روز سهشنبه ۴بهمنماه جلسه کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا که با حضور توبیاس بیلستروم، وزیر خارجه سوئد رئیس دورهای اتحادیه اروپا برگزار شد، شماری از نمایندگان پارلمان به خودداری شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا از لیستگذاری تروریستی سپاه پاسداران اعتراض کردند.
تیس رویتن، نماینده پارلمان اروپا از هلند خطاب به وزیر خارجه سوئد گفت: با وجود فراخوان قریب به اتفاق آراء پارلمان اروپا برای تعیین سپاه پاسداران بهعنوان یک سازمان تروریستی، شورای وزیران خارجه از تحریم ۱۸ فرد و ۱۹ نهاد فراتر نرفت. ما میدانیم دیپلماسی رژیم ایران که بر دروغ سوار است، چیست. بنابراین من میخواهم مستقیماً از شما بپرسم، بهگفته وزیر خارجه رژیم ایران، شما به او اطمینان دادید که سپاه در لیست قرار نخواهد گرفت، آیا واقعاً چنین اطمینانی به وزیر داده اید؟ و اگر چنین است، چنین اطمینانی چه ارتباطی با موضع بسیار روشن پارلمان اروپا در این مورد و همچنین درخواست میلیونها ایرانی در داخل و خارج از ایران دارد؟ من هم میخواهم شما شفافسازی کنید. زمانی که نماینده عالی گفت تصمیم دادگاه برای لیستگذاری سپاه پاسداران ضروری است، سردرگمی بهوجود آمد. مراحل این لیستگذاری چیست و شما بهعنوان ریاست دورهای مطابق مقررات برای اطمینان از لیستگذاری سپاه چه اقداماتی را انجام خواهید داد؟
اوین اینچیر، نماینده پارلمان اروپا از سوئد وزیر خارجه این کشور را بهخاطر تماس با امیر عبداللهیان و دادن اطمینان به وی مورد اعتراض قرار داد و گفت: و همچنین میخواهم به برخی مسائل مادی بپردازم. اولین مورد وضعیت ایران است. ما در پارلمان اروپا در هفته گذشته موضع بسیار روشنی در مورد خواستههای خودمان اتخاذ کردیم. اما در عینحال، شورای وزیران جرأت نداشت سپاه پاسداران را بهعنوان یک سازمان تروریستی لیستگذاری کند. شورا با این کار فقدان رهبری خود را نشان داد. با این اوصاف، ما نگران هستیم آنچه از سوی وزیر خارجه رژیم ایران بیان شد، صحت داشته باشد. آیا این درست است که هم شورا و هم جوزپ بورل گفتهاند تصمیم پارلمان اروپا را نباید جدی گرفته نشود.
ایزابل سانتوس نماینده پارلمان اروپا از پرتغال خطاب به رئیس دورهیی اتحادیه اروپا گفت: پارلمان اروپا قطعنامهیی درباره ایران به تصویب رساند. اما شورای وزیران وقتی صحبت از نامگذاری سپاه پاسداران بهعنوان یک سازمان تروریستی میشود کاملاً اکراه دارد. در این باره توضیح بدهید؟
دیتمار کوستر، نماینده پارلمان اروپا از آلمان: من واقعاً بسیار ناامید هستم که وزیر خارجه تصمیم نگرفت سپاه پاسداران را در لیست تروریستی قرار دهد. به نظر من این غیرقابل قبول است. پیام پارلمان اروپا روشن است. برای جلوگیری از اعدامهای این رژیم وحشتناک در ایران چه میکنید؟ و دیگر چه اعدامهایی باید اتفاق بیفتد تا شورای وزیران اتحادیه اروپا کاری بکند؟ من فکر میکنم تحریمها در مورد رژیم ایران بسیار ضعیف است و ما باید واقعاً موضع بسیار سختتری داشته باشیم تا فشار بیشتری بر این رژیم استبدادی که در ایران با آن مواجه هستیم، اعمال کنیم.
توبیاس بیلستروم وزیر خارجه سوئد که ریاست دورهیی اتحادیه اروپا را به عهده دارد در پاسخ به اعتراض نمایندگان پارلمان اروپا گفت: من میخواهم خیلی واضح بگویم که من قول ندادهام که سوئد یا اتحادیه اروپا از قرار گرفتن سپاه پاسداران در لیست تروریستی حمایت نکنند. ما به کار برای اقدام قدرتمند اتحادیه اروپا علیه رژیم ایران و سپاه پاسداران با ابزارهایی که در اختیار داریم ادامه خواهیم داد.