مصاحبه سیمای آزادی با خاویر سارسالخوس و پتراس آستراویچیوس
مصاحبهٔ سیمای آزادی با خاویر سارسالخوس
رئیس کمیسیون آزادیهای مدنی، عدالت و امور داخلی پارلمان اروپا
خاویر سارسالخوس - رئیس کمیسیون آزادیهای مدنی، عدالت و امور داخلی پارلمان اروپا
خاویر سارسالخوس - عضو کنفرانس رؤسای کمیسیونها در پارلمان اروپا
مجری: سلام به شما بینندگان سیمای آزادی تلویزیون ملی ایران همراه هستیم با آقای خاویر سارسالخوس رئیس کمیسیون آزادیهای مدنی، عدالت و امور داخلی عضو کمیسیون رؤسای کمیسیونها در پارلمان اروپا ایشون از نمایندههای برجسته اسپانیایی پارلمان اروپا هستند با ایشون در رابطه با مسائل مختلف مربوط به ایران موضع اتحادیه اروپا در رابطه با ایران، حمایت خودشون از مردم ایران و محکومیتی که در قبال نقض حقوقبشر توسط رژیم آخوندی دارند صحبت و گفتگو میکنیم.
سلام آقای سارسالخوس. به این مصاحبه خوش آمدید و ممنون از وقت شما.
سارسالخوس: خوشحالم که دعوت شدم و سپاسگزارم که من را همراه خود دارید.
سؤال: هفته گذشته شما در کنفرانسی با حضور بسیاری از نمایندگان پارلمان اروپا از گروهها و کشورهای مختلف شرکت کردید.
شما در آن کنفرانس گفتید، «زنان در ایران در خط مقدم مقاومت واقعی علیه رژیم ایران هستند. نقش آنها در این مبارزه برای یک ایران آزاد و دموکراتیک ضروری است». به نظر شما چرا نقش زنان ایرانی در این مبارزه ضروری است؟
سارسالخوس: زیرا آنها قویترین قدرت برای تغییر هستند. من مطمئنم که آنها نماینده ارزشهایی هستند که همه ما دوست داریم در ایران ببینیم و عزم راسخ خود و جسارتشان را نشان دادهاند و شایستگی بسیاری برای احقاق حقوق خود نشان دادهاند. این پیام بسیار قدرتمندی است و من فکر میکنم که رژیم اینرا بهخوبی میداند و بههمین دلیل است که آنها از زنان میترسند.
سؤال: کنفرانس هفته گذشته را چگونه ارزیابی میکنید؟ چه تأثیری میتواند داشته باشد؛ در حالیکه شما و همکارانتان در آنجا همراه با اپوزیسیون ایران در آنجا حضور داشتید و صحبت کردید.
سارسالخوس: میتوانم به شما بگویم که بسیار رضایتبخش بود. بهنظرم این یک رویداد بسیار بهموقع در آغاز مأموریت جدید با یک کمیسیون جدید اروپا، با تغییرات داخلی مهم در کشورهای عضو بود. این کنفرانسی بود که به ما امکان داد تا از آنچه در حال رخدادن است، مطلع بشویم. بهنظر من، واضح بود که بسیاری از نیروهای سیاسی در اروپا خواهان بازنگری کامل رویکرد ما در قبال ایران هستند، بهمنظور محافظت، بهمنظور تسهیل، بهمنظور توانمندسازی مردم ایران. تعهد ما در همین راستا است. این برعهده ایرانیان خواهد بود که در مورد آینده تصمیم بگیرند، اما باید به آنها اجازه داده شود که این کار را انجام بدهند. پس ما باید نیروهای دموکراتیکی را قدرتمند کنیم که میخواهند حق انتخاب را مردم ایران بدهند. این کنفرانس در مورد همین بود و من فکر میکنم حضور خانم رجوی که همیشه بسیار الهامبخش است، در این مورد خاص اهمیت ویژهیی داشت، زیرا همانطور که گفتم، فکر میکنم ما در یک نقطهعطف در یک لحظه تعیینکننده در واقع منطقه و در ایران و در روابطمان با ایران است.
سؤال: در سخنانتان به یاد دارم که دربارهٔ این سیاست جدید در قبال ایران صحبت کردید و همین الآن به آن اشاره کردید. یک کمیسیون جدید وجود دارد که توسط پارلمان اروپا تصویب شده است. انتظارات اصلی شما از کمیسیون اروپا، از دولتهای اروپایی و از کل اتحادیه اروپا برای سیاست جدیدش در قبال حکومت ایران که شما به آن فراخوان میدهید چیست؟
سارسالخوس: اولین کاری که باید انجام بدهیم این است که واقعبین باشیم. این بدان معناست که ما باید بپذیریم که سیاست مماشات بهطرز چشمگیری شکستخورده است و این یک خطر است؛ همچنین اینکه رژیم ایران اکنون فعالانه در تمام جبهههای بیثباتسازی حضور دارد. چه در اوکراین، یا همسو با نیابتیها برای بیثبات کردن خاورمیانه (رژیم). ایران یک بازیگر جهانی در بیثباتی است و ما باید آنرا بهدقت بررسی کنیم. دوم، ایران کشوری است که بدون شک اکثریت قاطع آن میخواهند بازیگر صلح باشد و نقشی ثباتبخش هم در منطقه و هم در جهان داشته باشد. بنابراین ما باید بپذیریم که در ایران نباید چنین رژیمی حاکم باشد، نباید اجازه داشته باشد که ظرفیت نظامی اتمی داشته باشد؛ و سومین موضوع مهم این است که باید بحث بر سر «تندرو» و «میانرو» را تمام کنیم. تا زمانی که این رژیم حاکم باشد، هیچ میانهرویی وجود ندارد. این یک تناقض تمامعیار است و مطمئناً ما باید گامهای بسیار مشخص و روشنی برداریم و برای اکثر نمایندگان پارلمان، برای اکثریت قاطع پارلمان، یکی از این گامهای حیاتی باید لیستگذاری سپاه پاسداران بهعنوان یک گروه تروریستی باشد.
سؤال: یک سال پیش، یکی از همکاران سابق شما، دکتر آلخو ویدال کوادرس، هدف سوءقصدی در قلب مادرید قرار گرفت. نظر شما در مورد صدور تروریسم از ایران که اکنون به خیابانهای برخی از کشورهای اروپایی رسیده است چیست؟ دولتهای اروپا و اتحادیه اروپا چه باید بکنند؟
سارسالخوس: مجدداً، وقتی این توطئه با عواملی که مستقیماً با رژیم ایران در ارتباط هستند افشا شده، دیگر واضح است که رژیم ایران نه تنها از نیابتیها در جنگها استفاده میکند، بلکه از نیابتیها برای کشتن مخالفان خود یا کسانی استفاده میکند که به اپوزیسیون دموکراتیک ایران متعهد هستند. اکنون این کاملاً واضح است. ما اینرا میدانیم، آنها میدانند که ما میدانیم و باید پاسخ روشنی از نظر امنیت داخلی داشته باشیم، زیرا اکنون که میتوانیم تهدید تروریستی را کمو بیش مهار کنیم، دوباره (رژیم) ایران فعالیتهای تروریستی را در کشورهای ما از سر گرفته است.
سؤال: در پایان میخواستم شما مستقیماً با مردم ایران صحبت کنید که مصاحبه شما را در داخل ایران تماشا میکنند. پیام شما به آنها چه خواهد بود؟
سارسالخوس: پیام این است که اولاً ما به تلاش و فداکاری شما اشراف داریم و میدانیم چقدر شجاع هستید. دوم، شما تنها نیستید و سوم ما شما را همراهی خواهیم کرد تا پایان این مسیر که یک ایران آزاد و دموکراتیک برای همهٔ ایرانیان است.
مصاحبهٔ سیمای آزادی با پتراس آستراویچیوس
عضو کمیسیون خارجه پارلمان اروپا از لیتوانی
در مقر پارلمان اروپا در استراسبورگ
پتراس آستراویچیوس – عضو کمیسیون خارجهٔ پارلمان اروپا، عضو هیأت رئیسهگروه «تجدید اروپا»
پتراس آستراویچیوس – رئیس مشترک گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا
سؤال: سلام آقای آستراویچیوس. به این مصاحبه خوش آمدید. بسیار خوشحالیم که شما را در کنار خود داریم.
پاسخ: مایهٔ خوشوقتی است.
سؤال: میخواهم در شروع از شما درباره کنفرانس هفته گذشته در بروکسل بپرسم که نمایندگان پارلمان اروپا از خانم رجوی دعوت کرده بودند و شما بهعنوان رئیس مشترک گروه دوستان ایران آزاد، ریاست کنفرانس را برعهده داشتید. کنفرانس چگونه بود و نظرتان دربارهٔ سخنرانیها چه بود؟
پاسخ: اول از همه بیشترین احترامات را به حامیان قدرتمند جنبش مقاومت در ایران و سراسر جهان ابراز میکنم. متحد باشید، امیدتان را از دست ندهید. هر روز هر کاری را که میتوانید انجام بدهید برای این هدف مشترک در راستای تحقق یک ایران آزاد، دموکراتیک و مستقل. در ضمن من به این دیدگاه اعتقاد دارم. کنفرانس ما که بهدرستی اشاره کردید و در بروکسل برگزار شد، این اولین کنفرانس در چنین مقیاس بزرگی برای پارلمانی بود که بهتازگی انتخاب شده است. برای ما فرصتی بود که همه حامیان را در یک محل ببینیم، همهٔ نمایندگان پارلمان اروپا که با آرمان ایران آزاد همدردی دارند از آن حمایت و برای آن با هم همکاری میکنند. کنفرانس در سالن بزرگی بود، مملو از کسانی که از جنبش ملی مقاومت حمایت میکنند. من چهرههای بسیار مشتاق زیادی را دیدم، افرادی که احتمالاً زندگی خود را وقف کردهاند برای این هدف سیاسی. تبادل خوبی بود و فکر میکنم مسیر را تغییر ندادیم. برخی از افراد در پارلمان اروپا جدید هستند. ما باید آنها را درگیر کنیم و به آنها توضیح بدهیم. بههمین دلیل ما با علاقهٔ فراوان به برنامهٔ ۱۰مادهیی ارائهشده توسط خانم رجوی گوش فرا دادیم. من شخصاً تشریح بسیار خوب و شیوای مأموریت توسط خانم رجوی را بهیاد دارم: نه به حجاب اجباری، نه به دین اجباری و نه به حکومت اجباری. این بسیار مهم است. من فکر میکنم با دیدگاههای بسیاری از حامیان دموکراسی در اروپا و در سراسر جهان مطابقت دارد. امیدوارم دست در دست هم بهکار خود ادامه بدهیم، زیرا مبارزه برای آزادی، اینطور نیست که شما در آشپزخانه باشید، منظورم این است که شما یک کیک خوب بپزید و یک ساعت طول بکشد. مبارزه برای آزادی، موضوع دیگری است. گاهی سالها طول میکشد و گاهی دهها سال، اما مهمتر از همه این است که در کنارتان شرکایی داشته باشید و هدفی را مد نظر داشته باشید، بسیج بشوید و هرگز امید را از دست ندهید.
سؤال: در این راستا توصیه سیاسی شما به اتحادیه اروپا در قبال حکومت ایران چه خواهد بود؟ چه توصیه سیاسی برای آنها دارید؟
پاسخ: خب، من فکر میکنم ما توصیههای زیادی داریم. اولاً باید اعمال محدودکننده ایجاد کنیم. هرگز نباید در قبال سیاستهای تجاوزکارانه از سوی رژیم تهران تسلیم بشویم. این بهواقع نه تنها به تهدیدی برای امنیت منطقه بلکه به تهدیدی جهانی تبدیل شده. بسیار تجاوزکارانه است. منظورم این است که رژیم ایران باید با دقت بسیار به بحثهایی گوش کنند که مثلاً در اروپا و بهویژه در مورد اوکراین جریان دارد، جایی که رژیم ایران به نمادی از تجاوز، نماد تخریب، کشتار و بدبختی تبدیل میشود. بههمین دلیل است که من هرگز آرزو نمیکنم نام کشورم با چنین نقشی همسو شود. میدانم که این مربوط به مردم نیست، بلکه مربوط به رژیم است. اما هرگز نباید فقط حرف بزنیم و فکر کنیم که کارمان را انجام دادهایم. ما باید خط سیاست اتحادیه اروپا و بهطور کلی غرب را تغییر بدهیم.
امیدوارم هیچگونه انحرافی از راه اصلی ما برای حمایت از اپوزیسیون واقعی در ایران و تلاش برای مهار رژیم تهران وجود نداشته باشد. به همین دلیل است که فکر نمیکنم کار آسانی باشد زیرا احساس میکنم در غرب، منافع بسیار سودجویانهیی نسبت به ایران وجود دارد. برخی از دولتها لزوماً مشتاق تغییر خط سیاست در قبال تهران نیستند. ولی ما بههمین دلیل در پارلمان اروپا هستیم. ما به بحث و گفتگو ادامه خواهیم داد، این موضوع را در دستور کار قرار خواهیم داد، ما به ارسال نامه پشت نامه به کمیسر عالی، نماینده عالی اتحادیه اروپا، خانم کالاس، ادامه خواهیم داد و درخواست و اصرار خواهیم کرد که باید یک طرح مشترک از سوی همه اتحادیه اروپا وجود داشته باشد و مهم نیست که کشورهای عضو بهطور انفرادی چهکار میکنند. ما باید اقدامات ملموستری داشته باشیم و بهواقع بر سیاست حکومت تهران تأثیرگذارتر باشیم. حال پنج سال پیش روی ما است، در حالیکه کمیسیون جدید اکنون سوگند یاد کرده و همین یکشنبه امور را بهدست خواهیم گرفت. پس ما باید در تمام کمیتهها مشغول بشویم و به همکارانمان توضیح بدهیم که در حال حاضر با چه رژیمی روبهرو هستیم. ما باید بسیار جدی باشیم زیرا این (رژیم) بهواقع یک تهدید بزرگ منطقهیی و تا حدی حتی جهانی است.
سؤال: بهعنوان رئیس مشترک گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا، پیام شما به مردم ایران چه خواهد بود؟
پاسخ: اول از همه مسرت است با مردم ایران صحبت میکنم. این یک ملت مفتخر است، ملتی با تاریخی طولانی. آرزو دارم ایران و مردم ایران از دموکراسی، نظام انتخاباتی آزاد و همچنین نظام چند حزبی در کشور شما برخوردار باشند. آرزو دارم ما کشورهایی باشیم که با هم تجارت داشته باشند. ما میخواهیم از نظر اقتصادی به شکوفایی یکدیگر کمک کنیم. اما اول از همه، با رژیم حاکم که ثبات اروپا را تهدید میکند و ما در این مورد بسیار نگران هستیم؛
شما درک میکنید که رژیم ایران در حال حاضر چه تصویر و چه ضرر و زیانی در سطح جهانی دارد. آرزو میکنم ایران بهواقع با آزادی و شکوفایی همراه باشد، نه با جنگ و اقدامات تروریستی. بههمین دلیل از اپوزیسیون حمایت کنید که استراتژی کاملاً متفاوتی برای شما در آینده دارد. ما با هم کار خواهیم کرد زیرا همه کشورهای دموکراتیک باید با هم باشند. آرزو میکنم تهران و ایران با درک کاملاً متفاوتی از سیاستهای جهانی باشند و قدم به قدم این موضوع پیش برود. ما خیلی تأکید داریم و در این زمینه خیلی پیگیر هستیم؛ ما نهایت تلاش خود را برای حمایت از کسانی خواهیم کرد که برای تغییر واقعی و اساسی در ایران تلاش میکنند. بههمین دلیل من در این گروه دوستان ایران آزاد هستم. من به آیندهیی متفاوت برای ایران اعتقاد دارم، بههمین دلیل برای شما آرزوی موفقیت دارم. امیدوارم هر چه زودتر، در یک کشتی خواهیم بود.
مجری: خیلی ممنون. ما هم برای شما و ملت شما بهترینها را آرزو میکنیم. با تشکر از شما.