استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در مذاکرات هستهیی با رژیم ایران، میگوید در مذاکره با ایران «ما یک درصد از ظرفیت غنیسازی را هم نمیتوانیم بپذیریم»؛ موضعی که عراقچی وزیر خارجه رژیم در واکنش به آن میگوید ویتکاف «از واقعیتهای مذاکراتی کاملاً به دور است و غنیسازی در ایران ادامه پیدا میکند».
ویتکاف در گفتگویی که روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت از شبکه ای.بی.سی پخش شد، گفت دونالد ترامپ تمام سیگنالهای لازم برای حل و فصل این مناقشه را از طریق گفتگو به تهران فرستاده، «اما از سوی دیگر، ما یک خط قرمز بسیار بسیار روشن داریم و آن غنیسازی است. ما حتی یک درصد از ظرفیت غنیسازی را هم نمیتوانیم بپذیریم».
نماینده ویژه ترامپ با این حال در ادامه افزود: «ما پیشنهادی به ایرانیها دادهایم که فکر میکنیم برخی از این مسائل را، بدون بیاحترامی به آنها، پوشش میدهد».
ساعتی بعد عباس عراقچی، وزیر خارجه رژیم، در واکنش به این اظهارات گفت: «ویتکاف از واقعیتهای مذاکراتی کاملاً به دور است و غنیسازی در ایران ادامه پیدا میکند».
عراقچی همچنین افزود آمریکاییها «اگر علاقهمند هستند اطمینان حاصل شود که سلاح هستهیی تولید نمیشود، ما برای این کار آمادگی داریم، اما اگر درخواستهای غیرواقعی داشته باشند، طبیعی است که برآورده نمیشود».
ویتکاف در بخش دیگری از اظهارات جدید خود با اشاره به اینکه «غنیسازی زمینهساز ساخت سلاح میشود» و «همهچیز از توافقی آغاز میشود که شامل غنیسازی نباشد»، تأکید کرد «راههای فراوانی وجود دارد که ما بتوانیم در این مذاکرات به اهداف خود برسیم».
او همچنین از احتمال برگزاری دور بعدی مذاکرات در این هفته در اروپا خبر داد و گفت: «امیدواریم که این دیدار به نتایج مثبت واقعی منجر شود».
این اظهارات در حالی در رسانهها مطرح میشود که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه گفت: «ما قصد نداریم در رسانهها مذاکره کنیم».
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، با تأکید بر موضع قاطع دولت آمریکا اعلام کرد که هدف نهایی سیاست واشنگتن در قبال رژیم آخوندی، جلوگیری از دستیابی این حاکمیت به سلاح هستهیی و ممانعت از قدرتگیری آن برای تهدید کشورهای منطقه است.
روبیو روز شنبه ۲۷ اردیبهشت در گفتگویی با شبکه سیبیاس نیوز، با اشاره به ادامه غنیسازی اورانیوم از سوی رژیم حاکم بر ایران، هشدار داد که «وقتی کشوری توانایی غنیسازی در هر سطحی را داشته باشد، اساساً میتواند بهسرعت به سطح مورد نیاز برای تولید سلاح هستهیی دست یابد».
او با انتقاد از توافق هستهیی سال ۲۰۱۵ که در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما امضا شد، گفت این توافق به رژیم ولایت فقیه اجازه داد زیرساختهای کلیدی غنیسازی خود را حفظ کند؛ اقدامی که بهگفته او «میتواند بالقوه بسیار خطرناک باشد».