728 x 90

-

راه‌حل رژیم برای آلودگی هوای تهران: هواپیمای آب پاش!

-

راه حل احمدی نژادی برای آلودگی هوای تهران - هواپیمای آب‌پاش
راه حل احمدی نژادی برای آلودگی هوای تهران - هواپیمای آب‌پاش
ایده ”آب پاشی“ تهران با استفاده از هواپیمای سم‌پاش در روزهای گذشته تبدیل به سوژه‌ای جنجالی در رسانه‌ها و محافل مختلف شده است.

به‌نوشته رسانه حکومتی عصرایران، این ایده که از همان ابتدا به گمان بسیاری از ناظران، تخیلی و بدون ثمر دانسته شده، در روزهای اخیر آزموده شد و ظاهراً آن گونه که از وضعیت آب و هوای پایتخت نمایان است و آن طور که مسئولان ذیربط آب و هوای تهران اعلام می‌کنند، تاثیری در کاهش آلودگی هوای تهران نداشته است و چه بسا برخی کارشناسان از تاثیرات منفی آن در احتمال بارش باران اسیدی نیز سخن گفته‌اند!

به هر صورت ارایه این ایده و آزمودن آن، نشانه‌ای از ضعف تدبیر تعبیر شد که بسیاری از ناظران بر سر آن اتفاق‌نظر داشتند.
اما نکته‌ای که در این میان جلب توجه می‌کند این است که این ایده با وجود مخالفت جمع کثیری از مسئولان و کارشناسان ذیربط آب و هوا، در نهایت عملیاتی شد و مشخص نیست که چه اراده‌ای وجود داشته که با وجود مخالفتهای قاطبه کارشناسان و مسئولان مرتبط با آب و هوای تهران، این ایده به بوته آزمون درآمده است؟

اگر به اظهارات چند روز اخیر مسئولان مرتبط با موضوع آلودگی آب و هوای تهران مراجعه کنیم نظر مخالف بیشتر مسئولان و کارشناسان مرتبط نمایان است.
نماینده شهرداری تهران در کارگروه کاهش آلودگی هوا نیز در هفته جاری با زیر سؤال بردن این تصمیم، ‌آن را غیرمنطقی و بی‌فایده و در حد طنز دانسته است.

مهندس وحید نوروزی در این باره گفت: در عین حال این سؤال مطرح است که چه میزان آب قرار است با چند ده‌هزار هواپیما در تهران ۷۵۰ کیلومتر مربعی پاشیده شود؟
وی افزود: بر اساس اظهارات جناب استاندار تهران با استناد به مصوبات دیشب جلسه هیأت دولت در مورد شرایط خاص کیفیت هوا که متاسفانه ۲۸روز است جان شهروندان تهرانی را نشانه گرفته است ۱۰۰دستگاه تهویه هوا و هواپیماهای آب‌پاش بکارگیری می‌شوند. آن‌چه جالب است این تصمیم عجیب و غریب تقریباً همه را شوکه کرد. اگر بگویم تبدیل به طنز شد اغراق نکرده‌ام. سؤالات و ابهام در مورد این اقدام عجیب و غریب آنقدر زیاد است که پایانی بر آن نیست.

معاون سابق سازمان حفاظت محیط زیست نیز هشدار داده است که با بالا بودن غلظت برخی آلاینده‌ها مانند دی‌اکسید گوگرد و مونوکسید‌ کربن در تهران و ترکیب آن با قطرات آب که توسط آب‌پاش‌ها پخش می‌شود، باران اسیدی در تهران شکل می‌گیرد.

حسن اصیلیان درباره بارش باران اسیدی ناشی از آب‌پاشی هواپیماها در تهران گفت: اگر میزان غلظت آلاینده‌ها بالا باشد احتمال بارش باران اسیدی زیاد است.
این استاد دانشگاه در ادامه افزوده است: اگر دی‌اکسید گوگرد در هوای تهران بالا باشد پس از ترکیب با آب اسید سولفوریک ایجاد کرده و در نهایت منجر به بارش باران اسیدی می‌شود یا اگر میزان غلظت اکسید‌های نیتروژن بالا باشد پس از ترکیب با آب ایجاد اسید ‌نیتریک می‌کند.
وی ضمن انتقاد از روش مورد نظر، گفت: اصل قضیه مشکل دارد؛ پاشیدن ۱۰هزار لیتر آب در فضایی مانند تهران مثل قطره‌ای در دریاست بنابراین در وهله اول باید به نفس عمل بپردازیم که آیا کارشناسی هست یا خیر؟

مدیرکل هواشناسی استان تهران نیز روز چهارشنبه با تاکید بر این‌که آب‌پاشی تهران به‌وسیله هواپیماهای آب‌پاش هیچ پایه علمی ندارد گفت: سامانه‌ای در غرب و شمال غرب کشور مستقر شده است که از بعدازظهر چهارشنبه تهران را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد و بدین ترتیب این سامانه ضعیف بر روی کاهش غلظت آلاینده‌های تهران تاثیر می‌گذارد و انتظار می‌رود تا روز جمعه آلودگی هوای پایتخت به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
مهندس جباری دقایقی در خصوص آب‌پاشی تهران از طریق هواپیماهای آب‌پاش گفت: این طرح به هیچ عنوان پایه علمی ندارد و سازمان هواشناسی این طرح را به هیچ‌وجه از نظر علمی تایید نمی‌کند چرا که تاثیری در کاهش آلودگی هوا ندارد.
مدیرکل هواشناسی استان تهران افزود: اجرای این طرح تنها موجب ترکیب آب با آلاینده‌های جوی و ریزش آن بر سطح زمین و آلودگی آب و خاک و بارش‌های اسیدی می‌شود.
وی گفت: در حالت عادی به‌دلیل این‌که پیش از بارش باران شاهد بروز باد و پراکندگی آلاینده‌ها هستیم و با توجه به حجم بالای آبی که در بارندگی‌ها حاصل می‌شود کمتر مشکلات زیست‌محیطی ایجاد می‌شود.
مدیرکل هواشناسی استان تهران با اشاره به این‌که موضوع آب‌پاشی با هواپیماهای آب‌پاش نیز روز دوشنبه در کمیته اضطراری آلودگی هوای تهران مورد بحث قرار گرفت تاکید کرد: در همان جلسه هم تاکید کردیم که قرار است سامانه جوی جدیدی بر تهران حاکم شود لذا اگر شاهد کاهش روند آلاینده‌ها از روز چهارشنبه بودیم به حساب آب‌پاشی نگذارید!

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران هم با اشاره به اظهارات مسئولان در مورد بهتر شدن آلودگی هوای تهران گفت: هنوز که ما وضعیت بهتری ندیده‌ایم و همه این کارها برای افزایش نیافتن آلودگی بوده است. رئیس شورای شهر تهران با تاکید بر این‌که باید طرح پیشگیری از آلودگی هوای تهران دنبال شود گفت: با این وضعیت آلودگی هوا مردم به مرگ تدریجی دچار می‌شوند و با سپری شدن این ایام نیز به‌طور حتم معضل آلودگی هوا فراموش می‌شود.

مجید عباسپور، رئیس دانشکده محیط‌ زیست و انرژی دانشگاه علوم تحقیقات تهران یکی از این کارشناسان است. او در این باره می‌گوید: اقداماتی از این دست مانند ایجاد باد مصنوعی یا آب‌پاشی هوا برای کاهش آلودگی بیشتر جنبه تخیلی دارد تا علمی.

یک ساعت بعد از آب‌پاشی آسمان تهران، مرکز هماهنگی اطلاع‌رسانی آلودگی هوای تهران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: بر اساس اطلاعات رسیده از ایستگاههای سنجش آلودگی هوای شهر تهران بر میزان غلظت کلیه آلاینده‌ها به غیر از منوکسید کربن نسبت به روز گذشته افزوده شده، هم‌چنین در میزان غلظت آلاینده ازن تغییری ملاحظه نمی‌شود. بدین ترتیب میانگین غلظت آلاینده ذرات معلق کمتر از ۵/۲میکرون فراتر از حد مجاز بوده و شاخص کیفیت هوای تهران در شرایط «هشدار» است.

حال با توجه به اظهارات این مقامات مسئول فعلی و سابق در دولت و شورای شهر و شهرداری و نیز متخصصان که نظرات آنها یا مشابه آن در کمیته اضطراری آلودگی هوای تهران نیز مسموع شده است، این سؤال جدی پیش می‌آید که چه اراده‌ای پشت قضیه ایده آب‌پاشی تهران بوده که با وجود این مخالفتها و اعلام نظرات کارشناسی صریح مبنی بر بی‌فایده بودن آن، آن را پیش برده و به مرحله عملیاتی هم رسانده است؟

نکته مهم‌تر این‌که وقتی طرحی با چنین سطحی از مخالفت کارشناسان و متخصصان و مسئولان، مصوب و اجرایی می‌شود، آیا مردم حق ندارند نگران نحوه تصمیم‌گیریها در امور دیگر شوند؟ آیا در سایر حوزه‌ها هم نظرات کارشناسی این‌گونه به محاق می‌رود؟

و مورد دیگر: حال که این ایده آزموده و نتیجه آن در عمل مشخص شد، برای بسیاری از رسانه‌ها و مردم بسیار جالب خواهد بود تا با پیشنهاد‌دهنده یا پیشنهاد‌دهنگان این ایده آشنا شوند؛ هوا که با این طرح پاک نشد، لااقل بدانیم کار کی بوده است!
										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/a95bd8e5-7e00-4c94-a547-6c183f223404"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات