روز یکشنبه اول تیرماه محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان در رأس هیاتی به تهران سفر کردند و با جواد ظریف وزیر خارجه آخوندها و پاسدار شمخانی درباره کشتار پناهجویان افغان در هریرود و یزد گفتگو کردند.
پاسدار علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت رژیم در این دیدار کشتار پناهجویان افغان را منکر شد و فضای خبری سنگین ایجاد شده از سوی برخی مسئولان و رسانههای افغانستان، را "مایه تعجب و تأسف" خواند.
به گزارش حکومتی ایسنا ۳۱خرداد شکرالله بهرامی، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح رژیم هم دخالت پاسداران و مرزبانان رژیم آخوندی را در حادثه هریرود تکذیب کرده و گفت: اگر مسئولان افغانستان مستنداتی دارند، ارائه کنند.
وزارت امور خارجه افغانستان در واکنش به اظهارات رژیم آخوندی با نشر اعلامیهای نوشت: «هیأت تحقیق کابل تمام اسناد، مدارک و شواهد را بهدقت بررسی نمود. این هیأت چگونگی جریان واقعه را با استفاده از مدارک موجود، اظهارات ۷تن از نجاتیافتگان در حضور جنرال قنسول جمهوری اسلامی ایران مقیم هرات و اظهارات نزدیکان شهدا و مردم محل واقعه، مستند و مستدل نموده است».
در این اعلامیه آمده است که «این اسناد و همۀ شواهد و مدارک، رسماً به محسن بهاروند معاون حقوقی و امور بینالملل وزارت امور خارجه ایران و هیأت همراه او در جریان سفر به کابل تحویل داده شد».
در اعلامیه تأکید شده: «جمهوری اسلامی افغانستان، تأسف و تأثر عمیق خود را پیرامون اظهارات رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، مبنی بر اینکه گویا جانب افغانستان مستنداتی را در مورد واقعه "دهنه ذوالفقار"ارائه ننموده، ابراز مینماید». در ادامه این اعلامیه ذکر شده است که «دولت افغانستان همچنان پرونده را تا تأمین عدالت دنبال میکند و انتظار دارد که"نتایج تحقیقات جانب ایران" را دریافت دارد».
در همین رابطه ملک ستیز پژوهشگر روابط بینالملل افغان در رابطه به سفر هیأت کابل به تهران در صفحه رسمی فیسبوکاش نوشت: رژیم ایران به سهولت میتواند این هیأت را با دست خالی به کابل بفرستد.
وی نوشت: «هیاتی تحت ریاست سرپرست وزیر خارجهٔ افغانستان به ایران رفته تا روی تشنجات اخیر مرزی و مهاجرت گفتگو کند. من دیپلوماسی ایران را بهخوبی میشناسم. فرصت برایم دست داده است تا با آن کار و مذاکره کنم. برداشت من این است که کانون دیپلوماسی ایران به سهولت میتواند این هیات را با دست خالی به کابل بفرستد. اعلامیهای در زمینه پخش خواهد شد و قراردادهای هم بسته خواهند کرد، اما چیزی را دگرگون نخواهد ساخت».
وی اضافه کرد: «مشکل مهاجرت، مرزها، حقوقبشر و حقوق بینالملل را با ایران به هیچصورتی نمیتوان از راه مذاکرات دوجانبه حل کرد. ما به دیپلوماسیی نیاز داریم که بتواند مذاکرات چند جانبه را در این راستا با بازیگران منطقه و جهان راهاندازی کند. از اینرو دولت افغانستان با طرح پیشنویس قطعنامه به شورای حقوقبشر میتواند ایران را در تنگای سیاسی قرار دهد و آنرا وادار به همکاری نماید».
روز شنبه ۳۱خرداد با فراخوان بیش از ۱۰ سازمان و انجمن، مهاجران افغان در مقابل سفارت رژیم آخوندی در پاریس تظاهرات کردند و جنایت رژیم آخوندی در غرق کردن پناهجویان افغانستان در هریرود و کشتار مهاجران افغانستان در یزد با شلیک مأموران رژیم آخوندی را محکوم کردند.
تظاهرکنندگان از رژیم آخوندی خواستند که مسئولیت جنایت اخیر را بپذیرد و به خانودههای قربانیان خسارت بپردازد.
رابرت دسترو معاون امور دموکراسی و حقوقبشر وزیر خارجه آمریکا درباره جنایات رژیم آخوندی علیه پناهجویان افغان در ایران گفت: از اینکه مهاجران و پناهجویان افغان توسط نیروهای رژیم ایران غرق، مضروب و زنده به آتش کشیده میشوند وحشت کردم.
وی روز شنبه ۳۱خرداد همزمان با روز جهانی پناهجویان در پیامی در توئیتر نوشت: «آنهایی که مسئول این اتفاقات هستند باید پاسخگو شوند. ما بار دیگر از رژیم ایران میخواهیم به حقوقبشر احترام گذاشته و اٍعمال خشونت علیه پناهجویان را متوقف کند».
از طرفی حکومت آخوندی با استیصال و درماندگی در قبال تظاهرات گسترده مردم افغانستان، با تهدید از دولت افغانستان خواست تا مانع گسترش تظاهرات علیه رژیم آخوندی شود.
واعظی رئیس دفتر آخوند روحانی روز ۲۷خرداد در پیامی نوشت: «هوشیاری دولت افغانستان در جلوگیری از دامنزدن به ایرانهراسی که سناریوی طراحیشده از سوی دشمنان برای تخریب روابط دو طرف» و «منافع ملی افغانستان» است.
طی هفتههای اخیر شهرهای مختلف افغانستان و همچنین در بسیاری از شهرهای جهان، سلسله تظاهراتی علیه کشتار پناهجویان و دخالتهای حکومت آخوندی در افغانستان برگزار شده است.
روز دوشنبه ۲۶خرداد در اسلو پناهندگان افغان در اسلو در مقابل وزارتخارجه این کشور تظاهرات کردند و با حمل عکسهای سرنگونشده خامنهای علیه نظام ولایت فقیه شعار دادند.