در میان اسناد منتشر شده از تسخیر و از دسترس خارج کردن کل شبکه داخلی شدیداً حفاظتشده نهاد ریاستجمهوری رئیسی جلاد در تهران که توسط کانال تلگرامی «قیام تا سرنگونی»، در روز دوشنبه ۸خرداد ۱۴۰۲، صورت گرفت، نامه سری مخبر به خامنهای ولیفقیه ارتجاع بابت بدهیهای سوریه به رژیم ایران به چشم میخورد.
در نامه سری مخبر معاون اول رئیسی جلاد به خامنهای، بدهیهای سوریه به ایران در بخشهای غیرنظامی و غیرامنیتی را حدود ۱۱.۶میلیارد دلار تا سال ۱۳۹۹ اعلام کرده است.
در بخشی از این نامه به وضعیت فعلی رژیم اسد اشاره شده است که این کشور در مقایسه با دوره بحران به حمایتهای نظامی و امنیتی کمتری به رژیم ایران نیاز دارد و همچنین اشاره شده است که مزدوران رژیم در سوریه آزادی عمل گذشته را ندارند و نیاز است که تدبیری برای این موضوع اندیشیده شود. همچنین در این نامه چشماندازی برای سرمایهگذاری در سوریه دیده نمیشود بهدلیل اینکه رژیم سوریه در موضوع بازسازی به منابع و سرمایههای چند صد میلیارد دلاری نیاز دارد که بهدلیل اینکه منابع مالی دولت برای مشارکت در بازسازی و روندهای اقتصادی سوریه کافی نیست این امکان را از دست دادهاند.
در بخشی از نامه مخبر به خامنهای در مورد سوریه آمده است:
با احترام و تحیات، همانگونه که مستحضرید، ج. ا. ایران در بحران ده ساله سوریه با عنایت به دستورات حضرتعالی و با هدف تأمین امنیت ملی و ملاحظات ایدئولوژیک حضور قدرتمند نظامی و امنیتی در این کشور داشت که تاثیرات آن بهوضوح قابل مشاهده بوده و در محافل سیاسی جهان بهعنوان یک الگو مطرح است اینک با عبور از مرحله نظامی و امنیتی بحران و برقراری ثبات در بخشهای زیادی از خاک سوریه شیوه حضور ج. ا. ایران در سوریه بر اساس مقتضیات زمان حال نیاز به بازنگری دارد و با افزایش اهمیت متغیرهای، غیرنظامی لازم است به برنامههای سیاسی، اقتصادی اجتماعی فرهنگی و... توجه ویژه داشت تا حضور کشورمان در سوریه استمرار داشته و تثبیت شود. تعدد بازیگران و منافع آنها در سوریه این تغییر در رفتار در ابعاد مختلف را ضروری مینماید.
۱۴ - یادداشت تفاهم همکاری در زمینه پروژههای کوچک و متوسط
ملاحظات
(الف) افزایش قدرت نظام سوریه و ثبات این کشور در مرحله جدید به این معنی است که این کشور به حمایتهای نظامی و امنیتی کمتری در مقایسه با دوره بحران نیاز دارد و گروههای مقاومت تحت حمایت... ایران در سوریه عمدتاً در قالب نیازها اهداف و مأموریتهای تعریف شده از سوی نظام سوریه ایفای نقش میکنند و از آزادی عمل سابق برخوردار نیستند. لذا ضرورت دارد در مورد نوع نقش آفرینی گروههای مقاومت در سوریه تدبیر مناسب برای شرایط جدید اندیشیده شود.
ب) در عرصه اقتصادی و موضوع بازسازی بعد از جنگ سوریه به منابع و سرمایههای چند صد میلیارد دلاری نیاز داشته و چشمانداز مناسبی برای سرمایهگذاری اقتصادی ایران در این حوزه وجود ندارد بهخصوص منابع مالی دولت برای مشارکت در بازسازی و روندهای اقتصادی سوریه کافی نیست لذا برنامهریزی برای حضور طرفهای ثالث در این حوزه ضروری است.
- خاطرنشان میشود پس از سفر اعلام نشده بشار اسد به تهران و دیدار او با علی خامنهای و ابراهیم رئیسی، محمود صادقی نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در توییتی نوشت: آیا وقت آن نرسیده گزارشی از هزینههای هنگفت مادی و انسانی که با وجود کمبودهای داخلی صرف حفظ رژیم بشار اسد کردید به ملت بدهید؟