محمود عباس رئیس حکومت فلسطین در پیامی به مناسبت درگذشت محمود درویش گفت : ’امت عربی شاعر بزرگی را از دست داد که با سخن خود داستان ملت و یک امت را روایت می کرد. صدای محمود درویش، که نشان از اراده ملتی در آزادیخواهی و استقلال دارد، هم چنان باقی خواهد ماند».
رهبر فلسطین، برای برگرداندن پیکر درویش، هواپیمایی را به آمریکا فرستاد. مقام های فلسطینی از دولت اسراییل خواستند که اجازه دهد این شاعر فلسطینی در زادگاهش، الجلیل که اکنون در اسراییل واقع است به خاک سپرده شود.
محمود درویش در سال 1941 در شهر الجلیل بدنیا آمد و پس از آنکه زادگاهش در سال 1948 در پی جنگ میان اعراب و اسرائیل با خاک یکسان شد، بههمراه خانوادهاش مجبود بهترک سرزمین خود شد.
دوران تبعید، او را بهلبنان، شوروی سابق، مصر، تونس، فرانسه و آمریکا کشاند. او سرانجام در سال 1995، پس از ایجاد دولت فلسطین، بهنوار غزه و رام الله بازگشت.
وی از درگیری میان نیروهای فلسطینی بسیار رنجیده خاطر بود و زمانی گفته بود ما قربانیانی هستیم که جامه جلاد پوشیده ایم.
این شاعر فلسطینی برجسته، که آثارش به بیش از 20زبان ترجمه شده و جوایز بینالمللی بسیاری را کسب کرده است، اولین اعتبار خود را در سال های 1960 با انتشار اولین مجموعه شعر به نام پرنده بدون بال کسب کرد. این مجموعه در برگیرنده شعری است به نام ( کارت هویت ) که با سخنان انتقاد آمیزی از زبان یک مرد عربی که شماره شناسنامه خودش را نشان میداد و درخواست بازگشت به وطن خویش میکرد، سخن میگفت. بسیاری از شعرهای وی به ترانه تبدیل شدهاند - - که مهمترین آنها ریتا ، پرندگان جلیل] و من برای نان مادرم آرزو کردم . حداقل در دو نسل بین اعراب سروده و خوانده شدهاند.
آخرین اثر شعری او تأثیر پروانه’ نام داشت که اوایل سال جاری چاپ شد.
درویش، به مدت 25سال از مکانی به مکانی دیگر نقل مکان میکرد و طبق گفته آکادمی شاعران آمریکا، او طی دوران حرفهیی خود جوایز ادبی بسیاری دریافت کرده است، که جایزه ابن سینا، جایزه صلح لنین، جایزه 1969 لوتوس از اتحادیه نویسندگان آفریقاآسیا از آن جمله اند.
یکی از ناقدان ادبی گفته است: «محمود درویش اتحاد ملی فلسطینی را شکل داد که هیچ شاعر دیگری قادر به انجام آن نبود.»
<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/2b25d4ee-583f-484a-9c1a-2a10b2820ee7"></iframe>