وزیر خارجه آمریکا ساعاتی پس از اعلام توقف دور هفتم مذاکرات اتمی رژیم ایران در روز جمعه، از رویکرد رژیم آخوندی انتقاد کرده و نسبت به شکست مسیر دیپلماسی هشدار داد.
آنتونی بلینکن در مصاحبه اختصاصی با رویترز گفت: رژیم ایران در حال حاضر بهنظر نمیرسد در مورد انجام آنچه که برای بازگشت به پیروی متقابل ضروری است جدی باشد.
وزیر خارجه آمریکا گفت: تهران در روزهای آینده باید تصمیمات بسیار مهمی بگیرد، وی افزود: اگر مسیر پیروی متقابل به بنبست برسد، گزینههای دیگر را دنبال خواهیم کرد.
بلینکن همچنین گفت: «ما همچنان باور داریم بهترین راه پیش رو برای تحقق پیروی کامل از برجام طی مسیر دیپلماتیک است، اما همزمان این مسیر در حال کوتاه و کوتاهتر شدن است».
وزیر خارجه آمریکا افزود: شش دور مذاکره، ما را به رسیدن به توافق پیروی متقابل نزدیکتر کرده بود، اما با برگزاری انتخابات در ایران وقفهای ایجاد شد و اکنون این دور از گفتوگوها را داشتهایم و چیزی که در دو روز گذشته شاهد آن بودیم، این است که بهنظر نمیرسد رژیم ایران در حال حاضر در انجام آنچه که برای بازگشت به تعهدات ضروری است، جدی باشد.
وزیر خارجه آمریکا گفت: به همین دلیل است که ما این دور از مذاکرات را در وین به پایان رساندیم. ما با تمام شرکای خود در این فرآیند، اعم از کشورهای اروپایی و نیز روسیه و چین، و همچنین با سایر کشورهایی که بسیار نگران هستند، مانند اسراییل و کشورهای حوزه خلیجفارس، از نزدیک و با دقت مشورت و ارزیابی خواهیم کرد که آیا ایران علاقه جدی به تعامل دارد یا خیر.
وی در ادامه هشدار داد: اما پنجره فرصت در حال بسته شدن است، زیرا آنچه قابلقبول نیست و ما اجازه نمیدهیم اتفاق بیافتد این است که ایران تلاش کند این روند را به درازا بکشاند و در عینحال به پیشبرد پرشتاب برنامه اتمی ادامه دهد. بنابراین ما همیشه گفتهایم که اگر مسیر بازگشت به پایبندی به توافق به بنبست تبدیل شود، ما گزینههای دیگر را دنبال خواهیم کرد.
بلینکن در مورد گزینهها گفت: ما روی آن کار زیادی انجام دادهایم و ما بحثهای زیادی در این مورد با کشورهای دیگر، با شرکایمان، انجام دادهایم. اما نکته اصلی اینجاست. بهنظر من حل دیپلماتیک مسأله هستهیی به نفع همه است و همچنین مؤثرترین راه برای مقابله با آن است.
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت: متأسفانه بسیاری از مشکلات دیگر از ایران ناشی میشود، مانند رفتارش در زمینه حمایت از تروریسم، حمایت از گروههای نیابتی و بیثبات کردن دیگر کشورها، و این مشکلات با داشتن ایران هستهیی بسیار بدتر خواهند شد. زیرا با توان تسلیحات هستهیی احساس خواهد کرد که میتواند با مصونیت بیشتر عمل کند. بنابراین، بازگرداندن اعمال محدودیتهای هستهیی فکر میکنم اولین قطعه حیاتی برای مقابله با چالشهای ناشی از ایران است.
وزیر خارجه آمریکا گفت: با پایان یافتن دور هفتم مذاکرات وین میدانیم در کجا قرار داریم، و حتی روسیه و چین بهوضوح از آنچه ایران در این مذاکرات انجام داد ناامید هستند. بنا بر این رژیم ایران باید در روزهای آینده تصمیمات بسیار مهمی بگیرد. ما یا قرار است به توافق برگردیم، یا باید از راههای دیگر به مقابله با این مشکل بپردازیم.