728 x 90

عواقب فاجعه‌بار زیست محیطی، سدسازیهای بی‌رویه توسط رژیم آخوندی

سدسازي‌هاي بي‌رويه توسط رژيم آخوندي
سدسازي‌هاي بي‌رويه توسط رژيم آخوندي

رسانه‌های رژیم از کاهش شدید بارندگی از ابتدای سال آبی جاری یعنی از اول مهرماه 96 تا 11فروردین‌ماه خبر دادند. با این حال و به‌رغم کاهش حجم مخازن سدهای کشور و خشک شدن تالابها و دریاچه‌ها، رژیم آخوندی هم‌چنان به سدسازیهای بی‌رویه ادامه می‌دهد.

گزارشی در رابطه با سدسازیهای بی‌رویه توسط رژیم آخوندی:

کارشناسان در ایران یکی از عوامل بحرانهای ناشی از کمبود آب از جمله ریزگردها و آلودگی هوا را سدسازیهای بی‌رویه می‌دانند.  از وزیر کشاورزی دوران رفسنجانی تا وزیر نیروی دولت آخوند روحانی به  "سدسازی بی‌رویه" در سال‌های گذشته  اعتراف می‌کنند. در سه دهه گذشته بیشترین سدها را شرکتهای وابسته به سپاه و با حمایت و تأیید دولتهای وقت ساخته‌اند. زیرا سدسازی از پروژه‌های کلان اقتصادی به‌شمار می‌رود که  هر چند در خشکی تالاب‌ها و دریاچه‌ها نقشی مخرب داشته‌اند، اما  برای مجریان آن "پول‌ساز" و یک منبع پایدار درآمد برای پاسداران و کارگزاران رژیم است.

یک خبرگزاری حکومتی گزارش داد؛  با وجود این‌که نیمی از ظرفیت مخازن سدهای موجود که نزدیک به ششصد سد می‌شود،  خالی است  نظام قصد دارد حداقل ۱۱۳سد جدید بسازد. برخی مخالفان ساخت بی‌رویه سد با اشاره به مشکلات زیست محیطی برخی سدها، اصرار بر ساخت آنها را به «مافیای سدسازی» در ایران یعنی همان پاسداران مرتبط می‌دانند.

این خبرگزاری در ادامه این گزارش می‌نویسد: منافع اقتصادی شرکتهای بزرگ ساخت سد، دولتها را به ساخت سد بیشتر ترغیب می‌کند. این شرکتها که اغلب وابستگی به نهادهای نظامی دارند به «مافیای سدسازی شهرت دارند.

نمونه‌ای از عملکرد رژیم و سپاه پاسداران در این رابطه،   اعمال نفوذ دولت وقت ضدمردمی رژیم در سال 1391 است که یک شرکت چینی که آماده سرمایه‌گذاری و اجرای پروژه سد بختیاری در استان لرستان بود، به  کنار گذاشته شد و قرارداد ساخت این سد با "ترک تشریفات مناقصه به قرارگاه خاتم‌الانبیا" سپاه پاسداران سپرده شد. چنین اتفاقی در دولتهای قبلی نیز رخ داده بود.

رسانه‌های حکومتی رژیم می‌نویسند:  ۷اشتباه سدسازی  که  کمیسیون جهانی سد (WCD)  مطرح کرده است در ایران تکرار می‌شوند. از جمله این اشتباهات می‌توان به انتخاب رودخانه‌اشتباه برای ساخت سد، بی‌توجهی به تغییرات جریان آب پس از سد و سوء مدیریت در خطرات و تاثیرات سد اشاره کرد. رسانه‌های رژیم نوشتند:‌ با نگاهی گذرا به سدهای ایران می‌توان دریافت که اغلب سدهایی که در دو دهه اخیر ساخته شده‌اند دارای چنین مشکلاتی‌اند.

از جمله سدهایی که بدون بررسی کامل و در راستای منافع مافیای سد سازی در ایران ساخته شد، سد گتوند در خوزستان است که بنا‌به گزارش کارشناسان آب کارون را تا 10برابر شورتر کرده است.

شرکت «سپاسد» وابسته به سپاه پاسداران، سازنده و شرکت مهاب قدس مشاور سد گتوند بوده‌اند. بخشی از سهام شرکت مهاب قدس متعلق به آستان قدس است.مشاور استاندار مزدور رژیم در خوزستان درباره این سد می‌گوید: سد گتوند مثل یک بمب ساعتی عمل خواهد کرد. برآورد‌ها حاکی از وجود ۶۰ تا ۱۲۰میلیون تن نمک ِدر معرض انحلال در دریاچه آب سد «گتوند» است. پس از افتتاح این سد آب موجود در لایه‌های پایین این سد «شورتر» از آب خلیج‌فارس شده است.

با این‌که کارشناسان این خطر را گوشزد کرده و از تپههای نمکی در حوزه آبگیر سد خبر داده بودند اما این سد در سال 1390 به‌ گفته رسانه‌های رژیم با یک تصمیم سیاسی توسط دولت احمدی‌نژاد آبگیری شد.

احداث و آب‌گیری این سد، ‌به گفته برخی کارشناسان، معضلات زیست‌محیطی، اجتماعی و اقتصادی متعددی را برای استان خوزستان به همراه داشته است.

همچنین معاون سازمان جنگل‌ها و مراتع در رژیم آخوندی در بهمن ماه 95 اعلام کرد سدسازی روی رودخانه زهره عامل ریزگردهای اهواز است.

از نمونه دیگر این سیاست ضدمردمی خشکاندن دریاچه ارومیه با ساخت 74سد در حوزه آبگیر این دریاچه می‌باشد که توفانهای نمکی آن از جمله در روزهای اول فروردین امسال جان 14میلیون ایرانی را در معرض خطر قرار داده است. یک رسانه حکومتی با عنوان نگاهی به آثار مخرب ۷۴سد اطراف دریاچه ارومیه  می‌نویسد:‌ اگر چه عوامل مختلفی در وضعیت کنونی این دریاچه دخیل است اما در گزارشهای وزارت نیرو آمده است که در رودخانه‌های منتهی به دریاچه ارومیه 44سد زده شده و در برنامه است که این تعداد به 90 سد برسد.

 

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/6825cc37-31e6-452d-b89b-bc17c69454f4"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات