رد پیشنهاد ترامپ برای انتقال فلسطینیها از غزه به مصر و اردن توسط کشورهای عربی
کشورهای عربی پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، برای انتقال فلسطینیها از نوار غزه به کشورهای همسایه، مصر و اردن، را قاطعانه رد کردند.
بر اساس بیانیهیی که روز شنبه ۱۳ بهمن منتشر شد، مصر، اردن، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، تشکیلات خودگردان فلسطینی و اتحادیه عرب تأکید کردند که با هر گونه طرحی که منجر به جابهجایی فلسطینیان از سرزمینهایشان در غزه و کرانه باختری شود، مخالف هستند.
در این بیانیه، این کشورها هشدار دادهاند که چنین اقداماتی نهتنها ثبات منطقه را تهدید میکند، بلکه میتواند دامنه درگیریها را گسترش داده و امید به صلح و همزیستی را تضعیف کند.
این بیانیه پس از نشست وزیران خارجه مصر، اردن، عربستان، امارات و قطر در قاهره منتشر شد. حسین الشیخ، مقام ارشد فلسطینی و مسئول ارتباطات با اسراییل، و احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب نیز در این نشست حضور داشتند.
دونالد ترامپ هفتم بهمن پیشنهاد جابهجایی فلسطینیها از نوار غزه به اردن و مصر را مطرح کرده و گفته بود که اسکان جمعیت ۲.۳میلیونی غزه میتواند موقتی یا دائمی باشد. برخی مقامات اسراییلی نیز از این ایده حمایت کرده بودند.
اما این پیشنهاد با واکنش منفی مقامهای اردن و مصر روبهرو شد. وزارتخارجه مصر در بیانیهیی تأکید کرد که این کشور با هر گونه «نقض حقوق مسلم فلسطینیها»، از جمله کوچاندن آنها، چه بهصورت موقت و چه دائمی، مخالف است. عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، نیز در یک کنفرانس خبری این پیشنهاد را غیرقابل قبول دانست.
ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن، نیز موضع کشورش را «ثابت و تغییرناپذیر» خواند و اعلام کرد که اردن تحت هیچ شرایطی اجازه چنین جابهجاییهایی را نخواهد داد.
با این حال، ترامپ روز نهم بهمن بار دیگر بر این ایده تأکید کرده و گفته بود که فلسطینیها باید در «جایی بهتر» زندگی کنند که با خشونت همراه نباشد.
کشورهای عربی ضمن رد این پیشنهاد اعلام کردند که آماده همکاری با دولت ترامپ برای رسیدن به «صلحی عادلانه و جامع در خاورمیانه بر اساس راهحل دو دولتی» هستند و از جامعه بینالمللی خواستند تا برای بازسازی غزه برنامهریزی کند.
اردن و مصر نگران هستند که در صورت خروج فلسطینیان از غزه، اسراییل دیگر به آنها اجازه بازگشت ندهد. همچنین، آنها بیم دارند که ورود گسترده پناهجویان فلسطینی، ثبات اقتصادی و امنیتیشان را به خطر بیندازد. اردن در حال حاضر میزبان بیش از دو میلیون فلسطینی است و مصر هشدار داده که انتقال گسترده فلسطینیان به شبهجزیره سینا میتواند پیامدهای امنیتی جدی داشته باشد.