روز سهشنبه گذشته رئیس جمهور آمریکا، در ملاقات با گروهی از سرمایه گذاران آمریکایی، در ایالت لوئیزیانا گفت که تصویب و اجرای لایحه کمک دولت به موسسات بزرگ، برای بهبود وضعیت نظام مالی بوده وباعث کاهش اضطراب مردم و نگرشی آرامتر نسبت به اوضاع شده است. اشاره وی به اجرای لایحه اختصاص هفتصد میلیارد دلار کمک دولت، برای افزایش نقدینگی و جلوگیری از ورشکستگی احتمالی تعدادی از موسسات مالی و بانکی آمریکا بود.
- پس از تصویب لایحه کمک، دولت آمریکا بخشی از سهام موسسات مالی بحرانزده را خرید. اما همزمان اعلام کرد که تنها برای مدتی محدود این مالکیت را در اختیار خواهد داشت. برخی ناظران این اقدام را نوعی ’ملی کردن محدود’ بنگاههای بخش خصوصی تعبیر کردند.
رئیس جمهور آمریکا در این رابطه گفته است که به لحاظ عقیدتی، با مداخله دولت در امور اقتصادی موافق نیست و به خصوص، مالکیت و مدیریت دولتی بنگاههای اقتصادی را قابل قبول نمیداند، اما تنها راه برای نجات اقتصاد آمریکا همین راه کار بود.
شماری از کشورهای غربی نیز تدابیر مشابهی را برای مقابله با بحران مالی کنونی به اجرا گذاشته اند، برخی کارشناسان معتقدند که هرچند اقدامات اخیر احتمالا مانع از فروپاشی نظام مالی بینالمللی شده، اما اقتصاد جهانی همچنان با خطر بروز رکودی گسترده مواجه است. پیشبینی میشود که قربانی اصلی این رکود کشورهای در حال توسعه و فقیر باشند.
سازمان بینالمللی کار هشدار داده است که بحران مالی جهانی ممکن است تعداد بیکاران در جهان را 20میلیون نفر افزایش دهد و تا پایان سال 2009 شمار بیکاران در جهان به 210 میلیون نفر برسد.
سازمان بینالمللی کار، همچنین پیش بینی کرده که 40 میلیون نفر دیگر بر شمار گرسنگان در جهان اضافه خواهد شد، و میلیونها نفر ناچار خواهند بود با پولی کمتر از یک دلار در روز زندگی کنند.
این سازمان میگوید: دولتها پس از نجات بانک ها اکنون باید توجه خود را روی یک طرح نجات اقتصادی برای ایجاد اشتغال و اجتناب از بحران اجتماعی متمرکز کنند.
حمایت دولتهای بزرگ سرمایهداری، از سیستم بانکی جهان، اطمینان خاطری به خریداران سهام داد، و قیمت سهام در بازارهای بورس آسیا، اروپا، و آمریکا را کمی افزایش داد، به ویژه پشتیبانی اخیر هلند با تزریق 13 میلیارد دلار و کره جنوبی با تضمین 100میلیارد دلار اعتبار برای سیستم های بانکی این کشور، یکی از دلایل بالا رفتن بهای سهام بازارهای بورس محسوب می شد.
این افزایش همچنین در پی دیدار هفته گذشته سارکوزی، رییس جمهوری فرانسه، به همراه باروسو رئیس کمیسیون اروپا، با جرج بوش، رییس جمهوری آمریکا در واشنگتن صورت گرفت، که طی آن رهبران دو کشور موافقت کردند که به منظور جلوگیری از تکرار بحرانهای مالی مشابه در آینده، اصلاحات اساسی در سیستم مالی جهان بوجود آورند.
سارکوزی خواستار ارزیابی موسسات مالی عمده و تجدید نظر در سیستم مبادلات ارزی جهان شده است، گوردن براون، نخست وزیر بریتانیا، تغییراتی بنیادی در سیستم سرمایه داری، از جمله نظارت و کنترل ۳۰ موسسه بزرگ مالی جهان را پشنهاد کرده است. اما بوش اجلاس سران 8 کشورهای عمده صنعتی چشم دوخته است. قرار است رهبران هشت کشور صنعتی بزرگ جهان ماه آینده در یک اجلاس دور هم جمع شوند و یک رشته تدابیر هم آهنگ برای مبارزه با بحران مالی کنونی و جلوگیری از تکرار آن اتخاذ کنند. در این اجلاس به احتمال زیاد چین، هند و دیگر اقتصادهای بزرگ جهان نیز شرکت خواهند داشت.
تصمیم انجام این مذاکرات پس از درخواست گوردون براون نخست وزیرانگلستان، برای بازسازی صندوق بینالمللی پول جهت کمک به نظارت بر نظامهای مالی جهان اتخاذ شد.
بحران مالی جهانی و تلاشها برای مهار آن همچنان ادامه دارد
- گزارشات و تحلیلها
- 1387/08/02

جرج بوش و هنریک پالسون
<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/31e03095-f7ee-46d0-a4e0-eed3c9cfef36"></iframe>