شرکت نفتی چینی چاینا نشنال پترولیوم (CNPC) که به گفته کارگزاران رژیم قرار بود جایگزین توتال شود، اعلام کرد که سرمایهگذاری در پروژه گاز طبیعی پارس جنوبی را معلق میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز چهارشنبه ۲۱آذر۹۷، علت این عقبنشینی فشارهای آمریکا و تلاش برای کاهش تنش میان پکن و واشینگتن عنوان شده است. حوزه پارس جنوبی دارای بزرگترین ذخایر گاز طبیعی در جهان است.
بهرهبرداری از پروژه گاز طبیعی پارس جنوبی تا قبل از تحریمهای آمریکا از طریق همکاری شرکت فرانسوی توتال با رژیم ایران صورت میگرفت. ولی در اثر تحریمهای آمریکا شرکت توتال اعلام کرد که از ادامه همکاری در این پروژه منصرف شده است.
یکی از منابع خبری که با خبرنگار رویترز گفتگو کرده درباره جایگاه و نقش همکاری اقتصادی چین و آمریکا گفته است: «مناسبات با آمریکا برای چین از هر چیز دیگری مهمتر است. از این رو، شرکت ملی نفت چین، که یک شرکت دولتی است، قطعاً از انجام هر چیزی که بتواند به مناسبات چین و آمریکا و مذاکرات این دو کشور پیرامون مسائل تجاری آسیب برساند، خودداری میکند.»
لازم به یادآوری است که مدیر ارشد اجرایی توتال در مهرماه گذشته گفت بهدلیل تهدید تحریمهای آمریکا هیچ امکانی برای از سرگیری همکاری با رژیم ایران برای این شرکت وجود ندارد.
رسانههای نزدیک به رژیم ایران اعلام کردند، وزیر نفت رژیم در ماه اوت اعلام کرد: شرکت توتال فرانسه بهصورت رسمی از توافق توسعه میدان پارس جنوبی خارج شده است.
پاتریک پویانه، مدیر ارشد اجرایی توتال چهارشنبه ۳اکتبر گفت: هیچ امکانی برای از سرگیری همکاری با ایران بهعلت تهدید تحریمهای آمریکا برای این شرکت وجود ندارد چرا که تحریمهای آمریکا این شرکت را تهدید میکند.
پویانه در کنفرانس هفته انرژی روسیه در مورد طرحهای اتحادیه اروپا برای دور زدن تحریمهای آمریکا و از سرگیری تجارت با ایران گفت: «پاسخ منفی است زیرا ما در جهانی زندگی میکنیم که یک کشور بهراحتی قوانینش را اعمال میکند... ما از عهده ریسک محروم شدن از سیستم مالی آمریکا برنمیآییم.»
پاتریک پویانه روز سوم خرداد ۹۷نیز در گفتگویی که با تلویزیون ام.اس.ان.بی.سی داشت گفت: من میدانم که حرفهایم ممکن است به مذاق بعضی رهبران اروپایی خوش نیاید اما شما باید با واقعیت روبهرو شوید. واقعیت این است که سرمایه جهان امروز در دست آمریکا است. «وقتی بازاری بسته میشود ما هم باید دست از آن بکشیم. من نمیتوانم توتال را در معرض تحریمهای ثانویه قرار دهم. این غیرممکن است.
هفته گذشته فدریکا موگرینی مسؤل روابط خارجی اتحادیه اروپا گفت وزرای خارجه باقی مانده در توافق هستهیی بهمنظور تسهیل تجارت میان شرکتهای اروپایی و ایران یک سازو کار ویژه ایجاد خواهند کرد.