728 x 90

شورای حقوق‌بشر مأموریت مای ساتو و کمیته حقیقت‌یاب اعتراضات ایران را تمدید کرد

شورای حقوق‌بشر سازمان ملل
شورای حقوق‌بشر سازمان ملل

اجلاس شورای حقوق بشر

تصویب تمدید مأموریت گزارشگر ویژه ملل متحد

و هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی درباره ایران


شورای حقوق‌بشر سازمان ملل متحد در اجلاس پنجشنبه خود در ژنو، قطعنامه‌یی را درباره وضعیت حقوق‌بشر در ایران و تمدید مأموریت گزارشگر ویژه ملل متحد و هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی درباره ایران را به‌رغم تشبثات دیکتاتوری آخوندی و همدستانش به تصویب رساند.

این قطعنامه با ۲۴رأی موافق، ۸رأی مخالف و ۱۶رأی ممتنع تصویب شد.

 

یورگ لاوبر- رئیس شورای حقوق بشر:

شورا اکنون به رأی‌گیری ثبت شده در مورد پیش‌نویس قطعنامه L. ۲۰/Rev. ۱ ادامه خواهد داد. من از دبیرخانه می‌خواهم دستگاه رأی‌گیری را باز کند و از همه هیأتها تقاضا دارم رأی خود را ثبت کنند. آیا همه هیأتها رأی خود را ثبت کرده‌اند؟

من از نمایندگان درخواست می‌کنم بررسی کنند که آیا رأی آنها به‌طور دقیق روی صفحه منعکس شده است یا خیر. اگر چنین است، از دبیرخانه می‌خواهم دستگاه‌های رأی‌گیری را ببندد. اکنون رأی‌گیری بسته است.

نتایج آرای ثبت شده به شرح زیر است. ۲۴رأی موافق، ۸مخالف، ۱۵رأی ممتنع.

بنابراین پیش‌نویس قطعنامه L. ۲۰/Rev. ۱ به تصویب رسید.

 

در قطعنامهٔ تمدید مأموریت گزارشگر ویژه ملل متحد و هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی در مورد ایران، نگرانی عمیق نسبت به تداوم نقض گسترده و سیستماتیک حقوق‌بشر در ایران، شامل حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم ایران، همان‌گونه که توسط گزارشگر ویژه و هیأت حقیقت‌یاب مورد تأکید قرار گرفته، برجسته شده است. این قطعنامه تأکید می‌کند که معافیت مداوم و سیستماتیک و فقدان پاسخگویی و حسابرسی در رژیم ایران به‌خاطر نقض فاحش حقوق‌بشر، فضا را برای عاملان این نقضها باز کرده و چرخهٔ خشونت و نقض حقوق قربانیان را استمرار می‌بخشد.

قطعنامه شورای حقوق‌بشر نگرانی شدید خود را نسبت به افزایش مداوم اعدامها از جمله اعدام زنان و نوجوانان زیر ۱۸ سال و هم‌چنین خشونت و تبعیض گسترده در قانون و عمل به‌ویژه در رابطه با زنان و دختران و افراد متعلق به اقلیتهای مذهبی و قومی و سرکوب آزادی بیان و اجتماعات ابراز می‌کند.
این قطعنامه خواستار لغو کامل قوانین تبعیض‌آمیز حجاب اجباری و برچیدن سایر موانع مشارکت سیاسی و اقتصادی زنان در ایران شده است.

قطعنامه شورای حقوق‌بشر نگرانی عمیق خود را نسبت به یافته‌های هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی در مورد نقض حقوق‌بشر و جنایات علیه بشریت، از جمله آزار و اذیت مداوم زنان، دختران و سایر افراد حامی حقوق‌بشر در چارچوب اعتراضات ابراز می‌کند.
در این قطعنامه تأکید شده است که هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی باید به تحقیق در مورد نقض جدی حقوق‌بشر و جنایات علیه بشریت، مانند تبعیض ساختاری و سیستماتیک، نقض آزادی بیان و تجمع، آزار و اذیت مدافعان حقوق‌بشر، و نابرابری در دسترسی به عدالت ادامه دهد. و از هیأت مذکور خواسته است که به جمع‌آوری و حفظ شواهد مرتبط بپردازد تا از این شواهد در پیگردهای بین‌المللی استفاده شود.

 

قطعنامه شورای حقوق‌بشر به‌منظور نظارت و تحقیقات درباره وضعیت حقوق‌بشر در ایران، مأموریت گزارشگر ویژه در مورد وضعیت حقوق‌بشر در ایران و هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی در مورد ایران را به‌مدت یک سال دیگر تمدید کرده و از آنها می‌خواهد تا گزارش بعدی خود را به شصت و یکمین جلسه شورای حقوق‌بشر و هشتادمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کنند.

 

قطعنامه از هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی می‌خواهد:

الف) به‌طور کامل و مستقل موارد مربوط به نقض جدی حقوق‌بشر در ایران را نظارت و بررسی کند.

ب) حقایق، شرایط و علل ساختاری چنین تخلفاتی از جمله تبعیض بر اساس جنسیت، قومیت، مذهب یا عقیده و دیدگاه‌های سیاسی را مشخص کند.

ج) گردآوری، ادغام، تجزیه و تحلیل، ثبت و حفظ شواهد مربوط به این‌گونه تخلفات، و هم‌چنین حفظ و نگهداری شواهد جمع‌آوری شده تا به امروز توسط هیأت مستقل حقیقت‌یاب بین‌المللی و اطمینان از دسترسی به همه شواهد برای استفاده در هر گونه رسیدگی حقوقی مستقل؛

قطعنامه اضافه می‌کند که رژیم ایران باید همکاری کامل با گزارشگر ویژه و هیأت حقیقت‌یاب داشته باشد و به آنان امکان دسترسی بدون مانع به کشور را بدهد.

 

حمایت نمایندگان کشورهای مختلف از قطعنامه شورای حقوق بشر

برای تمدید مأموریت گزارشگر ویژه و هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی

و واکنش غیظ‌آلود رژیم آخوندی


پیش از رأی‌گیری در شورای حقوق‌بشر بر سر قطعنامه تمدید مأموریت گزارشگر ویژه ملل متحد و هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی درباره ایران نمایندگان شماری از کشورهای عضو در حمایت از این قطعنامه سخنرانی کردند.

 


نماینده ایسلند گفت: از طرف آلمان، مولداوی، مقدونیه شمالی، بریتانیا و ایسلند، این افتخار را دارم که پیش‌نویس قطعنامه شماره ال ۲۰ (L۲۰) را ارائه کنم.
"گزارشگر ویژه تأکید کرده است که وضعیت حقوق‌بشر در ایران بدتر شده و بیش از ۹۰۰ نفر در سال گذشته اعدام شده‌اند. یافته‌های هیأت حقیقت‌یاب در اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ تنها نوک کوه یخی از نقض حقوق‌بشر گسترده در ایران توسط رژیم است. این شورا باید در کنار مردم ایران باشد و با تمدید این مأموریتها به ندادن فرصت به عاملان جنایات رژیم ادامه دهد."

 

نماینده اسپانیا به‌نمایندگی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در شورای حقوق‌بشر:
"اتحادیه اروپا حمایت خود را از قطعنامه وضعیت حقوق‌بشر در ایران، به‌ویژه تمدید مأموریت گزارشگر ویژه و هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی اعلام می‌کند. گزارشهای ارائه‌شده نشان‌دهنده تصویری وخیم از وضعیت حقوق‌بشر در ایران است، به‌ویژه افزایش اعدام‌ها، سرکوب آزادی عقیده و بیان، و خشونت و تبعیض گسترده توسط مقامات رژیم.

رژیم ایران باید حقوق‌بشر را به‌طور کامل برای همه مردم، از جمله زنان، دختران، و اقلیتهای مذهبی و قومی تضمین کنند. هم‌چنین رژیم ایران باید به سیاست گروگان‌گیری پایان دهد و با مأموریت‌های بین‌المللی همکاری کند. "

 

نماینده بلژیک: "چرخه‌ای از نقض شدید حقوق‌بشر و تبعیض در ایران به‌ویژه علیه زنان و دختران، بازداشت‌های خودسرانه، شکنجه، و خشونت‌های مبتنی بر جنسیت توسط گزارشگر ویژه و هیأت حقیقت‌یاب مستند شده‌اند. ما به‌شدت با مجازات اعدام مخالف هستیم. بلژیک از افزایش اعدامها در ایران پس از محاکمه‌هایی که اغلب ناعادلانه هستند، نگران است. ما به‌ویژه نگران این هستیم که مجازات اعدام هم‌چنان در مورد افراد ۱۸ ساله در زمان ارتکاب جرم انتسابی اعمال شود و نقض حقوق‌بشر در ایران، کاملاً توجیه‌کننده تمدید مأموریت گزارشگر ویژه و هیأت حقیقت‌یاب است."

 

نماینده سوئیس:
"ما هم‌چنان نگران وضعیت نقض سیستماتیک حقوق‌بشر در ایران هستیم. شورا باید با تمدید مأموریت‌های نظارتی، به تلاش خود برای مستندسازی این تخلفات ادامه دهد. رژیم ایران باید پاسخگوی جنایت‌های خود باشد، چرا که عدم پاسخگویی به تمدید این چرخه کمک می‌کند."

 

نماینده مکزیک:

"گزارشها نشان می‌دهند که در سال گذشته، بیش از ۹۰۰ اعدام در ایران رخ داده است که شامل بیشترین تعداد زنان اعدام‌شده در دهه گذشته است. این شورا باید به نظارت و گزارشهای مستقل برای بهبود وضعیت حقوق‌بشر در ایران ادامه دهد. ما به قطعنامه رأی مثبت خواهیم داد."

نماینده رژیم با نشان دادن خشم و هراس دیکتاتوری آخوندی مدعی شد: این قطعنامه، مکانیسم‌های نظارتی تبعیض‌آمیز علیه ایران را گسترش می‌دهد و شورا را به ناکارآمدی می‌کشاند. "

نماینده رژیم رکوردار اعدام در جهان با بیش از ۷۰بار محکومیت بین‌المللی به‌خاطر نقض حقوق‌بشر مدعی شد «جمهوری اسلامی هیچ تناسبی بین قطعنامه و اختیارات آن به‌ویژه سازوکار تحقیقاتی جدید طراحی شده با وضعیت حقوق‌بشر خود نمی‌بیند و به‌شدت با این پیش‌نویس قطعنامه مخالف است». و از کشورهای حامی خود در شورای حقوق‌بشر خواست با قطعنامه مخالفت کنند.

با این حال، و به‌رغم تمامی تشبثات رژیم و حامیانش، قطعنامه با ٢٤رأی مثبت به تصویب شورای حقوق‌بشر رسید و مأموریت گزارشگر ویژه و هیأت حقیقت‌یاب برای یک سال دیگر تمدید شد.

سایت سازمان ملل: ۱۴۰۴۰۱۱۴

 

سخنگوی وزارت‌خارجه رژیم در واکنش غیظ‌آلودی نسبت به صدور قطعنامه تمدید مأموریت گزارشگر ویژه ملل متحد و هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی برای ایران گفت: صدور قطعنامه در شورای حقوق‌بشر نشانه سوءنیت و ادعاهای بی‌اساس و فاقد اعتبار حقوقی است.

پایگاه اطلاع‌رسانی دولت (رژیم): ۱۴۰۴۰۱۱۵

 

عفو بین‌الملل

سازمان ملل در گامی تاریخی مأموریت هیأت حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی

برای رسیدگی به بحران حقوق‌بشر در ایران را تمدید کرد و این هیأت می‌تواند

نقض جدی و جاری حقوق‌بشر را بررسی کند

این امر تضمین می‌کند

که نظارت بین‌المللی به یک دوره خاص از سرکوب در ایران محدود نشود

 

 

رأی امروز پیامی قاطع به مقامات رژیم ایران

و قاضیان و دادستانها و نیروهای امنیتی و اطلاعاتی آنها ارسال می‌کند

که نمی‌توانند به ارتکاب نقض‌های جدی حقوق‌بشر و جرایم بین‌المللی ادامه دهند

بدون آن که با پیامدهای آن مواجه شوند

 

 

این سازوکار، فراتر از تشدید نظارت جهانی با ایجاد فرآیندی اساسی

برای جمع‌آوری و تحلیل و حفظ شواهد ضروری

بمنظور پیگردهای کیفری آینده

تلاش‌ها برای دستیابی به عدالت از طریق صلاحیت قضایی جهانی را تقویت می‌کند

 

سایت سازمان عفو بین‌الملل: ۱۴۰۴۰۱۱۴

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/f2f9e1ee-ad6d-4899-919d-36f488a8e93e"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات