در شرایطی که بحرانهای عمیق رژیم ایران را فراگرفته، سران رژیم در خارج ایران بهدنبال نجات توافق اتمی هستند. این بار سوئیس و اتریش بهعنوان محل مطرح شدن درخواستهای سران این رژیم انتخاب شده است.
حسن روحانی رئیسجمهور رژیم به این کشورها سفر کرده تا حمایت کشورهای اروپایی را برای رویارویی با تحریمهای آمریکا جمعآوری کند.
سوئیس بهعنوان حافظ منافع آمریکا در ایران نمیتواند محل خوبی برای برآورده کردن چنین خواستههایی باشد. اتریش نیز که برای شش ماه رئیس دورهای اتحادیه اروپاست نمیتواند در مقابل تهدیدهای آمریکا به مجازات شرکتهای اروپایی که با این رژیم همکاری میکنند مقاومت کند.
تهدید آمریکا به اعمال شدیدترین مجازات ها علیه شرکتهای اروپایی مانع بزرگی است که اروپا نمیتواند از آن عبور کند. علاوه بر این آمریکا به کشورهای وارد کننده نفت این رژیم هشدار داده تا واردات نفت ایرانی را تا به صفر برسانند.
فشار به رژیم ایران با به صفررساندن صادرات نفت آن
برایان هوک یکی از مشاوران دولت و مدیر سیاستگذاری وزارتخارجه آمریکا میگوید با به صفر رساندن واردات نفت ایرانی در کشورها میخواهیم فشار بر روی رژیم ایران را افزایش دهیم. او روز دوشنبه ۱۱تیرماه ضمن تشریح راهبرد جدید دولت ترامپ در قبال رژیم ایران، اعلام کرد دور جدید تحریمهای شدید علیه این رژیم از ۱۳مرداد، و بخش بعدی آن از ۱۵آبان اجرا میشود و تلاش خواهد شد که صادرات نفت ایران به صفر برسد. برایان هوک در نشست خبریاش تأکید کرد: هدف آمریکا تغییر رفتار رژیم ایران و برآورده کردن خواسته مردم این کشور است.
ترس شرکتهای بزرگ از تحریمهای آمریکا
تا این تاریخ بسیاری از شرکتهای اروپایی بزرگ وضعیت فعالیت خود در ایران را تعیینتکلیف کردهاند چرا که از مجازاتهای آمریکا میترسند. عدهیی از آنها از بازار ایران خارج شدهاند و تعدادی دیگر نیز گفتهاند که خارج خواهند شد. از نظر سیاستمداران اروپایی عملکرد این شرکتها که بهدنبال منافعشان در بازار ایران هستند فعالیت هایشان را در بازارهای بزرگتر جهان بسیار تهدید میکند.
در این رابطه دکتر عبدالله حمود عضو انستیتو سلطنتی انگلستان میگوید: قطعاً مجازاتهای آمریکایی دامنهای گسترده دارد که از مرزها فرا میرود و از مرزهای سیاسی به مرزهای اقتصادی کشیده میشود. کشورهای اروپایی تلاش میکنند از منافع خود حفاظت کنند ولی همین تلاش با بسیاری سختیها روبهروست. باید توجه کرد که میان کشورهای اروپایی و آمریکایی تضاد منافع وجود دارد و رژیم ایران میخواهد بر روی این شکاف بازی کند. در اینجا اروپاییها میبایست موضعشان را تعیینتکلیف کنند. کشورهای اروپایی سعی میکنند رژیم ایران را وادار کنند که برنامه موشکهای بالستیکیاش را کنار بگذارد، دخالت در کشورهای عربی را متوقف کند و به خواستههای آمریکا گردن بگذارد.