وال استریت ژورنال روز شنبه ۳۰ فروردین در مطلبی بهقلم لارنس نورمن درباره مذاکرات بر سر اتمی رژیم ایران نوشت: شکافهای بزرگ در اطلاعات درباره برنامه هستهیی ایران، تلاش برای توافق سریع را تهدید میکند.
در این مقاله آمده است: دونالد ترامپ، رئیسجمهور، از رژیم ایران خواسته است تا برای دستیابی به توافق هستهیی جدید «سریع» عمل کند. اما برای موفقیت هر توافقی، تهران باید دقیقاً توضیح دهد که چه سختافزارهای برنامه هستهیی را تولید و ذخیره کرده است.
شکافهای حیاتی تعیینکننده و جدی در درک جهانی از موجودی هستهیی ایران وجود دارد. تهران در سالهای اخیر نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل بر فعالیتهای هستهیی خود را محدود کرده است که یکی از الزامات کلیدی توافق ۲۰۱۵ بود و تحقیقات آژانس درباره مواد هستهیی اعلامنشده یافتشده در این کشور را متوقف کرده است. در مقاطعی، ایران دوربینهای نظارتی بر بخشهای کلیدی زیرساخت هستهیی خود را حذف کرده و عملاً بازرسان را از این سایتها منع کرده است.
در نتیجه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سپتامبر ۲۰۲۳ اعلام کرده که دیگر اطلاعات کاملاً بهروز درباره طیف وسیعی از فعالیتهای هستهیی ایران ندارد و نمیتواند ادعای تهران مبنی بر صلحآمیز بودن برنامهاش را تأیید کند.
استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا، گفته است که خط قرمز دولت ترامپ جلوگیری از توانایی رژیم ایران برای تولید سلاح هستهیی است.
مقامات اطلاعاتی آمریکا ماه گذشته اعلام کردند که معتقدند ایران تصمیمی برای ساخت سلاح هستهیی نگرفته است، اما مقامات آمریکایی فکر میکنند تهران تنها چند ماه برای ساخت یک سلاح نیاز دارد.
رژیم ایران از سال ۲۰۲۱ بازرسی آژانس از سایتهای غیرهستهیی را متوقف کرده و این امر بینش آژانس درباره توانایی رژیم ایران برای ساخت بمب را محدود کرده است. اما رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، این هفته گفت که ایرانیها «فاصله زیادی» با این توانایی ندارند.
مقامات آمریکایی و رژیم ایران قرار است روز شنبه برای دور دوم مذاکرات در رم گردهم آیند، پس از دیدار آخر هفته گذشته در مسقط که بالاترین سطح گفتگو بین دو طرف از سال ۲۰۱۷ بود.
همانطور که مقامات آمریکایی و ایرانی اشاره کردهاند انتظار میرود مذاکرات این آخر هفته شامل بحث درباره جدول زمانی مذاکرات و احتمالاً چارچوب کلی برای توافق جدید باشد، .
اجرای توافق جدید بدون داشتن فهرست روشنی از مواد و زیرساختهای هستهیی کنونی ایران بسیار پرریسک خواهد بود. بدون این مبنا، اطمینان از پایبندی ایران به محدودیتهای دقیق غنیسازی هستهیی در توافق تقریباً غیرممکن است.
دیوید آلبرایت، بازرس سابق تسلیحاتی و رئیس مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی، گفت: «ترامپ ضربالاجل دو ماههای برای انجام توافق تعیین کرده است. رژیم ایران باید همکاری کاملتری با آژانس آغاز کند تا اطمینان حاصل شود که هر توافقی کاملاً محکم است».
شکاف حیاتی در اطلاعات آژانس درباره برنامه هستهیی ایران، موجودی سانتریفوژهای ایران است، ماشینهایی که اورانیوم را به سطوح بالاتر غنیسازی میکنند...
ترامپ هشدار داده که اگر ایران توافق را رد کند، بهصورت نظامی به آن حمله خواهد کرد. او روز پنجشنبه تکذیب کرد که جلوی حمله اسراییل به تأسیسات هستهیی ایران را گرفته است، اما گفت که «عجلهای برای انجام آن ندارد».