روزنامه حکومتی شرق روز دوشنبه ۲۶اردیبهشت به موضوعی که در دوران حکومت آخوندی جزو دردهای شدت گرفته اجتماعی است پرداخته و نوشت: مصرف نوشیدنیهای الکلی در ۴۲سال اخیر با اینکه ممنوع بوده، کاهش نیافته/ ایران از نظر سرانه مصرف الکل، رتبه نهم را دارد
این روزنامه موضوع مصرف الکل در ایران را به مثلثی تشبیه کرد که دو ضلع آن مصرف کننده و تولیدکننده هستند ولی به ضلع سوم که در واقع مقصر اصلی این درد اجتماعی است اشارهیی نکرد و نوشت: در ماجرای مسمومیتهای الکلی، نمیتوان صرفاً مصرفکنندگان را مقصر دانست. اینکه بگوییم مصرف نکنند و مشکل خودشان است، عین بیمسئولیتی و فرار از جایگاه پاسخگویی است. عاملان چنین رویدادهایی را میتوان اضلاع مثلثی فرض کرد که یک ضلع آن فرد مصرفکننده و ضلع دوم فرد تولیدکننده است.
در هیچ دوره تاریخی حتی جامعه ایران تهی از مصرفکننده و تولیدکننده مشروبات الکلی نبوده است. تجربه این ۴۲سال نیز نشان داده است که با وجود ممنوعیت مصرف، از میزان مصرف کم نشده است.
گزارش سازمان جهانی بهداشت نشان میدهد که ایران از نظر سرانه مصرف الکل در میان مصرفکنندگان «مداوم» نوشیدنیهای الکلی، رتبه نهم را در میان ۱۸۹کشور جهان به خود اختصاص داده است. مطابق گزارش این سازمان هر ایرانی بالای ۱۵سال که «به طور مرتب الکل مینوشد»، در سال۲۰۱۶ به طور میانگین ۲۸.۴ لیتر الکل خالص مصرف کرده است. این رقم در سال۲۰۱۰ به میزان ۲۴.۸ لیتر بوده است.
آنچه که از گزارش فوق میتوان دریافت این است که مصرف الکل در ایران همچون مصرف مواد مخدر هیچ علتی ندارد جز فشارهای معیشتی و سختیهایی که رژیم حاکم بر مردم تحمیل کرده و برای رهایی از این فشارها حتی برای ساعاتی راهی بجز مصرف این مواد باقی نگذاشته است.