رویترز روز جمعه ۳۰دی بهدنبال بهدنبال تصویب قطعنامه لیستگذاری سپاه پاسداران در پارلمان اروپا در مطلبی با عنوان «سپاه پاسداران از عملیات نظامی تا امپراتوری تجاری» نوشت: رسانه دولتی گزارش داد ستاد کل نیروهای مسلح ایران که فعالیتهای ارتش متعارف و سپاه پاسداران را هماهنگ میکند، روز پنجشنبه به اتحادیه اروپا هشدار داد که این نیروی زبده را در فهرست گروههای تروریستی قرار ندهد.
روز چهارشنبه، پارلمان اروپا از اتحادیه اروپا خواست تا سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد و آن را مسئول سرکوب معترضان داخلی و تهیه پهپاد برای ارتش روسیه درگیر در اوکراین دانست.
سپاه پاسداران دارای ۱۲۵۰۰۰نیروی نظامی با یگانهای ارتش، نیروی دریایی و هوایی است. همچنین فرماندهی شبهنظامیان بسیج را برعهده دارد، یک نیروی شبهنظامی داوطلب وفادار به نهاد آخوندی که اغلب برای سرکوب اعتراضات ضددولتی استفاده میشود. بسیجیان در طول جنگ دهه ۱۹۸۰ حملات «موج انسانی» را علیه نیروهای عراقی انجام دادند.
تحلیلگران میگویند که تعداد داوطلبان بسیج ممکن است به میلیونها نفر برسد و یک میلیون عضو فعال داشته باشند. نیروی قدس نیروی جاسوسی خارجی و بازوی شبهنظامی سپاه است که بهشدت بر شبهنظامیان متحد خود در سراسر خاورمیانه، از لبنان تا عراق و یمن تا سوریه، تأثیر میگذارد. اعضای آن در حمایت از بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در جنگ داخلی سوریه جنگیدهاند و از نیروهای امنیتی عراق در نبرد علیه شبهنظامیان داعش در سالهای اخیر حمایت کردهاند. فرمانده ارشد آن، سرلشکر قاسم سلیمانی، در سال۲۰۲۰ در یک حمله پهپادی در عراق توسط آمریکا کشته شد. مرگ او نگرانی از یک درگیری بزرگ را افزایش داد. یک فرمانده ارشد سپاه پاسداران بعداً گفت که کشتن همه رهبران آمریکایی برای انتقام ترور سلیمانی کافی نیست.
سپاه پاسداران که بهعنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود و توسط آمریکا تحریم شده است، سالها بهدنبال شکل دادن به خاورمیانه به نفع تهران بوده است. بهعنوان مثال، حزبالله لبنان را در سال۱۹۸۲ برای صدور [بنیادگرایی] و مبارزه با اسرائیل که در همان سال به لبنان حمله کردند، تأسیس کرد. حزبالله اکنون یک نیروی نظامی بزرگ است که در درگیریهای منطقهای نقش داشته است.
توانمندیهای نظامی سپاه چیست؟
سپاه پاسداران بر برنامه موشکی بالستیک ایران نظارت دارد که کارشناسان آن را بزرگترین برنامه در خاورمیانه میدانند. سپاه پاسداران از این موشکها برای حمله به اپوزیسیون در سوریه و گروههای مخالف کرد ایرانی در شمال عراق استفاده کرده است. آمریکا، قدرتهای اروپایی و عربستان سعودی، رژیم ایران را مسئول حمله موشکی و پهپادی در سال۲۰۱۹ میدانند که باعث فلج شدن بزرگترین تأسیسات فرآوری نفت جهان در عربستان سعودی شد. رژیم ایران هر گونه دخالت در این حمله را رد کرده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا، برنامه موشکی رژیم ایران را یکی از نکاتی دانست که در توافق هستهیی سال۲۰۱۵ با قدرتهای جهانی به آن توجه نشده و دلیلی برای خروج از آن در سال۲۰۱۸ عنوان کرد.