روزنامه وال استریت ژورنال روز ۲۱ اسفند ۹۸ طی مقالهای با عنوان همکاری استراتژیک با چین، ریشه شیوع کرونا در ایران نوشت:
«قم محل چندین پروژه زیربنایی توسط کارگران و تکنسینهای چینی است. شرکت مهندسی راه آهن چین در حال ساخت خط آهن سریع السیر به ارزش ۲.۷میلیارد دلار است که از قم عبور میکند تکنسینهای چینی، مشغول نوسازی نیروگاه اتمی در نزدیکی همین محل هستند. همچنین طلبههای چینی مشغول تدریس در حوزههای قم هستند.
در این مقاله آمده است: مقامات بهداشتی رژیم ایران معتقدند که منبع شیوع کرونا در ایران یا کارگران چینی شاغل در قم بودهاند یا یک تاجر ایرانی که از قم به چین سفر کرده است. مقامات نام این تاجر ایرانی را فاش نکردهاند ولی گفتهاند که وی از طریق یک پرواز غیرمستقیم از چین به قم آمده است.
زمانیکه این ویروس در قم شهری با جمعیت نزدیک به یک میلیون نفر رها شد، بهسرعت گسترش پیدا کرد، سیستم درمانی تحت فشار تحریمها را بهشدت دچار کمبود کرد، بحرانهای اقتصادی را افزایش داد و سوخت واکنشهای ضد چینی در ایران شد.
یک خانم خانهدار بهنام آستاری گفت، ما از تمامی اجناس چرند چینی که همه جا پیدا میشد ناراحت بودیم و حالا هم این ویروس چرند رو برایمان آوردند.
طبق گفته مقامات رسمی و پزشکی سایر کشورها، مسافران که بیشتر آنها برای زیارت به ایران آمده بودند ویروس را به حداقل ۱۵کشور دیگر منتقل کردند.
دولت در واکنش به شیوع بیماری کند عمل کرد. چند ساعت پس از اعلام اولین موارد آلودگی، قربانیان جان باختند. این نشان میدهد که برای چند هفته اجازه داده شده بود که ویروس گسترش پیدا کند.
چندین روز پس از کشف اولین موارد آلودگی در ۱۹فوریه، روحانیان قم از دستورات دولت مبنی بر بستن اماکن مقدس سرپیچی کردند. در پایان ماه زمانیکه مقامات نمازهای جمعه را برای اولین بار بعد از ده ها سال تعطیل کردند، ویروس در اکثر استانهای کشور گسترش پیدا کرده بود.
سنام وکیل مدیر بخش خاورمیانه چتم هاوس در لندن، گفت: «چین همکار اقتصادی رژیم ایران بوده ولی این همکاری به یک بمب بسیار سمی تبدیل شده است».
وال استریت ژورنال افزود: شرکت هواپیمایی ماهان از ۱۲ بهمن حداقل ۴۳پرواز به چین داشته است، از جمله یک پرواز به شهر ووهان در تاریخ ۱۶ بهمن. مطابق آمار رادار ثبت پروازها، آخرین پرواز شرکت ماهان از شانگهای چین صبح روز ۱۹ اسفند در تهران فرود آمد. آمار رسمی از تعداد مسافران در دست نیست.