تجارتنیوز روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت از کشف ۲۶۵۰۰ خودرو احتکار شده در انبارهای غیررسمی خبر داد و نوشت:
یک مقام ارشد نیروی انتظامی از کشف بیش از ۲۶ هزار و ۵۰۰ دستگاه دستگاه خودرو «احتکار شده» در پارکینگهای «غیررسمی خودروسازان کشور» خبر داد.
این در حالی است که در سالهای اخیر یکی از معضلات شهروندان عدم دریافت خودروهای ثبتنام شده است که گاهی زمان انتظار برای دریافت خودرو به سالها میکشد.
این سرکرده انتظامی یکی از «مشکلات پلیس با خودروسازان داخلی» را وجود «پارکینگهای غیررسمی» دانست که از آنها برای «دپو خودرو» استفاده میشود.
از سوی دیگر رحیمی در این مورد گفته که از ۷۰ مورد پارکینگی که تحت نظارت قرار گرفته، تنها ۲۰ پارکینگ «رسمی» بودند و ۵۰ پارکینگ «غیررسمی» محسوب میشدند.
سرکرده پلیس امنیت اقتصادی فراجا گفت: «اواخر پارسال مطلبی در فضای مجازی نشر شد مبنی بر اینکه تعداد قابل توجهی خودروی نیسان در یکی از پارکینگهای غیررسمی احتکار شده است که بلافاصله پلیس امنیت اقتصادی به این موضوع ورود کرد و در بررسی پلیس مشخص شد که افزون بر ۱۴ هزار دستگاههای وانت نیسان زامیاد و پادرا که احتمال احتکار هم داشتند، در آن پارکینگ غیررسمی دپو و انبار شده بود و این در حالی است که مردم حواله خرید خودروها داشتند و بهرغم این همه خودرو، به مردم خودرویی تحویل نمیشد».
در اثر بیکفایتی کارگزاران رژیم بازار خودرو در ایران یکی از چالشبرانگیزترین بازارها در سالهای اخیر بوده است. جلوگیری از واردات خودرو به بهانه تقویت «خودروسازی داخلی» در عمل فضایی را ایجاد کرده تا خودروسازان داخلی نهتنها به کیفیت محصولات توجهی نشان ندهند، بلکه با توجه به انحصاری که دولت به آنها داده، در بسیاری از موضوعات مرتبط در تصمیمگیریها تأثیر مستقیم داشته باشند. مقولهای که از سوی برخی با نام «مافیای خودروسازی» در ایران یاد میشود. کارشناسان معتقدند خودروسازان با عرضه قطرهچکانی خودرو به بازار، در روند صعودی قیمتها تاثیر میگذارند.
در سالهای اخیر بارها شاهد تجمع اعتراضی شهروندانی بودیم که با وجود ثبتنام و پرداخت پول، خودرویی دریافت نکرده بودند. در یکی از این موارد در اسفند ماه سال گذشته شماری از متقاضیان خودروهای پژو پارس، تارا و دنا در اعتراض به «خلف وعده در تحویل و قیمت خودرو» دست به راهپیمایی زده و در مقابل ساختمان وزارت صنعت معدن و تجارت در تهران تجمع کرده و شعار سر دادند.