به گزارش سی.ان.بی.سی مدیرعامل شرکت بزرگ نفتی توتال فرانسه در مصاحبه با این تلویزیون گفت: تحریمهای ایالات متحده به این معنی است که هیچ شرکت بزرگ نفتی نمیتواند ریسک تجارت با (رژیم) ایران را بپذیرد.
پاتریک پویانه تأکید کرد: «ما به این دلیل به ایران رفتیم که برجام باعث رفع تحریمهای ثانویه آمریکا شد. حتی یک شرکت بینالمللی مثل توتال هم وجود ندارد که بتواند در کشوری که در معرض تحریمهای ثانویه است کار کند... میدانم که سخنانم برای برخی از رهبران اروپایی خوشایند نیست، اما در نهایت باید با واقعیت روبهرو شد و واقعیت این است که امروز سرمایه جهان در دستان آمریکاست...».
سی.ان.بی.سی. در گزارش خود درباره این مصاحبه خاطرنشان کرد: «توتال بعد از توافق اتمی... و رفع تحریمها...، خود را در موقعیت توسعه بخشی از بزرگترین میدان نفتی جهان (در ایران) قرار داد... (هماکنون) این شرکت میگوید، اگر واشنگتن به آن معافیت از تحریم ندهد، از این پروژه خارج خواهد شد».
بیشتر بخوانید:
از سال ۲۰۰۹ تا کنون آمریکا حداقل ۱۷میلیارد دلار از محل جریمه شرکتها و بانکهای خارجی ناقض تحریمهای رژیم ایران درآمد داشته است و همین جریمههای سنگین باعث شده است شرکتهای خارجی بهشدت از همکاری با این رژیم واهمه داشته باشند.
نخستین بار در سال ۲۰۰۹ بانک «کردیت سوئیس» بیش از ۵۰۰میلیون دلار جریمه شد.
آمریکا شرکت حمل و نقل دریایی DHL را در سال ۲۰۰۹ بهدلیل نقض تحریمهای ایران به پرداخت ۹.۴میلیون دلار محکوم کرد.
بزرگترین جریمه تاریخ، اما برای یک بانک فرانسوی اعمال شد. بانک BNP پاریبای فرانسه بهدلیل نقض تحریمهای رژیم ایران نهایتاً در سال ۲۰۱۴ و پس از کشمکشهای طولانی توافق کرد تا در عوض توقف برگزاری دادگاهها و در یک مصالحه، ۸.۹میلیارد دلار جریمه به آمریکاییها بپردازد.
بانک HSBC انگلیس نیز در سال ۲۰۱۲ بهدلیل نقض تحریمها علیه رژیم ایران و برخی کشورهای دیگر به ۱.۹میلیارد دلار جریمه محکوم شده بود.
بانک استاندارد چارترد انگلیس نیز به بهانه مشابه به پرداخت ۶۶۷میلیون دلار از سوی مراجع قضایی آمریکا بهعنوان جریمه ملزم شد.
بانک ING هلند، کردیت سوئیس، ABN AMRO هلندی انگلیسی نیز از جمله بانکهایی بودند که به ترتیب به پرداخت ۶۱۹، ۵۳۶و ۵۰۰میلیون دلار به آمریکا بهدلیل نقض تحریمها محکوم شدند.
پیشتر رویترز گزارش داده بود: بانکها، شرکتهای نفتی و پالایشگاههای مشتری نفت ایران که با سیستم مالی آمریکا در ارتباط هستند و نمیخواهند در لیست سیاه تحریمهای ایالات متحده قرار گیرند.
لذا هند در تلاش است تا برای تجارت دوجانبه با رژیم ایران از روپیه استفاده کند، ارزی که جهانی نیست و تنها میتواند در خود این کشور صرف خرید کالا شود تا از این طریق در ازاء خرید نفت ارزان از رژیم ایران،مواد غذایی، شیمیایی، دارو و سایر کالاها به این کشور صادر کند.
هند که دومین خریدار بزرگ نفت ایران پس از چین است در نظر دارد واردات نفت از ایران را متوقف کند از اینرو پالایشگاه هندی، نایارا نیز که شرکت روس نفت روسیه یکی از سهامداران بزرگ آن است، از ابتدای ماه جاری واردات نفت از ایران را کاهش داده است.
خاطرنشان میشود که آمریکا تا چهارم نوامبر سال جاری تحریمهای نفتی ایران را به اجرا خواهد گذاشت و در این میان تنها شرکتهایی قادر به گرفتن معافیت از تحریم خواهند بود که واردات نفت از این کشور را در هر دوره شش ماهه بهشدت کاهش دهند.
بهگفته تحلیلگران، ایران ممکن است چوب حراج بیشتری را برای بهدست آوردن پول به نفت بیخریدار خود بزند.
علاوه بر شرکتهای نفتی، بانکها، شرکتهای کشتیرانی و حمل و نقل و شرکتهای بیمه نیز پیشاپیش فاصله گرفتن از ایران را شروع کردهاند.