حرمتالله رفیعی رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی رژیم گفت: «شرکتهای هواپیمایی تا روز چهارشنبه ۱۷مرداد بلیطها را با ارز ۴۴۰۰تومانی میفروختند اما وقتی از دریافت ارز دولتی محروم شدند، نرخ ۸۸۰۰تومان را برای بلیتها تعیین کردند که قیمتها را تا بیش از دو برابر افزایش داد».
حرمت الله رفیعی میگوید این اقدام شرکتهای هواپیمایی خارجی تخلف محض بوده و ایرلاینهای خارجی به هیچوجه حق ندارند سیستم فروش بلیت خود را مسدود کنند، فروش مستقیم داشته باشند و یا از مشتری ارز دریافت کنند. اکنون سیستم فروش، بلیط هواپیما را نشان میدهد، امکان رزرو هم وجود دارد، اما نمیتوان خرید را کامل انجام داد و پرداختی داشت. زمانی هم که با دفتر شرکت هواپیمایی مورد نظر تماس بگیرید، از شما خواسته میشود به دفتر نمایندگی مراجعه کرده و پرداخت را بهصورت ارزی انجام دهید.
بلیط پروازها با دلاری ۸۸۰۰تومان
این کارگزار رژیم با اشاره به اینکه ایرلاینهای خارجی حاضر در ایران در اقدامی عجیب بخشنامهای صادر کردند و نرخ دلار بلیط پروازهای خود را از ۴۲۰۰تومان به ۸۸۰۰تومان افزایش دادهاند که این موضوع باعث افزایش دو برابری و حتی بیشتر قیمت بلیط هواپیما شده است.
گفته میشود از عصر روز گذشته تا کنون سیستم رزرو بلیط در بسیاری از سامانههای خرید غیرفعال شده و تقریباً هیچکس نمیتواند بلیط ایرلاینهای بینالمللی را خریداری کند.
رفیعی گفت ایرلاینهای ایرانی فعلاً مشکل حادی ندارند، اما با توجه به افزایش نرخ ارز، قیمت بلیط هواپیما در مسیرهای داخلی نیز با افزایش ۲۰تا ۴۰درصدی روبهرو شدهاند. در حال حاضر قیمت بلیط در مسیرهای خارجی نزدیک مانند جمهوری آذربایجان، ترکیه، گرجستان و دبی از مرز ۲میلیون تومان گذشته و در مسیرهای دورتر آسیایی و اروپایی تا سه یا چهار برابر افزایش پیدا کرده است.
قیمت پروازهای داخلی تا ۷۰درصد افزایش پیدا میکند
مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی نیز گفت با احتساب نرخ روزانه ارز که ۱۷مردادماه اجرا شد، قیمت پروازهای داخلی ۷۰درصد و قیمت پروازهای خارجی ۱۰۰درصد افزایش پیدا میکند. وی اظهار کرد بیش از ۶۰درصد هزینه شرکتهای هواپیمایی ارزی است و شرکتها باید برای تأمین ارز از بانکها یا صرافیها، ارز را با قیمت سامانه سنا دریافت کنند، بنابراین هزینه شرکتهای هواپیمایی افزایش پیدا کرده است.
این کارگزار رژیم اضافه کرد در روز گذشته سازمان هواپیمایی کشور بخشنامهای را ابلاغ کرد که طبق تصمیم دولت، نرخ ارز از این به بعد بر اساس نرخ سامانه سنا مربوط به بانک مرکزی محاسبه میشود. در این سامانه، نرخ ارز بازار ثانویه بر اساس عرضه و تقاضا بهصورت لحظهای اعلام میشود که این مبنای قیمت بلیط هواپیما قرار میگیرد.
تغییر لحظه به لحظه نرخ ارز و مشکل شرکتهای هواپیمایی
مقصود اسعدی سامانی افزود این نرخهای ارز برای شرکتهای هواپیمایی مشکلساز شده، چرا که نرخ ارز در این سامانه بهصورت لحظه به لحظه تغییر میکند و شرکتها نمیتوانند طبق نرخ لحظهای دلار بلیط بفروشند، بلکه باید نرخ ثابتی در روز یا هفته وجود داشته باشد.
وی تأکید کرد اینکه ایرلاینها مشمول ارز دولتی نشوند، منطقی نیست. بیش از ۶۰درصد هزینه این شرکتها ارزی است و اکنون شرکتهای هواپیمایی چارهای جز افزایش قیمت بلیط هواپیما ندارند.
تاثیر تحریمهای ارزی در دسترسی شرکتهای هواپیمایی ایران
از سوی دیگر با توجه به تحریمهای جدید صنعت حمل و نقل هوایی ایران و همچنین تحریمهای ارزی، دسترسی شرکتهای هواپیمایی به قطعات هواپیما بسیار سخت و پرهزینه شده است. تعلل بانک مرکزی در تخصیص ارز به شرکتهای هواپیمایی در یکی دو ماه اخیر، ضرر هنگفتی را به این شرکتها تحمیل کرده است و پیشنهاد میشود موارد مصرف ارزی شرکتهای هواپیمایی در فهرست کالاهای گروه یک قرار بگیرد تا امکان استفاده اقشار بیشتری از صنعت حمل و نقل هوایی فراهم شود.
بیشتر بخوانید:
افسارگسیختگی نرخ ارز و فروپاشی اقتصاد
روز هفتم مرداد ۹۷ با شروع کار رئیسکل جدید بانک مرکزی دولت روحانی، قیمت دلار از ۱۰هزار تومان گذشت و به فاصله یک ساعت به ۱۱۲۰۰تومان رسید و بعد از آن هم این سیر صعودی متوقف نشده و نرخ ارز دارد همچنان بالاتر میرود. برخی ناظران گفتهاند چه بسا تا ۲۰هزار تومان هم برسد.
دلار و سکه بار دیگر به بازار شوک وارد کردند
کیهان خامنهای در روز ۸مرداد نوشته است: «قیمت دلار روز گذشته از ۱۰هزار تومان هم عبور کرد تا در همین یکسال اخیر ۱۷۰درصد رشد کرده باشد... سکهای که سال پیش در همین زمان قیمتی در حدود یک میلیون و ۳۰۰هزار تومان داشت و حالا بیش از ۲۰۷درصد رشد کرده است»!
تلویزیون رژیم هم در روز ۷مرداد گزارش داد: «یکی از فعالان بازار میگوید در حالی که هیچ خرید و فروشی در بازار دلالی انجام نمیشود اما معلوم نیست چه کسی در بالا بردن لحظهای قیمت ارز نقش ایفا میکند»؟
در اولین واکنش، بازاریان و کسبه بازار ابزار و ماشینآلات در اصفهان مغازههای خود را بستند و دست به اعتصاب زدند.
نیروی انتظامی هم در تهران در وحشت از خیزش کسبه و بازاریان یکانهای سرکوبگرش را در اطراف بازار و مراکز فروش ارز مستقر کرد.
بانک مرکزی رژیم هم بلافاصله در وحشت از واکنش مردم به گرانیها واکنش نشان داد و طبق معمول افسارگسیختگی نرخ ارز را ناشی از توطئه دشمنان عنوان کرد.
نوسانات بازار ارز توطئه دشمنان
تلویزیون رژیم در بخشهای خبری خود گفت: «بانک مرکزی با صدور اطلاعیهیی تحولات اخیر بازار ارز و طلا را عمدتاً ناشی از توطئه دشمنان کشور و بهمنظور ایجاد التهاب در اقتصاد و سلب آرامش روانی از مردم برشمرد».
در این اطلاعیه بانک مرکزی رژیم به گفتاردرمانی متوسل شد؛ اما در اطلاعیهاش هم وعده موعد مبهم «روزهای آینده» را داد: «بانک مرکزی گفته اوضاع را زیر نظر دارد. و در روزهای آینده برنامه جدید مدیرکل بانک مرکزی اطلاعرسانی و عملیاتی میشود».
بهرغم مهلت نامحدودی که بانک مرکزی برای خود قائل شده، اما ناظران و تحلیلگران بینالمللی انفجار نرخ ارز را نشانه شکست قطعی رژیم ارزیابی کردند.
از جمله مارک دوبوویتز مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی اعلام کرد: سقوط ریال، شکست کامل جمهوری اسلامی است.
سلطان سکه همکار بانک مرکزی
پیش از این رژیم امثال سلطان سکه را مسبب معرفی میکرد. اما خیلی زود در دعوای باندی اژهای فاش کرد که سلطان سکه از طرف بانک مرکزی حمایت میشده و به توصیه بانک مرکزی هم او را آزاد کرده بودند.
آیا خود بانک مرکزی در تقویت دلالهای غیرقانونی دست دارد؟همانطور که پیش از این هم امثال بابک زنجانی را پرورانده بود؟
گرچه در باند روحانی تبلیغ کرده بودند که با رفتن سیف از بانک مرکزی و آمدن همتی، مهره جدید، اوضاع بهبود خواهد یافت. اما نفرات همسو با خود روحانی مثل زیباکلام اذعان کردند که «ابعاد بحران و ناکارآمدی اقتصادی آنقدر عمیق و گسترده است که اگر تمامی وزرای روحانی هم تغییر کنند و اگر به جای نوبخت و کرباسیان، اقتصاددانانی چون «کینز» و «ریکاردو» و «آدام اسمیت» مسئول تیم اقتصادی دولت شوند، چیزی عوض نمیشود».
پیش از این هم اقتصاددانهای هر دو باند حاکم اذعان کرده بودند که عامل اصلی گرانی ارز در نظام خود دولتهای حاکم بوده و هستند. و حالا روحانی با چاپ حدود هزار و ۶۰۰هزار میلیارد تومان پول بدون پشتوانه دست در جیب مردم کرده و در اثر تورم ناشی از نقدینگی اجناس به شکل سرسامآوری گران شده است.