مینو محرز عضو کمیته کشوری ستاد مقابله با کرونا روز یکشنبه ۱۶شهریور درباره بازگشایی مدارس گفت: «بازگشایی مدارس در روز گذشته اشتباه بود».
وی افزود: «اینکه یک عده بگویند دیگر بیشتر از این نمیتوان آموزش را عقب انداخت باید به آنها گفت چرا، میتوان با برنامهای فشردهتر عقب افتادگی آموزشی را جبران کرد آن هم در شرایطی که استیبل باشد نه اینکه هر آن نگرانی از طغیان بیماری وجود داشته باشد».
محرز اضافه کرد: «متأسفانه، تصمیمگیریهایی که بدون هماهنگی با سایر مراکز دخیل در مقابله با کرونا صورت میگیرد، چنین مشکلاتی ایجاد میکند. بازگشایی مدارس بسیار جنجالی شد و نگرانی خانوادهها را بیشتر کرد. به نظر م اصلاً زمان مناسبی برای باز کردن مدارس نبود. چرا که امروز باید منتظر موج تازهای از بیماری پس از سفرهایی که اخیراً صورت گرفت و مراسمهاییکه بعضیها در آن رعایت کردند و برخیها هم نه، باشیم.
اگر این موج بیماری محقق شود و با رفتن بچهها به مدارس تقارن پیدا کند اوضاع بسیار خطرناک میشود. متأسفانه در بسیاری از مدارس کشور، امکان جداسازی و حفظ فاصله فیزیکی و تهویه هوا و شرایطی که باید وجود داشته باشد، مهیا نیست. همه میدانیم که حتماً باید مدارس باز و آموزش برقرار باشد، ولی زمان بازگشایی اصلاً مناسب نبود. حداقل میگذاشتند این دو هفته هم سپری شود. تعویق دو هفتهیی بازگشایی مدارس ارزشمند بود، زیرا ممکن است در همین مدت وضعیت در برخی نقاط بسیار حاد شود و آن زمان دیگر بازگشایی مدارس اصلاً به صلاح نبود».
مینو محرز در پاسخ به این پرسش که چرا وزارت آموزش و پرورش یکمرتبه این تصمیم را گرفت، گفت: «اتفاقاً از دیروز تا امروز با هر مسئولی در این باره حرف میزنم، توجیهی برای این اقدام ندارد. چرا باید این دوگانگی و سهگانگی در اجرا وجود داشته باشد؟ میبینیم که خیلی از استانها قبول نکردند که مدارس را در چنین وضعیتی باز کنند و از دستور وزیر سرپیچی کردهاند. این بسیار زشت است که دستوری از بالا داده شود اما قابلیت اجرا پیدا نکند.
باید مسأله سلامت در نظر گرفته شود. همه میدانیم کووید۱۹ مشکلات عدیدهای ایجاد کرده که یکی از آنها موضوع آموزش است. اینکه یک عده بگویند دیگر بیشتر از این نمیتوان آموزش را عقب انداخت باید به آنها گفت چرا، میتوان با برنامهای فشردهتر عقب افتادگی آموزشی را جبران کرد آن هم در شرایطی که استیبل باشد نه اینکه هر آن نگرانی از طغیان بیماری وجود داشته باشد».
وی در ادامه افزود: «هنوز دو هفته از بازگشتن مردم از مسافرت ها یا اتمام مراسم عزاداری که یک عده در آن ماسک نمیزدند، نگذشته است. اما میبینیم که از روز گذشته مدارس بازگشایی شدند. خب مسلم است با چنین رویکردی سرعت انتقال ویروس بیشتر میشود!
متأسفانه با یک بدآموزی از روشی که چین در روزهای اولیه کرونا به کار گرفته بود، مدارس را با پمپهای ضدعفونی پاک میکنند و گمان میبرند که دیگر همه چیز مهیا شده است.
در حالی که مسأله تنها ضدعفونی کردن سطوح نیست. مهم این است دانشآموزانی که زیر یک سقف به جای رعایت فاصله دو متری، در یک متری هم نشستهاند، وقتی به مدت طولانی کنار هم بنشینند حتی با ماسک نیز مصون از ویروس نیستند و چنین شرایطی باعث انتقال ویروس به آنها میشود.
ضدعفونی معابر و سطوح برای ماههای ابتدایی کرونا بود که هنوز شناختی نسبت به آن وجود نداشت. آن زمان تصور این بود که ویروس سنگین است و بیشتر از طریق محیط منتقل میشود. اما امروز فهمیدهایم که ویروس بیشتر از طریق هوا منتقل میشود و ابتدا در هوا میماند و بعد از مدتی روی سطوح قرار میگیرد. بنابراین ضدعفونی کلاسها با چنین پمپهایی بیفایده است».
محرز گفت: «مقابله با کرونا یک کار تیمی است. یعنی همه باید یک دل و یک زبان سیاستگذاری و اجرا کنند. ما در حوزه بهداشت میبینیم با اینکه یکسری پروتکلها از سوی وزارت بهداشت ارائه میشود، ولی هیچ وقت این پروتکلها آنچنان که باید اجرا نمیشود. برای نمونه، وزارت بهداشت میگوید حالا که میخواهید مدارس را بازگشایی کنید باید این شروط را رعایت کنید».
وی افزود: «وزارت بهداشت این قدرت را دارد که اجازه بازگشایی مدارس و دانشگاهها را در استانهایی که سطح رعایت پروتکلها در آنها ضعیف است، صادر نکند. نباید بگذاریم این دستور از جانب یک مرکز صادر شود و بعد استانی بگوید اجرا نمیکند. این نشان میدهد چنین دستوری اساساً منطقی نبوده است.
همه باید بپذیرند که شرایط مناسبی برای بازگشایی مدارس به این سرعت نبود. باید تا اول مهر صبر میکردند تا ببینیم شرایط بهدلیل مسافرت ها و مراسم های اخیر چگونه میشود؟ اگر میدیدند که شرایط مساعد نیست بازگشایی حضوری را یک الی دو ماه دیگر عقب میانداختند . درست است جبران کردن خلأ آموزشی ایجاد شده دشوار خواهد بود، اما نمیتوانیم جان میلیونها نفر را به خطر بیاندازیم.
این بچههایی که به مدرسه میروند، پس از آن در خانوادههای ۴ الی ۵نفره حضور پیدا میکنند و چنانچه مبتلا شده باشند، آمار ابتلا را بهسرعت افزایش میدهند».
مینو محرز در خصوص ایمنی جمعی گفت: «خب این اشتباه است. زمانی از «ایمنی جمعی» صحبت شد که گروهی از دانشجویان محقق به «ایمنی گله ای» اشاره کرده بودند. اما این موضوع دیگر امروز مطرح نیست زیرا بیماری مجدداً عود میکند. بنابراین اگر کسی هنوز معتقد است که جامعه با ایمنی جمعی نجات پیدا میکند، سخت در اشتباه است. زیرا وقتی ممکن است فرد دوباره و چندباره به ویروس مبتلا شود، ایمنی جمعی هیچگاه حاصل نخواهد شد. بسیاری از کسانی که میشناسم دوباره مبتلا شدهاند. من خیلی از مردم عادی را دیدهام که دوباره مبتلا به کرونا شدهاند».
عضو کمیته کشوری ستاد مقابله با کرونا در خصوص این پرسش که مدتی که یک فرد ممکن است پس از ابتلا به ویروس برای بار دوم یا سوم به آن مبتلا شود، چقدر است؟ افزود: «مشخص نیست. بستگی به شرایط فرد دارد. نمونههایی دیدهام که فرد پس از ابتلا و بهبود، سه ماه بعد دوباره مبتلا شده است. احتمال زیادی وجود دارد پزشکانی که دائم با ویروس در تماس هستند مجدد مبتلا شوند. ابتلای دوباره بستگی به فرد، ژنتیک و قدرت ایمنی زایی بدن او دارد. هر روز یکسری مسائل جدید درباره این ویروس کشف میشود و هنوز خیلی چیزها شناخته شده نیست. اما دیدیم بهمحض اینکه گفتند فرد با یک بار ابتلا مصون میشود، چگونه ویروس گسترش پیدا کرد.
در مورد واکسن نیز هنوز مطمئن نیستیم چه اتفاقاتی خواهد افتاد. بنابراین بهترین راه «پیشگیری» است. مریض شدن و بیمارستان خوابیدن و هزینه درمان فوقالعاده بالا است و با وجود همه اینها خطر مرگ و میر هم وجود دارد. باید روی پیشگیری سرمایهگذاری کنیم نه درمان. پیشگیری هم بهمعنای فاصلهگذاری فیزیکی است. حتیالامکان تجمع نداشته باشیم، ماسک بزنیم و دستهای خود را با آب و صابون بشوییم».
مینو محرز درباره اینکه بچهها در کلاس بنشینند و همین که ماسک زده باشند، کافی است، گفت: «مدارس اگر میتوانند این کارها را رعایت کنند. فاصله دو متری در کلاس، تهویه هوا به این معنا که جریان هوا در کلاس چندین بار در ساعت تخلیه شود. پنجرهها باز باشند حتی اگر کولر روشن است. کولرها در صورتی که پنجرهها بسته باشند با رطوبتی که ایجاد میکنند باعث افزایش سرعت انتقال ویروس میشوند. این تصور اشتباه است که بگویند بچهها در کلاس بنشینند و همین که ماسک زده باشند، کفایت میکند».