پاسدار عبدالله گنجی عضو قبلی تیم اطلاعرسانی دولت آخوند رئیسی روز دوم خرداد خبر داد رژیم قصد تجهیز ۱۲بیمارستان در اندونزی را دارد.
هزینه این خاصه خرجیها که به قصد توسعهٔ صدور ارتجاع و جذب مزدور در کشورهای مسلمان است از کجا تأمین میشود؟
در حالی که دولت آخوند رئیسی جلاد در سال۱۴۰۲ یارانه دارو و تجهیزات پزشکی را نسبت به سال قبل به قدری کاهش داده که کارشناسان حکومتی میگویند این بودجه فقط کفاف سه ماه را میدهد.
از سوی دیگر مردم محروم شاهد سیر صعودی اقلام دارویی هستند در حالی که توان پرداخت اضافی بابت تهیه دارو را ندارند. در این میان بیمهها هم بسیاری از داروهای اساسی را از شمول بیمه خارج کرده و مدعی هستند بودجه کافی برای پوشش هزینههای دارو در اختیار ندارند.
نگاهی به رشد قیمت دارو ها بار دیگر رد پای مافیای دارو را که تماماً در انحصار شرکتهای وابسته بنیاد برکت متعلق به خامنهای است میتوان دید. بهطوری که معمولیترین داروهای دم دستی مردم که قرصهای سرماخوردگی، استامینوفن و شربتهای سرماخوردگی و دیفنهیدرامین، تا ۵۰۰درصد هم افزایش قیمت داشتهاند.
این معادله وقتی به داروهای بیماریهای خاص میرسد فاجعهبارتر میشود. «همایون سامهیح» عضو کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به کمبود ساختگی داروهای خاص میگوید: در بازار اغلب این داروها، اساسی هستند و در درمان بیمار بسیار حیاتی و مؤثر محسوب میشوند و متأسفانه کمیاب شدهاند و مسأله را بغرنجتر کردهاند.
«مرتضی خیرآبادی» عضو هیأتمدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی هم از افزایش ۳۰ تا ۱۲۰درصدی تجهیزات پزشکی خبر داد که بیمهها نسبت به آن تعهدی ندارند.
به این ترتیب رژیم ضدبشری با چنگ انداختن بر انحصار تولید دارو و درمان و گرانی سرسامآور دارو و خدمات پزشکی عرصهٔ دیگری برای چپاول مردم و تأمین هزینههای خودش باز کرده است.
«جهانصنعت» - افزایش قیمت دارو بعد از اجرای طرح دارویاری، چالشی است که صنعت داروسازی و مردم با آن مواجه هستند، زیرا تولیدکنندگان دارو اصرار دارند که هزینههای تولید دارو بالا رفته و در نتیجه قیمت دارو هم باید اصلاح شود. از سوی دیگر، افزایش قیمت دارو برای مردم قابل پذیرش نیست و توان پرداخت اضافی بابت تهیه دارو را ندارند. در این بین، پای بیمهها به میان کشیده میشود که بیمهها نیز مدعی هستند بودجه محدودی برای پوشش هزینههای دارو در اختیار دارند. دولت برای سال۱۴۰۲، بودجه ۶۹هزار میلیارد تومانی برای یارانه دارو و تجهیزات پزشکی در نظر گرفته که همین موضوع، تا حدود زیادی منجر به تشدید مشکلات در حوزه دارو شده است، بهطوری که عنوان میشود این بودجه برای ۳ماه از سال۱۴۰۲ جوابگو خواهد بود. از طرفی افزایش قیمت داروهای OTC یا همان بدون نسخه، معضلی است که به آن توجه نمیشود. در حالی که سیر صعودی قیمت اقلام دارویی بدون نسخه در دو، سه سال اخیر و بعد از پاندمی کرونا در کشور، به شکل عجیبی رشد داشته است، بهطوری که معمولیترین داروهای دم دستی مردم که قرصهای سرماخوردگی، استامینوفن و شربتهای سرماخوردگی و دیفنهیدرامین، تا ۵۰۰درصد هم افزایش قیمت داشتهاند. در ابتدای شروع پاندمی کووید۱۹ قیمت یک شیشه شربت دیفنهیدرامین، ۲هزار تومان بود که الآن به حدود ۱۵هزار تومان رسیده است. قیمت یک ورق قرص سرماخوردگی از ۵۰۰تومان به ۶هزار تومان رسیده است. البته این موارد فقط چند قلم از داروهای معمولی و دم دستی است که مصرف روزانه و روتین دارند، اما چون نگاهها به سمت داروهای بیماران خاص و صعبالعلاج است، انگار دارو فقط برای یک عده از بیماران، افزایش یافته است. در همین ارتباط، «حسینعلی شهریاری» رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، چندی پیش نامهیی به رئیسجمهور نوشت و از بابت کمبود دارو هشدار داد. وی در آن نامه عنوان داشته بود که میزان موجودی مواد اولیه (موثر) دارویی در سطح کارخانجات و شرکتهای تولیدکننده دارویی کشور طی شرایط کنونی در پایینترین سطح خود است که اگر برای تأمین کمبودها و کسریها اقدامات لازم صورت نگیرد، بدون شک فرآیند تولید داروی داخلی مختل خواهد شد و عواقب ناگواری نظام سلامت کشور را تهدید خواهد کرد.
بحران سلامت در راه است
البته ماجرا به همین جا ختم نشده بود و «همایون سامهیح» عضو کمیسیون بهداشت مجلس نیز چند روز پیش در صحن علنی مجلس گفت: در حال حاضر تعداد داروهای کمیاب یا نایاب زیاد است و اغلب این داروها، اساسی هستند و در درمان بیمار بسیار حیاتی و مؤثر محسوب میشوند و متأسفانه کمیاب شدهاند و مسأله را بغرنجتر کردهاند.
وی افزود: امیدواریم بهخاطر جوی که بهدلیل کمبود بودجه برای دارو ایجاد شده است از همین الآن سازمان برنامه و بودجه اقدامی کند و بودجه دارو را افزایش دهد و این جو روانی را از بین ببرد. وجود این جو روانی باعث افزایش مشکلات میشود.
حمایت بیمه از مردم در برابر گرانی دارو
«مرتضی خیرآبادی» عضو هیأتمدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی کشور با اشاره به اینکه نقش بیمهها برای حمایت از بیماران اهمیت بالایی دارد، به «جهانصنعت» گفت: بیمههای درمانی باید به بیماران با افزایش قیمت بیش از ۳۰۰۰قلم دارو با پرداخت سهم خود به تناسب کمک کنند. بیش از ۱۵هزار قلم از تجهیزات پزشکی در سال۱۴۰۲ با افزایش ۳۰ تا ۱۲۰درصدی قیمت روبهرو بودهاند که باید بیمههای درمانی برای کمک به بیماران در پرداخت هزینهها وارد میدان شوند.
وی افزود: با توجه به اینکه قیمت دارو در سال۱۴۰۲ برای بسیاری از مردم به نوعی گرانتر از حد معمول شده است باید به این موضوع مهم اشاره کرد که اگر دولت بخواهد هزینه درمانی را برای مردم آزاد محاسبه کند و چتر بیمهها را گسترده نکند، شاهد وارد شدن آسیب شدیدی به مردم بهلحاظ کمبود دارو خواهیم بود.
خیرآبادی خواستار در نظر گرفتن تسهیلات دارویی ویژه از سوی دولت و مجلس برای قشرهای ضعیف جامعه شد و تأکید کرد: نباید از ذکر این نکته مهم غافل شد که سلامت جامعه و قشرهای مختلف مردم اهمیت بالایی دارد و در نظر گرفتن تسهیلات مالی بهمنظور تسهیل در واردات داروهای خاص و رساندن ارزان آن داروها به دست مردم باید در اولویت برنامههای مسئولان وزارت بهداشت و درمان باشد.
کمبود و گرانی دارو در نیمه دوم سال
دکتر «علی فاطمی» نایبرئیس انجمن داروسازان کشور با اشاره به گرانی برخی داروها به «جهان صنعت» گفت: افزایش قیمت داروهای OTC یا همان بدون نسخه موضوع جدیدی نیست. از وقتی که ارز ترجیحی حذف شد و تولید آنها با ارز نیمایی صورت گرفت، دچار افزایش قیمت شد. بسیاری از داروها شامل بیمه نبودند اما اخیراً این عمل انجام شده است. بنابراین قیمت این داروها با بیمه مناسبتر است، اما افرادی که بیمه نیستند هزینه گزافی باید برای آن پرداخت کنند. چنین امری مربوط به سال۹۹ است که هنوز چارهای برای آن اندیشه نشده است. البته بخش مهمی از موضوع گرانی دارو در بین اقشار مختلف جامعه مربوط به نوسانات نرخ ارز است.
وی با بیان اینکه بودجه اختصاصی به شرکتها و نهادهای دارویی در سال۱۴۰۲ به احتمال فراوان تا پایان سال را کفاف نخواهد داد، گفت: اگر نرخ تورم و ارز تا پایان سال ثابت بماند، هزینههای تولیدکنندگان دارو بسیار بیشتر از بودجه اختصاصی سال۱۴۰۲ خواهد شد، چرا که بودجه طرح دارویار امسال متناسب با شرایط اقتصادی و تورم سال۱۴۰۰ است نه تورم سال جاری! بنابراین با توجه به این وضعیت، احتمالاً نیمه دوم سال با کمبود دارو مواجه میشویم. از طرفی در چنین شرایطی واردات دارو نیز با توجه به وابستگی به نرخ ارز در شرایط کنونی سخت و دشوار است؛ البته غیرممکن نیست، اما همین موضوع هم در قیمت دارو تأثیر خواهد داشت.
دکتر فاطمی اظهار کرد: با اینکه چند روز پیش اعلام کردند برای کمبود بودجه دارو از صندوق توسعه ملی برداشت میکنند اما به نظرم اگر این برداشت هم دیر انجام شود فایدهای ندارد. زیرا بسیاری از داروها مانند شربت سرماخوردگی، آنتیبیوتیک و واکسن آنفلوآنزا باید از همین امروز مواد اولیه آنها تهیه شود تا پیش از زمستان و در اصل اواخر شهریور در دسترس عموم مردم قرار بگیرد. بنابراین وقت چندانی برای جبران کسری بودجه دارو نداریم. واردات به موقع مواد اولیه و برخی اقلام دارویی میتواند کمک شایانی به کمبود داروی احتمالی داشته باشد.
نایبرئیس انجمن داروسازان کشور گفت: با اینکه کمبودهای دارویی نسبت به پاییز و زمستان سال گذشته بدتر نشده است، اما همچنان با کمبودهایی مانند اسپریهای تنفسی، داروهای اعصاب و روان و همچنین سرم بهصورت سهمیهای در اختیار داروخانهها قرار میگیرد.
فاطمی در ادامه به مطالبات داروخانهها از بیمهها اشاره کرد و افزود: تأمین اجتماعی توانسته مطالبات سال گذشته را پرداخت کند و بهطور کلی، وضعیت پرداختی تأمین اجتماعی به داروخانهها بهتر از قبل شده است. اما از اوایل سال جاری تاکنون پرداختی نداشتند. متأسفانه سازمان تأمین اجتماعی همیشه با دو الی سه ماه تأخیر مطالبات داروخانهها را پرداخت میکند. بنابراین وضعیت داروخانهها کماکان بسیار سخت است. این در حالی است که باید بلافاصله مطالبات داروخانهها از سوی بیمهها پرداخت شود.