اولین پروازی که قرار بود روز سهشنبه ۲۴خرداد، پناهجویان اخراجی را از انگلستان به رواندا ببرد، بهدنبال دخالت دادگاه حقوقبشر اروپا در آخرین لحظه لغو شد.
قرار بود این پرواز هفت نفر را که برای دریافت پناهندگی به انگلستان آمده بودند، به رواندا در شرق آفریقا منتقل کند. اما یک ساعت و نیم قبل از برخاستن هواپیما به حکم دادگاه حقوق بشر اروپا این پرواز لغو شد.
دادگاه حقوقبشر اروپا به نفع یکی از این هفت پناهجو رأی داده بود، ولی شکایت وکلای شش پناهجو دیگر نیز بعد از آن پذیرفته شد. گفته میشود سه تن از این هفت پناهجو شهروند ایران هستند.
لازم به ذکر است که، روز دوشنبه ۲۳خرداد جمع زیادی از مردم لندن در اعتراض به تصمیم دولت انگلستان مبنی بر دیپورت پناهندگان خارجی به کشور رواندا، در مقابل مقر وزارت کشور دست به تظاهرات زدند. اعتراض کنندگان شعار میدادند با صدای بلند و رسا میگوییم، از پناهندگان استقبال میکنیم.
دیپورت پناهندگان به رواندا بخشی از طرح جدید انگلستان برای انتقال مهاجران خارجی مظنون به ورود غیرقانونی به خاک این کشور است که در آن بهجای اجازه درخواست پناهندگی در انگلستان، از اقامت آنها در رواندا حمایت میشود. طبق قوانین حقوقبشر انساندوستانه بینالمللی نمیتوان کسی را وادار به اقامت اجباری در جایی نمود. (رویترز ۲۴خرداد).
نیویورک تایمز روز ۲۴خرداد در این باره نوشت: این تصمیم مخالفت شدیدی را بهخاطر غیراخلاقی بودن و غیرقابل اجرا بودن از سوی شخصیتهای مذهبی، مددکاران اجتماعی و همچنین ولیعهد انگلستان برانگیخته است.
به گفته کلیر موسلی مؤسس یک سازمان خیریه بریتانیا ۲۳پناهنده قبلی به دلایلی از قبیل قربانی شکنجه و یا قاچاق انسان بودن و یا شرایط حاد پزشکی از پرواز به رواندا خارج شدند.
درخواستهای استیناف روز دوشنبه اولین چالشهای قانونی در مورد این سیاست و برای اسکان هزاران مهاجری که از کشورهایی مانند آلبانی، عراق، سوریه و سودان از طریق کانال مانش وارد بریتانیا شدهاند را نشان میدهد.