وال استریت ژورنال روز یکشنبه ۱۶دی ضمن مطلبی درباره وضعیت ایران پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ نوشت: ایران تضعیفشده برای سال سختی آماده میشود.
از تشدید ناآرامیهای اجتماعی تا فروپاشی نظامی متحدانش، تهران برای سال سختی آماده میشود.
ایران با سالی سخت از مواجهه با دولت جدید ترامپ روبهروست، در حالی که پس از بحران اقتصادی شدید در سال ۲۰۲۴ و شکستهایی در خاورمیانه، در موقعیت بسیار ضعیفی قرار گرفته است.
دولت جدید آمریکا قصد دارد تحریمهای بیشتری علیه ایران اعمال کند تا حمایت این کشور از گروههای شبهنظامی در خاورمیانه را مهار کند.
استراتژی ایران، هر چند ضعیفتر از گذشته است، همچنان تهدیدی برای متحدان و شرکای واشنگتن بهویژه اسراییل، محسوب میشود و در میان بسیاری از مردم ایران نیز محبوبیت ندارد.
تیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، همچنین در حال بررسی گزینههایی مانند حملات هوایی برای جلوگیری از ساخت سلاح هستهیی توسط ایران است... .
شبح ناآرامی اجتماعی رئیسجمهور پزشکیان در ماه ژوئیه با وعده اصلاحات اجتماعی، احیای اقتصادی و گشایش سیاسی به سمت غرب انتخاب شد. اما ۶ماه بعد، امید ایرانیان به بهبود شرایط زندگیشان بهسرعت در حال رنگباختن است. بحران اقتصادی خطر ناآرامیهای اجتماعی را افزایش داده است که نگرانی مقامات ایرانی را به همراه داشته است.
بازاریان در اعتراض به تورم فزاینده تظاهرات کردهاند و بازنشستگان و کارگران نفت بهدلیل تأخیر یا کاهش پرداختها دست به اعتراض زدهاند... .
در هفتههای اخیر، معلمان بازنشسته مقابل مجلس در اعتراض به تأخیر در پرداختهای رفاهی تجمع کردهاند، طبق گزارش اتحادیه معلمان.
ناارضایتی به بخش نفت، استراتژیکترین صنعت کشور و بزرگترین منبع درآمد ارزی ایران نیز گسترش یافته است. طبق گزارش رسانههای دولتی و اتحادیههای تجاری ایران، کارگران کارخانه پتروشیمی آبادان، یکی از بزرگترین کارخانههای کشور، بهدلیل ۳ماه عدم پرداخت حقوق اعتراض کردهاند.
اعتراضات بهطور فزایندهیی سیاسی میشود، بهگونهیی که برخی افراد رژیم را بهدلیل تمرکز بیش از حد بر دستور کار ایدئولوژیک و عدم توجه کافی به اقتصاد مورد انتقاد قرار میدهند... .
این تحولات، فضای مانور کمتری برای تهران باقی میگذارد، زیرا خود را برای نبردی احتمالی و پراهمیت با ترامپ آماده میکند. شکستهای سال گذشته نگرانیها را افزایش داده که ایران ممکن است برنامه هستهیی خود را برای بازگرداندن بازدارندگی در برابر حملات خارجی تسریع کند.
ترامپ همچنین در حال بررسی راههایی برای جلوگیری از توانایی ایران در ساخت سلاح هستهیی است، از جمله حملات پیشگیرانه احتمالی که با سیاست طولانیمدت آمریکا در محدود کردن تهران از طریق دیپلماسی و تحریمها تفاوت دارد.
وکیلی از چتم هاوس گفت: «یک فرصت کوتاه وجود دارد که رژیم ایران برای مذاکره مشتاق باشد و ترامپ بتواند آنچه را که میخواهد بهدست آورد و بفروشد. اما زمان به نفع [ترامپ] نیست. ایدئولوگهای تیم ترامپ خواهان توافقی از تهران خواهند بود که ممکن است آماده پذیرش آن نباشد. بنابراین دردهای بیشتری پیش روی ایران است».