوح مختلف جامعه مزید بر علت میشود تا هیچ دولتی بهصورت جدی آن را در دستور کار قرار ندهد، جز در موارد محدودی که آسیبهای اجتماعی به قول معروف شکل «کف خیابانی» به خود میگیرد... در نهایت از دل آن موضوعاتی چون مقابله با اراذل و اوباش و گشت ارشاد بیرون میزند. این در حالی است که بنا به تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی عرصه کنونی وقت انجام کارهای فوقالعاده از سوی دستگاههای اصلی و همکار در موضوع کنترل و مقابله با آسیبهای اجتماعی است که برای مقابله با آن، پنج آسیب اصلی از جمله اعتیاد، حاشیهنشینی، طلاق، مناطق بحرانی و حاد و مفاسد اخلاقی و اجتماعی باید اولویت قرار گیرد.
در روزنامههای باند رفسنجانی، به شکلی بودن ادعاهای حکومتی در مبارزه با قاچاق اذعان شده است:
ابتکار: وزیر صنعت، معدن و تجارت در هفتمین اجلاس عمومی ششمین دوره نمایندگان اتاق اصناف ایران گفت: باید در مبادی ورودی کالا با قاچاق مقابله کرد و در این راستا توافق نامهیی با وزارت کشور در مورد " تهلنجی " امضا کردیم که میتواند مشکلات بسیاری را حل کند. پیش از این هم کولبران نوک پیکان مبارزه با قاچاق را به خود اختصاص داده بودند. ته لنجیها، کولبران و پیله وران تنها بخش خرد معضل قاچاق در کشور را تشکیل میدهند در حالی که حجم بزرگ ورودی قاچاق به کشور بهطور قطع جای پایی فراتر از این افراد ضعیف دارند. طی چند دهه اخیر اقتصاد شهرهای مرزی برای ساکنان آن، ارمغانی جز محرومیت و بیکاری به همراه نداشته است و در نهایت جایگزین این بیکاری، کولبری و قاچاق یا مهاجرت به شهرهای بزرگ بوده است.
مبارزه با کولبری و ته لنجی در شرایط فعلی مصداق بارز دزدیدن منار قبل از کندن چاه است.
سایر عنوانهای اقتصادی اجتماعی روزنامهها، حاکی از گسترش دامنهٴ بحرانهای نظام است:
آفتاب یزد: معاون وزیر کشاورزی: شکر فقط توسط 3، 2 تاجر وارد میشد، تلاش دولت برای شکستن انحصار واردات شکر
ابرار: نامه فاضل لاریجانی به دادستان تهران: داراییهای نزدیکان احمدینژاد و ناطق نوری بررسی شود
رسالت: جهانگیری: بیکاری با حرف زدن حل نمیشود
رسالت: فواد ایزدی: رویکرد جناحی به سیاست خارجی سم مهلک است
سیاست روز: بیکاری و تورم چالشهایی که جدی گرفته نمیشود
سیاست روز: استیضاح آخوندی انتظاری که نباید از آن چشمپوشی کرد
فرهیختگان: معاون اول رئیسجمهور مطرح کرد: پرداخت حقوق کارمندان چالش جدید دولت
هدف و اقتصاد: گاز خانگی گران میشود
.