مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا و استیون منوچین وزیر خزانهداری این کشور طی نامهیی درخواست رهبران اروپایی برای معافیتهای گسترده از تحریمهای آمریکا را رد کردند.
بهدنبال لغو برجام توسط دونالد ترامپ قرار است آمریکا کشورهایی که با ایران تجارت کنند را هدف تحریمهای خود قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ ۱۳ژوئیه۲۰۱۸ مایک پمپئو و استیون منوچین با درخواست اعمال معافیت اروپاییها مخالفت کردهاند. در این نامه که جزییات آن در اختیار بلومبرگ گذاشته شده، پمپئو و منوچین به وزرای خارجه و اقتصاد انگلستان، فرانسه و آلمان اعلام کردهاند: پس از خروج آمریکا از توافق اتمی، آمریکا بهدنبال «اعمال فشار اقتصادی بیسابقهیی بر روی رژیم ایران است و تا زمانی که تغییری محسوس، قابل اثبات و پایدار در رفتار سیاسی این رژیم مشاهده نکنند، دست از تلاش بر نخواهند داشت.
نامه مایک پمپئو و استیون منوچین
در نامه مقامات آمریکا به متحدان اروپایی آماده است توافق هستهیی ایران «تضمین امنیت مردم آمریکا» نبوده و واشنگتن قصد دارد تا زمان «تغییر ملموس و پایدار سیاستهای ایران» به تحریم و تحت فشار قرار دادن تهران ادامه دهد.
فشار بر رژیم ایران بخش گستردهتری از تلاش دولت ترامپ برای منزوی کردن رژیم ایران و جلب توجه به چیزی است که آمریکا آن را فعالیتهای شرورانه تهران در خاورمیانه و اروپا میخواند.
در روزهای اخیر مقامات دولت بهدنبال جلب توجهات نسبت به دستگیری یک دیپلمات ایرانی در وین بودند که متهم به تلاش برای کمک به زوجی بمبگذار بوده که گفته میشود میخواستند همایش مخالفان ایرانی در پاریس را منفجر کنند.
پمپئو همچنین بهدنبال جلب افکار عمومی نسبت به تهدید ایران است و روز پنجشنبه، با ارسال مجموعهای از توییتها، ترس حملات در خاک اروپا را افزایش داد.
صادرات نفت ایران
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، ایران ۲.۴میلیون بشکه نفت خام در ماه گذشته صادر کرده در حالی که خریدار دو سوم آن مشتریان آسیایی و مابقی اروپایی هستند. در فاصلههای سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ صادرات نفت خام ایران تحت تاثیر تحریمهای گسترده آمریکا و اروپا به ۱ تا ۱.۵میلیون بشکه در روز کاهش یافت.
از دست رفتن میزان قابلتوجه صادرات نفت ایران باعث فشرده شدن بازار، حتی در صورت افزایش رکورد تولید عربستان سعودی به ۱۰.۸میلیون بشکه در روز خواهد شد. ریاض در عینحال مشغول جبران تلفات چند گانه خروج دیگران از ونزوئلا تا لیبی و کانادا در بازار جهانی است.
پمپئو و تیمش در حاشیه برگزاری نشست روزهای چهارشنبه و پنجشنبه ناتو در بروکسل با مقامات ارشد اروپایی دیدار کردند، اگر چه هنوز مشخص نیست تا چه حد تمرکز گفت و گوها بر مسأله ایران بوده است. مقامات رسمی هنوز به اظهارنظر در این مورد نپرداختهاند.
با این حال، پنج قدرت جهانی انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین که در مسأله فعالیتّهای اتمی با ایران به توافق رسیدهاند وفاداری خود و برداشتن محدودیتهای مربوط به هستهیی را بارها اعلام کردهاند، خروج آمریکا یک مانع عملی ناممکن در برابر اجرایی شدن آن ایجاد میکند.
منزوی کردن رژیم ایران
یک دیپلمات اروپایی که نخواست نامش فاش شود، در مورد گفتگوهای محرمانه پیرامون ایران گفت: کشورهای اروپایی و شرکای تجاریشان واقع بین هستند و به قبول درخواست معافیت توسط آمریکا خوشبین نیستند. بسیاری شرکتها در حال خروج از ایران و برخی مشغول کمرنگتر کردن روابطشان با این رژیم هستند.
اعمال فشار بر ایران بخشی از تلاش گستردهتر دولت ترامپ برای منزوی کردن رژیم ایران و جلب توجه افکار عمومی بینالمللی به آنچه که ایالات متحده آمریکا رفتار خصمانه ایران در خاورمیانه و اروپا میخواند است.
مطالب مرتبط